Βεργίνα: Εγκαίνια στο αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών - iefimerida.gr

Βεργίνα: Εγκαίνια στο αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών

Το ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα
Το ανάκτορο των Αιγών στη Βεργίνα / Φωτογραφία: Intimewnews-ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών» (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) στη Βεργίνα, εγκαινίασε το Σάββατο (17/7) η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη κατά τη διάρκεια της τελετής, «οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μέσα στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας, αυτά τα οποία παραλάβαμε, τα μνημεία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα άμεσα συνδεδεμένα με την εθνική μας ταυτότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια πρόσθεσε: «Συγχρόνως οφείλουμε ν' αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα, γιατί έχουν δικαίωμα ζωής και οι σύγχρονοι και οι επόμενοι. Ο πολιτισμός έρχεται να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο. Αν κάπου πρέπει να επενδύσει η χώρα είναι ο πολιτισμός της. Μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού, το τουριστικό προϊόν μας καθίσταται ανταγωνιστικό».

H Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια ομιλίας της / Φωτογραφία: Ευρωκίνηση- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
H Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια ομιλίας της / Φωτογραφία: Ευρωκίνηση- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην ανάγκη υποστήριξης του πολιτισμού ως αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας της χώρας, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να στηρίζουμε το αρχαιολογικό έργο και τον πολιτισμό του τόπου μας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 13 χρόνια έχουν δοθεί περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ για έργα πολιτισμού.

«Η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού μας με την ανάπτυξη του τόπου μας αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη με την προβολή της ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Ο πολιτισμός είναι το διαβατήριο για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Βασιλική ταφική συστάδα ήρθαν στο φως συνολικά 21 τάφοι, που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου μέχρι τις αρχές του 3ου προχριστιανικού αιώνα. Το πάρκο δημιουργήθηκε στον αχανή χώρο της νεκρόπολης. «Ο τόπος των νεκρών είναι μεγάλος, γιατί οι Μακεδόνες δεν συνήθιζαν θα κάνουν ταφές τη μια πάνω στην άλλη», εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία ξενάγησε στο χώρο την υπουργό.

Στο αρχαιολογικό πάρκο, που περιφράχτηκε συστηματικά, φυτεύτηκαν 7.500 δένδρα -«όλα ντόπια για να έχουν τα πουλιά να τρώνε όλο το χρόνο», όπως σημείωσε η κ. Κοτταρίδη- και τοποθετήθηκε εποπτικό υλικό και στέγαστρα προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας.

Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας "των Τημενιδών"» (2012-2015).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, οι άλλοι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Άγγελος Τόλκας.

Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Άη Δημήτρη

Νωρίτερα, η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε τον Άη Δημήτρη των Παλατιτσίων στις Αιγές. Η υπουργός εντυπωσιάστηκε από το ναό, ο οποίος είναι χτισμένος τον 16ο αιώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαχρονικού αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και μνημείο UNESCO.

Τη σημασία του μνημείου είχε συλλάβει πρώτος ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος, το 1940, όταν φοιτητής τότε Αρχαιολογίας, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην έρευνα, με ένα μικρό άρθρο για μία από τις πολλές επιγραφές του μνημείου.

Ο ναός παρέμεινε κλειστός και σε κακή κατάσταση για δεκαετίες. Ωστόσο, αφού εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες, εντάχθηκε στο πρόγραμμα δράσης της ΕΦΑ Ημαθίας και από το 2017 μέχρι και το 2019, με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, στερεώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επίσκεψη στον Άη Δημήτρη, όπου στάθηκε σε κάθε λεπτομέρεια των εντυπωσιακών τοιχογραφιών, η κ. Μενδώνη, μαζί με τον κ. Τζιτζικώστα πήγαν στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το επόμενο έτος, με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για ένα μουσείο «εφάμιλλο εκείνου της Ακρόπολης».

Το πρωί του Σαββάτου, η κ. Μενδώνη είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου και με τον μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ενώ πραγματοποίησε αυτοψία στο Βαρόσι και σε μνημεία της πόλης και αυτοψία στο Λόγγο. Με την παρουσία της στα εγκαίνια στη Βεργίνα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή της σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Ημαθία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ