Την ανησυχία της για την κόντρα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τη Χρυσή Αυγή, εκφράζει στο iefimerida.gr η Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Γεωργιάδου.
«Αυτό που γίνεται μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων για το ποιος έβαλε πλάτες και ποιος όχι στην περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής είναι πολύ κακό και στέλνει λάθος μηνύματα. Αυτή τη στιγμή το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε όλοι είναι ακριβώς ένα μήνυμα ενότητας και μετώπου απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο του εξτρεμισμού και της βίας. Η Χρυσή Αυγή ενισχύθηκε μέσα από την ανοικτή πόλωση που επικράτησε στην πολιτική σκηνή της χώρας εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η πόλωση και οι στείρες αντιπαραθέσεις θρέφουν τον εξτρεμισμό. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία όσοι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει η κυρία Γεωργιάδου, η πανεπιστημιακός που έχει μελετήσει εις βάθος την πορεία της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.
Καθήκον των κομμάτων η προστασία των δημοκρατικών παραδόσεων
Σύμφωνα με την ίδια, η Χρυσή Αυγή στράφηκε εναντίον της δημοκρατικής πολιτείας που οικοδομήθηκε μετά το 1974 με την πτώση της δικτατορίας. «Ο κοινοβουλευτικός, ο πολιτικός πλουραλισμός και η συναίνεση -έστω στα βασικά θέματα που απασχολούσαν τη χώρα- αποτελεί ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης εναντίον του οποίου στράφηκε η Χρυσή Αυγή. Όλες οι πολιτικές και κομματικές δυνάμεις, στην παρούσα συγκυρία πολύ περισσότερο, έχουν καθήκον να προστατεύσουν τις δημοκρατικές παραδόσεις της Μεταπολίτευσης. Η απεμπόληση της συναίνεσης και η ακραία πόλωση και σύγκρουση ρίχνουν νερό στο μύλο των ακραίων δυνάμεων», σχολιάζει η Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και χαρακτηρίζει ιστορική την απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Παρακαταθήκη η απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής
«Είναι μια ιστορική απόφαση, ορόσημο, όχι μόνo για τα εγχώρια πράγματα αλλά και για την ευρωπαϊκή σκηνή. Όσο γνωρίζω, αυτή η απόφαση συνιστά ένα δικαστικό novum. Δεν υπάρχει κάποια άλλη αντίστοιχη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 και μετά όταν ξεκινά το λεγόμενο “τρίτο κύμα του εκδημοκρατισμού", όπου στο εδώλιο του κατηγορουμένου να βρέθηκε ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, το βασικό στελεχικό δυναμικό και ο αρχηγός ενός κόμματος, οι οποίοι μάλιστα εν τέλει να βρέθηκαν ένοχοι, να τονιστεί ότι αυτό έγινε όχι με βάση τις ιδέες τους αλλά με βάση τις πολιτικές πρακτικές τους», σημειώνει.
Και συνεχίζει: «Όλο αυτό που συντελέστηκε συνιστά ένα novum που θα αφήσει παρακαταθήκη και πέραν από τη συγκεκριμένη υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Θα γίνει ένα μοντέλο και δημιουργεί ένα προαπαιτούμενο προκειμένου να αντιμετωπίζονται αντίστοιχα φαινόμενα στην Ελλάδα –που ελπίζω να μην υπάρξουν ξανά- και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Το φαινόμενο της ακροδεξιάς δεν τελείωσε
Στο σημείο αυτό η κυρία Γεωργιάδου εφιστά την προσοχή όλων καθώς η Χρυσή Αυγή μπορεί τυπικά και στη συνείδηση του λαού να τελείωσε, δεν τελείωσε όμως, όπως λέει, το φαινόμενο της ακροδεξιάς στη χώρα μας. «Στην προκειμένη περίπτωση, θέλω να ελπίζω ότι τελειώσαμε πολιτικά με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή τυπικά υπάρχει. Τελειώσαμε μαζί της με πολιτικούς όρους. Μετά τη δικαστική απόφαση και τον απόηχο που αυτή δημιουργεί θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές ευκαιρίες προκειμένου να κατέβει η Χρυσή Αυγή στις εκλογές και να ζητήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού. Τελειώσαμε μ’ αυτό το φαινόμενο; Με το φαινόμενο της ακροδεξίας; Η απάντηση είναι όχι. Με όλο αυτό το σύμπλεγμα ιδεών δεν έχουμε τελειώσει επειδή βγήκε μία πραγματικά θαρραλέα και πολύ σημαντική δικαστική απόφαση. Κάποιες από αυτές τις ιδέες εξακολουθούν να διαθέτουν ελκυστικότητα και προκειμένου αυτό να πάψει να συμβαίνει χρειάζεται χρόνος, ποιότητα στη λειτουργία της δημοκρατίας και επανάκτηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας», τονίζει η γνωστή πανεπιστημιακός ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ακριβώς ακροδεξιά. Ήταν η ακρότατη εκδοχή του εθνικισμού, της οργανωμένης μισαλλοδοξίας, του αντιευρωπαϊσμού, του νεοναζισμού. Η βασική ιδεολογία της είναι ο ναζισμός. Από υπάρξεως της και μέχρι τώρα».
Ο ρόλος των ΜΜΕ απέναντι στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής
Σημαντικό ρόλο στην ανοχή και την προβολή της Χρυσής Αυγής στο ευρύ κοινό έπαιξαν, σύμφωνα με την κυρία Γεωργιάδου, τα ΜΜΕ. Η ίδια εξηγεί: «Όλα τα κόμματα θέλουν ορατότητα και προπάντων κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που κινούνται στο περιθώριο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είχαν ορατότητα ακόμη και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Υπενθυμίζω ότι «μαλώναμε» μέχρι πρόσφατα για το αν θα έπρεπε να προβάλλονται οι προεκλογικές ομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής από τα ΜΜΕ ακόμη και από τη δημόσια τηλεόραση η οποία ήταν διστακτική στο πώς θα διαχειριστεί την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ακόμη και το Ε.Σ.Ρ. δεν είχε ξεκάθαρη θέση. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο γιατί έστελνε λάθος μηνύματα στον κόσμο».
Η γνωστή πανεπιστημιακός, τέλος, καλεί τα ΜΜΕ «να σταθούν στην ουσία της υπόθεσης και να μεταφέρουν το αποτέλεσμα της δίκης στο κοινό, στους πολίτες, στους εν δυνάμει ψηφοφόρους, προκειμένου αυτοί να κατανοήσουν τη βαρύτητα που έχει η υπόθεση, το τι συνέπειες είχε η δράση της Χρυσής Αυγής και γιατί καταδικάστηκαν τα ηγετικά της στελέχη, έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να μην πάμε με ασάφειες και «γκρίζες περιοχές».
- Κορωνοϊός: Τα 4 πακέτα μέτρων που τίθενται από σήμερα σε ισχύ -Τι ισχύει για εστιατόρια, ΜΜΜ στην Αττική
- Μόσιαλος για κορωνοϊό: Θα γλιτώσει ακόμα και χωρίς θεραπεία το 92% των 70άρηδων
- Αναδρομικά: Πώς θα δοθούν σε συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -Οι ακριβείς ημερομηνίες
- Καιρός: Ερχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το απόγευμα με ισχυρές βροχές και χαλάζι -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει
- Ολες οι ειδήσεις