«Προφανώς και το νέφος είναι πάρα πολύ επιβλαβές. Κανείς δεν θέλει να έχει επιβαρυμένη ατμόσφαιρα» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρόσθεσε: «Στους υγιείς ανθρώπους η βραχυχρόνια -και όταν λέω βραχυχρόνια εννοώ δύο μέρες, τρεις μέρες, πέντε μέρες- έκθεση σε πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα προφανώς και δεν κάνει καλό, αλλά σίγουρα δεν επιβαρύνει σοβαρά την υγεία τους. Μόλις φύγει αυτό το νέφος ή μειωθούν οι ρύποι, θα φύγει η όποια δυσφορία υπάρχει, η όποια μικρή ενόχληση. Μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία δεν υπάρχουν».
Βασιλακόπουλος για ευπαθείς ομάδες
Αντίθετα, για τις ευπαθείς ομάδες σημείωσε: «Η τόσο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λειτουργεί τελείως διαφορετικά στους ανθρώπους που έχουν ήδη υποκείμενα νοσήματα, για παράδειγμα, που έχουν ήδη φλεγμονή στο αναπνευστικό τους και νοσηλεύονται στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου. Εάν ο άρρωστος που έχει το πρόβλημα στους πνεύμονες εισπνεύσει αυτά τα σωματίδια, τότε θα χειροτερέψει η φλεγμονή που ήδη έχει, γιατί έχει ήδη φλεγμονή, κι αυτό θα το κάνει παρόξυνση της νόσου του πολύ μεγαλύτερη και πιθανόν και δύσκολα διαχειρίσιμη. Άρα ναι, είναι μεγάλο πρόβλημα το τόσο τοξικό νέφος, ιδίως για τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα και που πρέπει να προστατευτούν».
Μιλώντας για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «φονικά μικροσωματίδια» σε Πετρούπολη, Φάληρο, Χαϊδάρι, Ιωάννινα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Κατ' αρχήν δεν έχουμε λόγο να κυκλοφορούμε στον εξωτερικό χώρο αν δεν έχουμε σοβαρή δουλειά να κάνουμε. Μένουμε στο σπίτι μας, ιδίως αν είμαστε ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι. Κλείνουμε τα παράθυρα και δροσιζόμαστε ανοίγοντας το κλιματιστικό μας, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα.
Το τονίζω διότι το κλιματιστικό του σπιτιού ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού μας, αυτόν ψύχει, δεν παίρνει αέρα απ' έξω, άρα δεν κινδυνεύουμε να μολύνουμε το σπίτι μας. Ή, αν είμαστε στο αυτοκίνητό μας, πάλι κυκλοφορούμε με κλειστά παράθυρα και θέτουμε τη λειτουργία του κλιματιστικού του αυτοκινήτου στον τύπο της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα και όχι στις ανανεώσεις του».
«Με μάσκα και γυαλιά σε εξωτερικούς χώρους»
«Αν βγούμε έξω, αν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε έξω, θα θυμηθούμε αυτές τις μάσκες υψηλής προστασίας που είχαμε χρησιμοποιήσει για τον κορωνοϊό. Αυτές οι μάσκες δεν είχαν βγει για τον κορωνοϊό, αλλά για να προστατεύουν εργαζόμενους που είναι σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, με πολλά σωματίδια, αιωρούμενα και σκόνες από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων.
Άρα, αν φορέσουμε μια τέτοια μάσκα, φορέσουμε γυαλιά για να μειώσουμε την εναπόθεση στα μάτια μας. Όταν γυρίσουμε σπίτι βγάλουμε τα ρούχα μας, τα πετάξουμε κατ' ευθείαν στα άπλυτα και κάνουμε ένα μπάνιο ώστε να ξεπλυθούν καλά τα μάτια μας, η μύτη μας, το στόμα μας και το δέρμα μας, η επιβάρυνση που θα έχουμε είναι ελάχιστη. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, αναπνευστικό, το πρώτο που κάνουμε είναι να επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας, τον πνευμονολόγο μας και παίρνουμε οδηγίες πώς πρέπει να ρυθμίσουμε την αγωγή μας, τι πρέπει να κάνουμε».
Βασιλακόπουλος για συμπτώματα από τον καπνό
«Εάν αναπτύξουμε έντονα συμπτώματα, π.χ. έντονο βήχα, έντονη δύσπνοια, πολλά πτύελα, σφίξιμο στο στήθος, δεν θα πούμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο μπορεί να κάνει αυτά τα συμπτώματα πολύ ήπια, πάρα πολύ ήπια. Η δυσφορία που νιώθει είναι μικρή και απόλυτα διαχειρίσιμη. Αν νιώθει πολύ μεγαλύτερη δυσφορία, είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχει ένα πρόβλημα και να μην το γνωρίζει. Για παράδειγμα, αυτοί που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή από άσθμα και που για κάθε ένα νόσημα είναι ένας στους δέκα Έλληνες, περίπου 10% του πληθυσμού, οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Άρα, αν αυτοί οι άνθρωποι αναπτύξουν συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν πνευμονολόγο, να εξεταστούν, να διαγνωστούν από τι πάσχουν, έτσι ώστε να πάρουν την κατάλληλη αγωγή. Μην το αφήσουν. Μην πουν δηλαδή "εντάξει, φταίει η ατμόσφαιρα". Ναι, η ατμόσφαιρα φταίει που απεκάλυψε κάποιο πρόβλημα υγείας που το είχα αλλά δεν το γνώριζα».
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε: «Θεωρώ αδιανόητο το να νομίζει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος ότι μπορεί να γίνει και γιατρός και να ξέρει για τον κορωνοϊό, και δικαστής και να δικάσει, και αστυνομικός και να συλλάβει γενικώς να τα κάνει όλα. Υπάρχουν σε μια πολιτεία θεσμοθετημένα όργανα για όλες αυτές τις λειτουργίες τα οποία πρέπει να εμπιστευόμαστε, γιατί αλλιώς θα γίνουμε μια ζούγκλα, ένα χάος. Δεν γίνεται να μην πιστεύουμε σε αυτά τα θεσμοθετημένα όργανα, κι αυτό είναι θέμα παιδείας. Πρέπει λίγο να περάσει στην κουλτούρα μας ότι, ακόμα και αν θεωρείς πως κάτι είναι παράνομο, το καταγγέλλεις και η συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να κρίνει αν είναι παράνομο ή όχι και να επέμβει. Το αν ένα εμβόλιο, για παράδειγμα -επειδή έχω χαρακτηριστεί γι’ αυτό-, είναι χρήσιμο ή όχι στον οργανισμό, πρέπει να το αποφασίσουν οι γιατροί. Δεν μπορεί να το αποφασίζει ο καθένας από εμάς. Νομίζω δηλαδή ότι θα πρέπει να αλλάξει λίγο ο τρόπος που σκεφτόμαστε για μερικά πράγματα».