Αύξηση κατώτατου μισθού -Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - iefimerida.gr

Αύξηση κατώτατου μισθού -Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

φορολογικές δηλώσεις / πολίτες περπατούν στην Πάτρα
Φωτογραφία: SOOC/MENELAOS MICHALATOS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρίσιμες θα είναι οι σημερινές διαβουλεύσεις στο υπουργικό συμβούλιο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού.

Το ζήτημα του κατώτατου μισθού είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο είναι αυτό που συγκεντρώνει τα «βλέμματα» των ομοσπονδιών εργαζομένων, εργοδοτικών φορέων και της κοινωνίας.

Η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιγράφεται ως «εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α' 167)».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατώτατος μισθός: Τι ζητούν οι κοινωνικοί εταιροι

Εργοδοτικοί φορείς έχουν επισημάνει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και να μην αυξηθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε και παρουσίασε η ΓΣΕΕ, ωστόσο, το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.

Ενα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων (83%) εκτιμά ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ τον μήνα μικτά δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μέλος διοίκησης και γραμματέας τύπου και δημόσιων σχέσεων της ΓΣΕΕ, υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι από το 2019 καθηλωμένος στο 48% του διάμεσου μισθού. Θα πρέπει να επανέλθει φέτος στα 751 ευρώ και του χρόνου στα 809 ευρώ, ώστε να βρεθούμε στον μέσο όρο της ΕΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου διαλόγου ζητά την πιλοτική εφαρμογή 35ωρου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας, δίχως μείωση αποδοχών.

Τι θα γίνει τελικά με τον κατώτατο μισθό

Οι εργοδοτικοί φορείς, ωστόσο, επιμένουν ότι πρέπει να ανασταλεί τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον για ένα χρόνο, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία, στο βαθμό που θα καταγράφει συστηματικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι πλέον έχουν τοποθετηθεί άπαντες για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, κοινωνικοί εταίροι, μικρομεσαίοι, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΒΕ. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι εργοδοτικοί φορείς «τάσσονται υπέρ του "παγώματος" του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο» υπογράμμισε.

Τι θα συμβεί τελικά; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μια μικρή αύξηση, της τάξης του 2%, για να τονωθεί η ψυχολογία εργαζομένων και αγοράς. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 663 ευρώ, από τα 650 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ