Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για τη συνάντηση κυβέρνησης-ακτοπλοϊκών και είπε ότι αναμένει γενναίες μειώσεις στις τιμές, κυρίως για την ελληνική οικογένεια, που θα αποτελέσει τον μεγάλο όγκο των ταξιδιωτών τους επόμενους δύο μήνες.
Ο υπουργός Ναυτιλίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει ως κύριο μέλημα την απρόσκοπτη λειτουργία της διασύνδεσης των νησιών με τα μεγάλα λιμάνια καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς κι όχι μόνο στην τουριστική περίοδο και τόνισε ότι η συζήτηση με τους ακτοπλόους κινήθηκε ως επί το πλείστον γύρω από την προσβασιμότητα του μέσου Έλληνα στα βασικά νησιά.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη και ελκυστικά πακέτα για συγκεκριμένα νησιά, τόνισε ότι οι νησιώτες και οι τακτικοί πελάτες έχουν ούτως ή άλλως μειώσεις, ενώ επεσήμανε πως οι επιδοτήσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι πολλαπλάσιες των προηγούμενων.
Γενναίες παρεμβάσεις για την ελληνική οικογένεια που θα ταξιδέψει
«Αυτό που ζητήσαμε είναι να αντιληφθούν πώς πάει διακοπές η μέση ελληνική οικογένεια. Να έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχει ένα γκρουπ 4-5 εισιτηρίων κι ένα αμάξι. Τους ζητήσαμε να κοιτάξουν την οικογένεια γιατί αυτή έχει πληγεί από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Αυτοί έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο. Κι απ' αυτούς ζητάμε να δουλέψουν περισσότερο για την παραγωγική επέκταση που χρειάζεται η οικονομία. Άρα γι' αυτούς πρέπει να υπάρχουν γενναίες μειώσεις και τέτοιου είδους εκπτώσεις που να μην τους αποκλείουν από βασικά νησιά της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους «Αταίριουστους» στον ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι βάσει των δεδομένων που έχουν συλλέξει, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αναμένεται να μεταφέρουν τους επόμενους δύο μήνες περίπου 4 εκατομμύρια επιβάτες. Μόνο το ένα εκατομμύριο εξ αυτών έχει κλείσει ήδη εισιτήριο,
και οι περισσότεροι είναι tour operator, οπότε «σήμερα απευθυνόμαστε στα τρία εκατομμύρια ανθρώπων που θα μετακινηθούν και είναι ουσιαστικά η ελληνική οικογένεια».
Στις ακτοπλοϊκές η ηγεσία του υπουργείου «είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η δυσχέρεια και να φεύγει όλο το μπάτζετ στα μεταφορικά» και πρόσθεσε πως εναπόκειται στις ακτοπλοϊκές πόσο μεγάλες μειώσεις θα κάνουν. Νομικά εργαλεία επιβολής δεν έχουμε για να επιβάλουμε όρους, γιατί είναι ελεύθερη αγορά. Μάς είπαν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα προχωρήσουν σε μία γενναία μείωση».
«Νησιώτες και τακτικοί πελάτες έχουν ούτως ή άλλως μείωση»
Η προαναγγελθείσα μείωση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν έχει να κάνει και με το υπόλοιπο κομμάτι της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης καθώς, «ένα μεγάλο κομμάτι της κίνησης που αφορά στους νησιώτες έχει διάφορες εκπτώσεις και διάφορες επιδοτήσεις. Καλύπτεται σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 70% του κομίστρου.
Ουσιαστικά μιλάμε για τους Έλληνες οικογενειάρχες του Ιουλίου, του Αυγούστου, και του Σεπτεμβρίου. Μάς ενδιαφέρει η οικογένεια που φεύγει από τα μεγάλα λιμάνια, Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο και Βόρεια Ελλάδα Καβάλα, Θεσσαλονίκη, τα κεντρικά λιμάνια που εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες.
Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν κι εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές για κάποια δρομολόγια και συγκεκριμένα νησιά, όχι τόσο τουριστικά όσο τα κυκλαδίτικα, όπως για παράδειγμα η Λήμνος.
Κληθείς να σχολιάσει για τις αυξημένες τιμές στις Κυκλάδες ξεκαθάρισε ότι «το υπ. Ναυτιλίας έχει την ευθύνη να διατηρεί την ακτοπλοΐα σταθερή όλο το χρόνο. Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχουν δρομολόγια για τα τροφοεφόδια, να υπάρχουν τακτικές και πολλαπλές συγκοινωνίες. Άρα η αγωνία μας, είναι ότι, δεν θα εξαντλήσουμε την αγορά και να την κάνουμε όλη εποχική».
Για τον τρόπο που μπαίνουν τα δρομολόγια, κι αν μπορούν να δημιουργηθούν τώρα εξτρά, ο υπουργός είπε ότι «για να βάλει πλοίο η ακτοπλοϊκή, πρέπει να τα δηλώσει και να τα βάλει από το φθινόπωρο. Να "φάει" όλο το χειμώνα με ζημιογόνα δρομολόγια κτλ. Άρα από τέλος Οκτωβρίου πρέπει να το βάλεις στη γραμμή το πλοίο».
Η κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις επιδοτήσεις
«Έχουμε και τις επιδοτούμενες γραμμές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολλαπλασιάσει τις επιδοτήσεις, ενισχύοντας πολύ και την ενδοκυκλαδική σύνδεση και κάνοντας συνδέσεις τις οποίες οι νησιώτες μας δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι είχαν στη διάθεσή τους. Και γι αυτό πιστεύω ότι θα έχουμε γενναία πακέτα και τώρα, που θα αφορούν στην οικογένεια. Εδώ θα είμαστε να τα δούμε και να τα κρίνουμε».
Ζημιωμένες όλες οι εισηγμένες στα χρόνια της πανδημίας
Για το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης ή επιβολής πλαφόν, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Θα πω ότι η έκτακτη φορολόγηση θα μπορούσε να υπάρχει αν είχαν κέρδη. Δυστυχώς όμως και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ακτοπλοϊκές είχαν πολλές απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και θα πρέπει να ανανεωθούν και οι στόλοι τους, θα πρέπει να το συνυπολογίσουμε κι αυτό. Όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν, «είπε ότι υπάρχει ένα πλαφόν που έχει συμφωνηθεί σε προγενέστερο χρόνο και ισχύει ακόμα».