Εξαιρετικά μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Όμικρον.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική που επεξεργάστηκε το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή, Γιώργο Ατσαλάκη.
Μετά τις 15 Νοεμβρίου και μέσα σε 10 μέρες τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν (από τα σχεδόν 400 έφθασαν στα 2.000), ενώ μέχρι στιγμής η νέα μεταλλαγή έχει επιτύχει αριθμό κρουσμάτων για τον οποίο η «Δέλτα» χρειάστηκε διπλάσιο χρόνο.
Η «Όμικρον» εμφανίστηκε στις χώρες της Νότιας Αφρικής οι οποίες σύντομα εισέρχονται στο καλοκαίρι σε αντίθεση με την Ευρώπη που οδεύει το χειμώνα. Καθώς οι χειμερινοί μήνες ευνοούν την εξάπλωση των ιών, στην έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνεται ότι ενδέχεται οι παραπάνω ήδη αυξημένοι παράγοντες μεταδοτικότητας της «Όμικρον» να είναι ακόμα πιο αυξημένοι για τις χώρες που εισέρχονται στην εποχή του χειμώνα.
Αναμενόμενο νέο κύμα της «Όμικρον» που είναι τρεις φορές μεταδοτικότερη της «Δέλτα»
«Υπολογίζεται ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα». Οπότε είναι αναπόφευκτο από μόνη της να δημιουργήσει νέο κύμα», τονίζει ο κ. Ατσαλάκης.
Στο παρακάτω γράφημα του Dr Ridhwann Suliman συγκρίθηκε η κλίση της καμπύλης των κρουσμάτων στην αρχή της εμφάνισης του κύματος της «Όμικρον» με την αντίστοιχη κλίση των προηγούμενων κυμάτων που σχημάτισαν η «Άλφα», η «Βήτα» και η «Δέλτα» μετάλλαξη. Τα δεδομένα αφορούν μέσο όρο κρουσμάτων 7 ημερών της περιοχής Gauteng της νότιας Αφρικής. Η σύγκριση δείχνει ότι η «Όμικρον» έχει εξαιρετικά απότομη ανοδική κλίση σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Αυτή η κλίση αποδεικνύει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το κλείσιμο των συνόρων δε θα εμποδίσει την εξάπλωση αλλά θα επιβραδύνει την έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον». Οι πρώτες επιπτώσεις θα φανούν στην οικονομία με την παράταση της απορρύθμισης των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις ελλείψεις προϊόντων που οδηγούν σε αύξηση των τιμών καθώς η παραγωγή δεν θα συναντά την ζήτηση. «Στον τουρισμό ήδη παρατηρείται μείωση του ρυθμού των κρατήσεων για το 2022. Η «Όμικρον» θα καθορίσει τις τιμές της ενέργειας και των αγαθών το επόμενο διάστημα», τονίζεται.
Μεγάλος ο κίνδυνος από την «Όμικρον»
Σε ότι αφορά στη νοσηρότητα και τη θνητότητα, μένει να τεκμηριωθούν επιστημονικά τις επόμενες μέρες. «Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται το ποσοστό με το οποίο τα εμβόλια με τις δυο δόσεις ή με τις τρεις δόσεις θα αποτρέπουν τις σοβαρές νοσηλείες. Αυτή θα είναι η πιο σημαντική πληροφορία που η ανθρωπότητα αναμένει με αγωνία για την «Όμικρον» διότι θα καθορίσει την επικινδυνότητα της μετάλλαξης. Όμως ακόμα και εάν είναι χαμηλό το ποσοστό νοσηρότητας ή θανάτων έναντι της «Δέλτα», ενδέχεται οι απόλυτοι αριθμοί να είναι πολύ μεγάλοι εξ αιτίας της ταχύτατης μετάδοσης της νέας μετάλλαξης», τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά και οι τυχόν επόμενες που θα εμφανιστούν δείχνουν ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρκετό καιρό με τον ιό. «Ο χρόνος που θα ζούμε με το ιό εξαρτάται από το πότε η ανθρωπότητα θα δώσει μια συντονισμένη παγκόσμια μάχη με μαζικούς εμβολιασμούς ώστε να μετατρέψει τον ιό σε ενδημικό ή εάν είμαστε τυχεροί ίσως κάποια μελλοντική στιγμή ο ιός ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και καταστεί από μόνος του ενδημικός. Μέχρι τότε όμως χρειάζονται μέτρα και άμεση αύξηση των νέων εμβολιασμών και της 3ης δόσης για την αντιμετώπιση της «Δέλτα» πριν κυριαρχήσει η «Όμικρον», καταλήγει.