Βασιλακόπουλος για αφρικανική σκόνη: Τι πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες -Οι ενδείξεις για χρόνιες νόσους - iefimerida.gr

Βασιλακόπουλος για αφρικανική σκόνη: Τι πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες -Οι ενδείξεις για χρόνιες νόσους

Αφρικανική σκόνη στο Ηράκλειο Κρήτης
Αφρικανική σκόνη στο Ηράκλειο Κρήτης -Φωτογραφία: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποπνικτική είναι τις τελευταίες ώρες η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει σκεπάσει τη χώρα, με την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας να κρούει με ανακοίνωσή της το καμπανάκι του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Για το θέμα μίλησε σήμερα το πρωί στο Open και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος εξήγησε τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι ευάλωτα, αλλά και το πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς η σκόνη από την Αφρική επηρεάζει τις ευπαθείς ομάδες

«Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός. Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι ενδείξεις για χρόνιες νόσους

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξει κανείς αυτήν την περίοδο είπε:

«Πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και την γνωρίζει, τώρα που υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας την δόση του φαρμάκου που παίρνουμε, είτε την συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από τον ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ.

Το δεύτερο είναι ότι εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που θα έχουμε σκόνη μην το αποδώσει εκεί. Σε ένα υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως πχ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δυο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ότι καλύτερο υπάρχει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ