Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε την υγεία των ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα στη χώρα μας.
Τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 στην επιδείνωση της υγείας των ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα στη χώρα μας κατέγραψε έρευνα με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αναπληρωτή Κοσμήτορα στο King’s College London, Σωτήρη Βανδώρο.
Στην έρευνα, που παρουσιάζει το iefimerida.gr, αποκαλύπτεται ότι μεταξύ Μαρτίου – Ιουνίου 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, υπήρξε μείωση στα προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς που έφτασε ακόμη και 56%, δηλαδή περίπου έξι στα δέκα χειρουργεία αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοιού σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
35-56% λιγότερες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας
Τα στοιχεία προέκυψαν από την ανάλυση χειρουργείων καρδιάς σε οχτώ νοσοκομεία στην Ελλάδα, που καλύπτουν γεωγραφικά την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας και αποτελούν συνδυασμό δημοσίων, ιδιωτικών, στρατιωτικών και παιδιατρικών ιατρικών δομών. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο Αθήνας, το Αττικόν, το Ιατρικό Κέντρο, το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το Ωνάσειο, το Υγεία και το Παίδων Αγία Σοφία.
«Διαπιστώσαμε ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και του σχετικού lockdown υπήρξαν 35-56% λιγότερες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα. Σημειώθηκε δηλαδή κατακόρυφη πτώση και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από ζητήματα», αναφέρει ο Adjunct Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard μη παραλείποντας να σημειώσει ότι όπως είναι λογικό οι επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων είναι ακόμη μεγαλύτερες δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ο φόβος μόλυνσης, τα οικονομικά προβλήματα αλλά και η μείωση έκθεσης στο αγχωτικό περιβάλλον της δουλειάς ανάμεσα στους λόγους
Αναφερόμενος στους λόγους ο κ. Βανδώρος τονίζει μεταξύ άλλων ότι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τη μη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας λόγω του κινδύνου μόλυνσης με τον κορωνοιό αλλά και τη μείωση των περιστατικών λόγω της τηλεργασίας και άρα της μη έκθεσης στο αγχωτικό περιβάλλον της δουλειάς και των μετακινήσεων.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα περιμέναμε να επηρεαστούν τα χειρουργεία καρδιάς από την πανδημία. Από την μία πλευρά, τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία, που σχετίζονται με την πανδημία, η έλλειψη φυσικής άσκησης για κάποιους λόγω του lockdown και το στρες λόγω του προβληματισμού για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της καθώς και για την υγεία αγαπημένων προσώπων, μπορούν να επιβαρύνουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Από την άλλη, πολλοί απέφευγαν να επισκεφθούν νοσοκομεία για να αποφύγουν το ρίσκο να κολλήσουν Covid-19, με αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να μην αντιμετωπίζεται κάποιο σχετικά ελαφρύ έμφραγμα, ενώ ακυρώθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω της πανδημίας», σημειώνει.
Η τηλεργασία μείωσε αλλά και αύξησε ταυτόχρονα το άγχος
Την ίδια στιγμή η τηλεργασία, η δουλειά δηλαδή από το σπίτι μπορεί να μείωσε το στρες που σχετίζεται με το εργασιακό περιβάλλον (τουλάχιστον για όσους έχουν στρεσογόνο ή τοξικό εργασιακό περιβάλλον) ή την καθημερινή μετακίνηση προς τον χώρο εργασίας σε ώρες αιχμής, αλλά φαίνεται ότι παραμονή στο σπίτι μπορεί να δημιούργησε επιπλέον στρες και άγχος για διάφορους λόγους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.