Στη Βαρυμπόμπη τα κουφάρια δεκάδων σπιτιών χάσκουν μέσα στο καμμένο δάσος, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τις Αφίδνες μικρές εστίες φωτιές καπνίζουν ακόμα, ενώ στο Κρυονέρι μια κούνια με φόντο τα καμένα αποτυπώνει το πέρασμα από την ανεμελιά στην καταστροφή.
Το οδοιπορικό του iefimerida.gr στις παρυφές της Πάρνηθας καταγράφει την εβδομάδα τρόμου που έζησε η Αττική, την αγωνία των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, τον ηρωισμό των εθελοντών και το φόβο για την επόμενη ημέρα.
«Μια ζωή δουλεύαμε για να δούμε όλο το βιος μας καμένο, αλλά αφού είμαστε καλά εμείς και τα παιδιά μας προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη», μας λέει μια γυναίκα 72 ετών στο Κρυονέρι.
Στον κεντρικό δρόμο, τη Λεωφόρο Κρυονερίου, ένας πολίτης διαπληκτίζεται με έναν αστυνομικό που του ζητά να απομακρύνει το αυτοκίνητό του. «Μόνο φύγετε και εκκενώστε μάς λέτε τόσες ημέρες, δεν μας λέτε τίποτα άλλο, δεν μας βοηθάτε», του φωνάζει.
Το διώροφο σπίτι μπροστά τους, στην πρόσοψη φαίνεται αλώβητο, όμως δέχθηκε την επίθεση της φωτιάς που σάρωσε την Αττική από την πίσω πλευρά. Οι φλόγες πέρασαν στο εσωτερικό και σε λίγα λεπτά αφάνισαν τα πάντα, λιώνοντας ακόμα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Μισοκαμένα ρούχα, σπασμένα πιάτα και φλιτζάνια, μαυρισμένα μαχαιροπήρουνα, λιωμένα έπιπλα σχηματίζουν ένα θλιβερό σωρό.
«Οι δύο οικογένειες που μέναμε εδώ λείπαμε διακοπές και δεν κινδυνεύσαμε. Αν ήμασταν εδώ μπορεί και να το σώζαμε», λέει ο Δημήτρης Κυρανάκης, ιδιοκτήτης του ενός διαμερίσματος, προσθέτοντας: «Μας έδειξαν βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι για 20 λεπτά έκαιγε η φωτιά μπροστά στα σπίτια και δεν επιχείρησε κανένα πυροσβεστικό. Η αρχική φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήταν μικρή, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και μετά ξέφυγε η κατάσταση. Ούτε εναέρια ήρθαν εδώ να βοηθήσουν».
Πλέον φιλοξενούνται στη γειτόνισσά τους, Μελπομένη Φωτέλη, και όλα τα υπάρχοντά τους είναι στις βαλίτσες των διακοπών. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, όπως και στη φωτιά. Οι εθελοντές έδωσαν την πιο μεγάλη μάχη. Χωρίς αυτούς θα είχαν καεί τα πάντα», λέει η κυρία Φωτέλη.
Στα πρώην βασιλικά κτήματα, μεγάλα τμήματα του δάσους γύρω από τον κεντρικό πυρήνα έχουν καεί. Τα πανύψηλα δέντρα που σκίαζαν τις περιπατητικές διαδρομές σ’ ένα τοπίο ασύγκριτου φυσικού κάλλους παραδόθηκαν στη μανία της φωτιάς. Οι φλόγες κατέστρεψαν πολλά κτήματα εκδηλώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπως και το κτήμα Κοντομηνά στην ίδια περιοχή. Ο άλλοτε καταπράσινος κήπος με την παραμυθένια λίμνη έχει αφανιστεί, ενώ και τα κτίσματα έχουν καεί.
Η Βαρυμπόμπη έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε απώλεια περιουσιών. «Κάποιοι που νοίκιαζαν σπίτια εδώ γύρω, ενημέρωσαν ότι δεν θα επιστρέψουν. Θα έχουμε μαζικές αποχωρήσεις, γιατί η περιοχή θα κάνει χρόνια να συνέλθει», μας λέει ιδιοκτήτης σπιτιού στην οδό Ροδοδάφνης.
Σε όλη την ακτίνα που διέσχισε η φωτιά, από τη Βαρυμπόμπη μέχρι τις Αφίδνες, δεκάδες σπίτια έχουν καεί, μικρά αλλά και μεγαλύτερα, με κήπους και πισίνες. Δεκάδες είναι επίσης τα καμένα αυτοκίνητα, ενώ και πολλές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του φυσικού τοπίου, αφού ολόκληρες πλαγιές έχουν γίνει κάρβουνο και οι κάτοικοι απευθύνουν δραματική έκκληση για αναδάσωση.
«Τα σπίτια θα τα ξαναφτιάξουμε, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε μέσα στις στάχτες. Όποιοι μπορούν να διαθέσουν χρήματα για δωρεές και αναφέρομαι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να τα διαθέσουν στην αναδάσωση», λέει κάτοικος του Κρυονερίου.
Σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς πολλές κολόνες κρέμονται ακόμα πάνω στα καμένα δέντρα.