Συμπτώσεις αλλά και λάθη από τις γερμανικές αρχές οδήγησαν στο φιάσκο με τη σύλληψη στη Μύκονο του υποτιθέμενου δράστη της αεροπειρατείας που είχε γίνει σε πτήση της TWA το 1985.
Η υπόθεση απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς η συγκεκριμένη αεροπειρατεία, πριν από 34 χρόνια, είχε συγκλονίσει τη διεθνή γνώμη, ενώ κατά τη διάρκειά της είχε χάσει τη ζωή του ένας Αμερικανός. Το Σάββατο, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 65χρονο, που τα στοιχεία του ήταν ίδια με εκείνα στο ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για τον έναν εκ των δύο δραστών της αεροπειρατείας. Επρόκειτο για τον Μοχάμαντ Σαλέχ.
Ομως, δύο ημέρες αργότερα, οι ελληνικές αρχές άφησαν ελεύθερο τον 65χρονο, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για αεροπειρατή, αλλά για Λιβανέζο δημοσιογράφο, ο οποίος είχε την ατυχία να έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον καταζητούμενο για την αεροπειρατεία.
Οι ευθύνες της Γερμανίας στο φιάσκο
Το μπέρδεμα, όπως προκύπτει, προέκυψε εξαιτίας και με ευθύνη των γερμανικών αρχών, καθώς είχαν στη διάθεσή τους μόνο το όνομα του καταζητούμενου και κανένα άλλο στοιχείο για την ταυτοποίησή του. Ο 65χρονος Λιβανέζος συνελήφθη στη Μύκονο, όπου έφτασε με κρουαζιερόπλοιο, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων. Τα στοιχεία του ήταν σε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για υπόθεση αεροπειρατείας και ανθρωποκτονίας το 1985 και ομηρίας το 1987.
Αμέσως ξεκίνησε η επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις γερμανικές. Ομως, οι γερμανικές αρχές δεν είχαν αποτυπώματα του άνδρα που καταζητούνταν για την αεροπειρατεία. Παράλληλα, η φωτογραφία του αεροπειρατή που έστειλαν οι Γερμανοί στις ελληνικές αρχές δεν έμοιαζε με εκείνη στο διαβατήριο του 65χρονου που είχε συλληφθεί και κρατούνταν προσωρινά στη Σύρο.
Τελικά, οι ελληνικές αρχές κατέφυγαν στο γενεαλογικό δέντρο του καταζητούμενου για την αεροπειρατεία, που διαπιστώθηκε ότι δεν ταυτιζόταν με εκείνο του συλληφθέντα. Παράλληλα, έφτασε έγγραφο από την ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο 65χρονος που κρατούνταν προσωρινά είναι έγκριτος δημοσιογράφος της χώρας και πως προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας. Επειτα από όλα αυτά και μετά την ενημέρωση από τις γερμανικές αρχές ότι δεν ζητούν την έκδοση του 65χρονου, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του, ο Λιβανέζος αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Δευτέρας.
Η συνωνυμία αεροπειρατή και δημοσιογράφου
Πλέον, ο 65χρονος αναμένεται να επιστρέψει στον Λίβανο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Daily Star. Η ατυχία του δημοσιογράφου είναι πως είχε ακριβώς το ίδιο όνομα με τον καταζητούμενο για την αεροπειρατεία: Μοχάμαντ Αλί Σαλέχ. Δεν ήταν η μόνη σύμπτωση, ακόμη και οι μητέρες τους είχαν το ίδιο όνομα. Η διαφορά ήταν πως ο καταζητούμενος είχε γεννηθεί το 1964 και ο δημοσιογράφος που συνελήφθη γεννήθηκε το 1954, σύμφωνα με την Daily Star του Λιβάνου.
Τη λύση στο μυστήριο έδωσε, μεταξύ άλλων, και τα έγγραφα που κατατέθηκαν στις ελληνικές αρχές. «Τα ονόματα των αδελφών του δημοσιογράφου δεν ήταν ίδια με εκείνα των συγγενών του άνδρα που αναζητούσαν οι γερμανικές αρχές», ανέφερε ο δικηγόρος του Σαλέχ, στην Daily Star. Ακόμη, στις ελληνικές αρχές προσκομίσθηκαν ρεπορτάζ που είχε γράψει ο δημοσιογράφος ως επικεφαλής εφημερίδας στη Σιδώνα, από το 1985 έως το 1988.