Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας από τους 50 ετών τάχθηκε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι πιθανότατα πάμε πιο γρήγορα στην αναμνηστική δόση.
«Πολύ πιθανόν να πάμε πιο γρήγορα από το εξάμηνο στην τρίτη δόση… Πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται και από τη δυναμική της ανοσίας από τα βιολογικά δεδομένα, και τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα» σχολίασε για την επιτροπή των ειδικών.
Βατόπουλος: Οπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος
Ερωτηθείς για το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Για τη μετάλλαξη Όμικρον σχολίασε «δεν είμαι σίγουρος αν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία… Έχουμε δει τρεις φορές το ίδιο έργο να έρχεται μια παραλλαγή του ιού η οποία να έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν λίγο πιο ‘χειρότερη’ κυρίως πιο μεταδοτική πρέπει να κινηθούμε με τη λογική ότι είναι πιο μεταδοτικό, βλέπουμε άλλωστε να διασπείρεται».
Μετάλλαξη Όμικρον: «Το φάρμακο αντισωμάτων λειτουργεί», λέει η GSK
Ρεβεγιόν με self test -Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις γιορτές
Υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ ότι θα δοθεί ένα δωρεάν σελφ τεστ σε όλους μας την άλλη εβδομάδα ώστε να κάνουμε όλοι λίγο πριν τις γιορτές ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και να απομονωθούν ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις γιορτές.
Επιπλέον, πρότεινε ο κ. Βατόπουλος, πριν πάμε σε όποια γιορτινή συγκέντρωση επίσης να γίνεται ένα σελφ τεστ σε όσους θα πάνε. «Εμβολιασμός, ράπιντ τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας τα 3 όπλα που πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με το εμβόλιο».
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και υπηρεσιών δημόσιας υγείας, έλλειψη οικογενειακού γιατρού που θα μπορούσε να πείσει για τους εμβολιασμούς. «Περιμένουν τα ειδικά εμβόλια με τη μικρότερη δόση για τα παιδιά 5 με 11 ετών» διευκρίνισε ακόμα ο καθηγητής. Ελπίζω να μη φτάσουμε σε υποχρεωτικό τεστ για εμβολιασμένους για να μπουν σε κλειστούς χώρους. Και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν ελαφρύτερα βέβαια, αλλά ανακυκλώνεται ο ιός.