Σε νέα απεργία πείνας και δίψας, βρίσκεται από το Σάββατο 23 Μαΐου ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης.
Οπως ο ίδιος υποστηρίζει αθετήθηκαν οι υποσχέσεις της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου για την μεταγωγή του, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο Β. Δημάκης, στις 23 Μαΐου συμπλήρωσε την 29η ημέρα καραντίνας στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί του όπως είχε υποσχεθεί η κ. Νικολάου και όπου δικαιούται και οφείλει να βρίσκεται.
Για την υπόθεση Δημάκη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες επιτίθενται στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής διευκρινίζει ότι «ο Βασίλης Δημάκης δεν τιμωρείται, φυλάσσεται ως κρατούμενος». Διαψεύδουν δε τους ισχυρισμούς του ότι του φέρουν εμπόδια για την παρακολούθηση των μαθημάτων καθώς το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση.
Η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής σημειώνουν επίσης πως «ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, θα συνεχίσει να του παρέχεται απρόσκοπτα. Όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, θα μπορεί να προσέρχεται και να παρακολουθεί τα μαθήματά του, όπως προηγουμένως» ενώ κατηγορορούν όσους «υποκινούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπληροφορώντας τους πολίτες είτε εφορμούνται από αλλότριους-και τις περισσότερες φορές υπόγειους- σκοπούς, είτε επιθυμούν την αλά καρτ εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αδιαφορώντας για την υγεία των κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής:
«Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση κρατουμένου Βασίλη Δημάκη και προκειμένου να αποτραπεί η ακούσια ή εκούσια παραπληροφόρηση από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, διευκρινίζονται τα παρακάτω:
Ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη σε συνολική ποινή καθείρξεως 44 ετών, για σωρεία ποινικών αδικημάτων. Πέραν των πλειόνων πειθαρχικών του αδικημάτων ήταν επί 8μηνο καταζητούμενος από τις διωκτικές αρχές, έχοντας αποδράσει από τις φυλακές. Έχει σημειώσει σημαντική εκπαιδευτική πρόοδο στη φυλακή και είναι υπότροφος φοιτητής του ΕΚΠΑ. Στην προσπάθειά του αυτή οι ασκούντες σωφρονιστική πολιτική τον ενισχύουμε και του προσφέρουμε κάθε προβλεπόμενη βοήθεια. Μετήχθη εκτάκτως στις φυλακές Γρεβενών για λόγους ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, όπου βρισκόταν. Το Πανεπιστήμιο ήταν κλειστό λόγω πανδημίας, ενώ το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την αναγκαία υποδομή για τηλεκπαίδευση. Συνεπώς, οι αιτιάσεις περί διακοπής της εκπαίδευσής του, είναι έωλες, αστήρικτες και ανυπόστατες. Ασκούμε σωφρονιστική πολιτική. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική πορεία του Δημάκη. Στόχος η τελική επανένταξη των κρατουμένων, αφού εκτίσουν την προβλεπόμενη ποινή τους. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει ανοίγματος των Πανεπιστημίων έγινε δεκτό το αίτημά του για επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ότε και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, για κάθε κρατούμενο και για κάθε περίπτωση μεταγωγής, την επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Κορωνοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Το ίδιο συνέβη και στη περίπτωση του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις όσων προφανώς επιθυμούν την αναταραχή, σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι οι φυλακές. Ο κρατούμενος κατέρχεται εκ νέου σε απεργία πείνας καταφερόμενος δια μακρών με όρους ανοίκειους κατά της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, διαμαρτυρόμενος για βασανιστική και τιμωρητική διάθεση. Αίτημά του η επιστροφή από τώρα, στην πτέρυγα στην οποία βρισκόταν, επικαλούμενος ότι στην πτέρυγα που τοποθετήθηκε προσωρινά, υπάρχουν μόνο κρατούμενοι για εγκλήματα τρομοκρατίας.
Ο ισχυρισμός του είναι εξ’ αντικειμένου ψευδής, καθώς αποκρύπτεται η ύπαρξη εκεί και κρατουμένων για οικονομικά αδικήματα. Επίσης ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι υφίσταται το οποιοδήποτε εμπόδιο για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, καθώς το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση.
Ο Βασίλης Δημάκης δεν τιμωρείται, φυλάσσεται ως κρατούμενος. Ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, θα συνεχίσει να του παρέχεται απρόσκοπτα. Όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, θα μπορεί να προσέρχεται και να παρακολουθεί τα μαθήματά του, όπως προηγουμένως. Όσοι υποκινούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπληροφορώντας τους πολίτες είτε εφορμούνται από αλλότριους-και τις περισσότερες φορές υπόγειους- σκοπούς, είτε επιθυμούν την αλά καρτ εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αδιαφορώντας για την υγεία των κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Εξυπακούεται όμως, πως δεν περιλαμβάνεται στα δικαιώματά του, ούτε μπορεί να υπαγορεύσει, όπως κανείς άλλωστε κρατούμενος, το πώς θα διευθύνεται το Κατάστημα Κορυδαλλού ή θα ασκείται η γενική σωφρονιστική πολιτική».
Δεν διεκόπη η πρόσβαση Δημάκη στις σπουδές του -Δείτε το γραφείο που του διέθεσαν
Σε νέα ανακοίνωσή της η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον χώρο-γραφείο που έχει διατεθεί στον Βασίλη Δημάκη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τονίζει δε ότι «η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή».
Δείτε την νέα ανακοίνωση
«Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.
Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια.
Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα.
Εικόνες: Το γραφείο που έχει διατεθεί στον Β. Δημάκη για τηλεκπαίδευση
Τι λένε πηγές της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής για την αλήθεια στην υπόθεση Δημάκη
Παράλληλα πηγές της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής εξηγούσαν πως «ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης, των φορέων της, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, που βρίσκονται υπό την πολιτική της καθοδήγηση, είναι η εφαρμογή της πολιτικής, που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό έργο, πάντοτε, όμως, στα πλαίσια της νομιμότητας και υπό την ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όταν, δε, της ζητείται να παραβιάσει τον νόμο και τις διαδικασίες, η απάντηση που οφείλει να δίνει είναι αμείλικτη και παραδειγματική. Είναι επίσης δεδομένο, ότι σε περιπτώσεις που έχει τη δυνατότητα να κάνει αποδεκτό ένα κοινωνικά δίκαιο αίτημα, είναι υποχρεωμένη να το πράττει, πάντοτε, όμως, με γνώμονα τη νομιμότητα και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου».
«Σε αδρές γραμμές, αυτές είναι οι πάγιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες πορευόμαστε τους λίγους αυτούς μήνες που προσπαθούμε να αναμορφώσουμε τη σωφρονιστική πολιτική στην χώρα μας. Είναι οι ίδιες ακριβώς αρχές που διαμόρφωσαν το πλαίσιο των αποφάσεων στην περίπτωση Δημάκη. Και είναι ακριβώς εκείνες οι αρχές που όσοι ασκούν κακοπροαίρετη κριτική, επιθυμούν να παραβιάσουμε, για να αποδείξουν τη δήθεν αγωνιστική τους ετοιμότητα και να καταθέσουν στο κοινό τους τα διαπιστευτήρια του δήθεν αριστερού ανθρωπισμού τους» σημειώνουν οι πηγές από την γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Βασίλης Δημάκης «έχει καταδικαστεί αμετακλήτως από την ελληνική δικαιοσύνη σε συνολική ποινή καθείρξεως άνω των σαράντα ετών. Τα βασικότερα εκ των αρκετών εγκλημάτων που διέπραξε ήταν οι ληστείες και μάλιστα με βαρύ οπλισμό. Εντός των φυλακών υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών αδικημάτων, που μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν την κατοχή απαγορευμένων ειδών αλλά και ουσιών. Αποκορύφωμα της «δράσης» του, ήταν η απόδραση από τις ελληνικές φυλακές, με τις αρχές να τον καταζητούν επί οκτάμηνο». Οι ίδιες πηγές συνεχίζουν ότι ο Β. Δημάκης «πράγματι, όμως, αποφάσισε, όπως φαίνεται, να αφήσει πίσω του την εγκληματική του δράση και να σπουδάσει στο ΕΚΠΑ, όπου μάλιστα οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές. Η Πολιτεία, όχι απλά δεν έβαλε προσχώματα στην επιθυμία του, αλλά τη στήριξε με κάθε μέσο, καθώς η πίστη μας στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως «όχημα» επανένταξης των κρατουμένων είναι βαθιά – άλλωστε ήδη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των φυλακών».
Γιατί έγινε η έκτακτη μεταγωγή Δημάκη
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανυπόστατες φήμες περί ύπαρξης κρούσματος κορωνοϊού στις φυλακές Κορυδαλλού, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Είχαν, μάλιστα, ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι κρατούμενοι των μαγειρείων σε πολλές φυλακές της χώρας να απέχουν από τα καθήκοντά τους, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των κρατουμένων. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια των Καταστήματων, πέραν των λοιπών μέτρων που θωράκισαν τις φυλακές απέναντι στον ιό, προχωρήσαμε σε έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Βασίλης Δημάκης, για τον οποίο αποφασίστηκε ειδικά η μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, όπου υφίσταται η υποδομή για τηλεκπαίδευση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παρακολούθηση των σπουδών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την μεταγωγή τους, όλη εκείνη η αβάσιμη παραφιλολογία για κρούσμα μέσα στις φυλακές και οι εξεγέρσεις των κρατουμένων σταμάτησαν και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους».
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής «η περίοδος, δε, της μεταγωγής ήταν μία περίοδος όπου δεν γίνονταν μαθήματα λόγω της πανδημίας. Στις 26 Μαρτίου, το ΕΚΠΑ ξεκίνησε την τηλεκπαίδευση, ως αποκλειστικό τρόπο παροχής εκπαιδευτικού έργου και με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσει και η εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Δεν υφίστατο και δεν υφίσταται δυνατότητα φυσικής παρακολούθησης. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κρατούμενος αρνήθηκε πεισματικά να υποβάλει αίτηση για τηλεκπαίδευση στα Γρεβενά, αν και του ζητήθηκε επανειλημμένως. Ξεκίνησε, μάλιστα, απεργία πείνας, με αίτημα την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, παρά το γεγονός ότι ακόμα κι αν μεταγόταν εκεί, το Πανεπιστήμιο δεν παρείχε τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας στα μαθήματα!».
Κατά τις πηγές της γ.γ. Αντεγκληματικής πολιτικής, «με καλόπιστη διάθεση και μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες της επαναμεταγωγής. Μάλιστα, ενώ ο κρατούμενος βρισκόταν στο δρόμο για τον Κορυδαλλό, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εγκαλούσε για καθεστωτική συμπεριφορά, ψευδόμενος από βήματος Βουλής ότι δήθεν αγνοώ το «δίκαιο αίτημά του». Όπως κάθε νεομεταγόμενος, βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλός ΙΙ. Όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του. Και πάλι όμως αρνήθηκε να υποβάλει αίτημα για τηλεκπαίδευση, παρ’ όλο που και αυτό το Κατάστημα δίνει τη δυνατότητα. Ήθελε με κάθε τρόπο να μεταχθεί στο Κατάστημα Κορυδαλλός Ι. Γιατί άραγε;» αναρωτιούνταν οι ίδιες πηγές.
«Νέος γύρος ανυπόστατης κριτικής από την αντιπολίτευση και νέες επιστολές διαμαρτυρίας από τον ίδιο, ότι δήθεν κρατείται με τρομοκράτες. Είναι δεδομένο ότι, σε αυτόν τον παραλογισμό, δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε» αναφέρουν ακόμη οι πληροφορίες από την γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. «Ο κρατούμενος δεν έπρεπε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ούτε του φυλακτικού προσωπικού ούτε των κρατουμένων, ασχέτως εάν, σε κάθε περίπτωση, η πτέρυγα κράτησής του είχε και κρατούμενους για οικονομικά αδικήματα. Αμέσως, όμως, με την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού 14ημέρου απομόνωσης το Σάββατο 23/5 και χωρίς να αναμένει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που έχει ήδη οριστεί για την Τετάρτη, 27/5 και συνεπώς είναι πλέον η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει τη μεταγωγή του, ξεκίνησε ξανά απεργία πείνας και δίψας, με σύσσωμους τους υποστηρικτές του να διαμαρτύρονται και πάλι με αβάσιμο και αναίτιο τρόπο».
Για να καταλήξει η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: «Είναι πλέον φανερό ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, επιζητώντας να εμφανιστούν ως οι διαπρύσιοι ιεροκήρυκες ενός σωφρονισμού που έχουν στο μυαλό τους, όπου η ασφάλεια και η τήρηση της νομιμότητας είναι έρμαια στις παράλογες, ανυπόστατες και εκβιαστικές διαθέσεις των κρατουμένων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο».