Η οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης στους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση κρίσης ή ακόμη και πολέμου έχει οδηγήσει πολλούς στην αγορά του ειδικού σακιδίου επιβίωσης.
Η ευρωπαϊκή οδηγία η οποία δόθηκε σύμφωνα με το σχέδιο για την στρατηγική ετοιμότητα της Ευρώπης ζητά από κράτη-μέλη να κινητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να αποθηκεύσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό, τροφή, φακό, μπαταρίες κλπ που θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν χωρίς εξωτερική βοήθεια έως ότου αυτή να είναι διαθέσιμη.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς και στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες μετά και την οδηγία αυτή οι παραγγελίες για αγορές του «κιτ επιβίωσης» έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο που δεν είχε δοθεί η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.
Λ. Φώης: «Μετά και την οδηγία της ΕΕ έχει αυξηθεί η ζήτηση για το κιτ επιβίωσης των 72 ωρών»

«Το τελευταίο διάστημα μετά και την οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης έχει αυξηθεί η ζήτηση για είδη επιβίωσης και ειδικά για το κιτ επιβίωσης των 72 ωρών. Έχουμε μια αύξηση άνω του 50% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί αρκετά οι παραγγελίες που δεχόμαστε» αναφέρει στο iefimerida ο κ. Λάμπρος Φώης ειδικός στον τομέα επιβίωσης και υπεύθυνος του online καταστήματος ΟΥΚ Shop, που προμηθεύει εξοπλισμό και κιτ επιβίωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Φώη αυτό που ζητούν οι περισσότεροι είναι τροφές μακράς διάρκειας και νερό. «Σε μια έκτακτη ανάγκη αυτό που θα πρέπει να έχουμε είναι τροφή και νερό. Και αυτά είναι τα είδη που ζητούν περισσότερο. Οι τροφές αυτές έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια και είναι πλήρη γεύματα ή ειδικά σνακς. Με το κόστος τους να κυμαίνεται από 9-10 ευρώ και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 400 ευρώ ένας οικογενειακός κουβάς για παράδειγμα των 25 μερίδων φαγητού. Εκτός από την τροφή αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσει κάποιος είναι το νερό. Έτσι έχουμε νερό συσκευασμένο, ταμπλέτες καθαρισμού νερού αλλά και ειδικά φορητά φίλτρα με ένα κόστος που φθάνει τα 50 ευρώ περίπου ανάλογα τι θα προμηθευτεί ο πελάτης».
Όπως επισημαίνει ο κ. Φώης πολλοί ζητούν εκτός από το σακίδιο επιβίωσης των 72 ωρών και άλλα προϊόντα όπως σκηνές επιβίωσης, υπνόσακους, πράγματα που έχουν να κάνουν με την φωτιά και φυσικά εργαλεία επιβίωσης. «Είναι σαν να ετοιμάζεται κάποιος για να ζήσει κάποιο διάστημα εκτός πόλης, εκτός αστικού ιστού. Εκεί θα πρέπει να έχει περισσότερα είδη επιβίωσης».

Τί περιλαμβάνει το σακίδιο επιβίωσης
Αλλά και στα καταστήματα στρατιωτικών ειδών της Αθηνάς και στο Μοναστηράκι η ζήτηση είναι αυξημένη για το σάκο επιβίωσης. Καταστηματάρχες που μίλησαν στο iefimerida σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένες τσάντες παραλαμβάνονται και πωλούνται συμπληρωμένα από φακό, σπίρτα, αναπτήρα, σύρματα, σουγιά ενώ διαθέτουν χώρο για τα νομιμοποιητικά έγγραφα και κάρτες. Ορισμένα μεγαλύτερου μεγέθους έχουν ξηρά τροφή και μικρό δοχείο.

Υποστηρίζουν δε ότι θα έπρεπε το περιεχόμενο να είναι μικρότερο και πιο εύχρηστο τονίζοντας ότι τέτοια είδη ζητούν κυρίως όσοι εξασκούνται σε δύσκολα σπορ και δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ορειβασία, πεζοπορία σε ορεινά σημεία, ελεύθερο κάμπινγκ κτλ.
Οι τιμές των σακιδίων επιβίωσης και τί πρέπει να περιλαμβάνουν
Σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο και σε μαγαζιά που πωλούν online τα σακίδια επιβίωσης οι τιμές ξεκινούν από 65 ευρώ και μπορεί να φθάσουν έως και 325 ευρώ τα οικογενειακά. Τα σακίδια αυτά στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν τροφή μακράς διάρκειας, νερό εκτάκτου ανάγκης, αδιάβροχα σπίρτα, ραδιοφωνάκι, φακό, πολυεργαλείο, σπινθηριστή χάπια καθαρισμού νερού, πυξίδα, και σφυρίχτρα.

Επιπλέον, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να φτιάξει το δικό του σακίδιο επιβίωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συστάσεις, ένα βασικό σακίδιο επιβίωσης 72 ωρών πρέπει να περιλαμβάνει, τρόφιμα για τουλάχιστον τρεις ημέρες, όπως κονσέρβες, μπάρες ή έτοιμα γεύματα και 6 λίτρα νερό ανά άτομο. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν φακός και εφεδρικές μπαταρίες, βασικά φάρμακα, αδιάβροχα σπίρτα, σουγιάς πολλαπλών χρήσεων, χρήματα καθώς και αδιάβροχη θήκη για έγγραφα.