Νέο κύμα από τις υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται ότι πλήττει και πάλι τη νότια Αφρική, την Κίνα και τη Νέα Υόρκη προκαλώντας εκ νέου ανησυχία.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αναλύει σε έκθεσή του στο iefimerida.gr ο Γιώργος Ατσαλάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
Αύξηση κατά 67% των κρουσμάτων στη νότιο Αφρική
Όπως αναφέρεται, στη νότια Αφρική την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 67% κυρίως λόγω των νέων υποκατηγοριών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1. Η θετικότητα των τεστ είναι σχεδόν στο 20%. «Tόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και οι θάνατοι αυξήθηκαν πολύ γρήγορα. Τα πρώτα δεδομένα από την νότια Αφρική, δείχνουν ότι οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον παρακάμπτουν την φυσική ανοσία που έχει επιτευχθεί από νόσηση με άλλες παραλλαγές αλλά και την ανοσία που αποκτήθηκε από τα εμβόλια», σημειώνει ο κ. Ατσαλάκης.
Οι νέες παραλλαγές μειώνουν την ανοσία των εμβολιασμένων
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας της νότιας Αφρικής και άλλων ερευνητικών οργανισμών, οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον μειώνουν την ανοσία των εμβολιασμένων κατά 3,2 και 2,6 φορές σε σχέση με την ΒΑ.1. Στους ανεμβολίαστους η ανοσία μειώνεται κατά 7,6 και 7,5 φορές αντίστοιχα και παρακάμπτεται πέντε φορές περισσότερο απ’ ότι στους εμβολιασμένους. «Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες για νέο κύμα της πανδημίας», εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής.
Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στην Κίνα – Αυξάνονται οι θάνατοι παρά τα δρακόντεια μέτρα
Στην Ταϊβάν τα κρούσματα κατά τον μήνα Απριλίου αυξήθηκαν 63 φορές. Άρχισαν ήδη να εμφανίζονται οι πρώτοι θάνατοι. Στο Χονγκ Κονγκ τα κρούσματα του τελευταίους 4 μήνες αυξήθηκαν κατά 95 φορές και οι θάνατοι 44 φορές. Στην Κίνα προς το τέλος Απριλίου εμφανίστηκε το μεγαλύτερο ημερήσιο ηψηλό κρουσμάτων των τελευταίων δύο ετών (5.659). Οι θάνατοι φτάνουν κατά μέσο όρο τα 50 άτομα ημερησίως παρά τα δρακόντεια απαγορευτικά.
Το 88% των Κινέζων έχουν λάβει δύο δόσεις αλλά στην ηλικία πάνω των 80 ετών το 49% είναι ανεμβολίαστο και μόνο το 1/5 άνω των 80 ετών έχει λάβει αναμνηστική δόση. Πάνω από 50 εκατομμύρια κινέζοι άνω των 60 ετών παραμένουν εντελώς ανεμβολίαστοι. Στη Σαγκάη οι νεκροί του πρόσφατου κύματος έφτασαν στους 334.
Όπως εξηγεί ο κ. Ατσαλάκης, «το μικρό ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 60 είναι το αδύνατο σημείο της Κίνας και γι’ αυτό αναγκάζεται να επιβάλει όχι αυστηρά, αλλά δρακόντεια απαγορευτικά. Εάν τα μέτρα χαλαρώσουν και αφεθεί ο ιός ελεύθερος, σίγουρα θα οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό μολύνσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μεγάλο αριθμό σοβαρών και θανατηφόρων περιπτώσεων».
Οι Αρχές κάνουν δώρο τρόφιμα στους ηλικιωμένους Κινέζους για να εμβολιαστούν
Σύμφωνα με την έκθεση, τις τελευταίες εβδομάδες κινεζικές αρχές προσπαθούν να αυξήσουν τους εμβολιασμούς στους ηλικιωμένους δίνοντας δώρα όπως ρύζι, λάδι, χαρτικά ήδη, γάλα και λοιπά. Εάν στην Κίνα επικρατούν ήδη ή εάν θα επικρατήσουν οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5, η κατάσταση θα είναι σοβαρή και για την υγεία αλλά και για την εκ νέου απορρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη
Στη Νέα Υόρκη όπου η υποκατηγορία της Όμικρον ΒΑ.2.12.1 κυριαρχεί, τα κρούσματα το τελευταίο μήνα διπλασιάστηκαν, παρόλο που υπάρχει ισχυρό «τοίχος ανοσίας» στις ΗΠΑ καθόσον περίπου το 60% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, το 70% είναι εμβολιασμένο με 2 δόσεις και το 47% με την αναμνηστική.
Την ίδια στιγμή στη χώρα μας υπάρχει αρκετά ισχυρό «τοίχος ανοσίας» καθόσον περίπου το 30% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, το 71% είναι εμβολιασμένο με 2 δόσεις και το 55% με την αναμνηστική. Όμως περίπου το 25% δεν έχει εμβολιαστεί και παραμένει ευάλωτο.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει
«Σε κάθε περίπτωση η πανδημία είναι εδώ και πιθανόν μόνο να έχει τιθασευτεί η οξεία φάση της. Τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων δύο ετών έχουν συμβάλλει σημαντικά στην μείωση των ημερήσιων θανάτων περίπου στους 2.300, όταν οι θάνατοι από καρδιακά προβλήματα είναι περίπου 49.000, από καρκίνο 27.000 και από την εποχική γρίπη 1.800 άτομα ημερησίως», τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
Στο πλαίσιο αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να πάψει να προκαλεί μαζικές ασθένειες, υπερφορτωμένα νοσοκομεία και υψηλό αριθμό θανάτων. «Κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα εμφανιστεί άλλη παραλλαγή του ιού, είτε πιο μεταδοτική είτε πιο σοβαρή. Όσοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι ή χωρίς την αναμνηστική δόση είναι ευάλωτοι και δεν πρέπει να είναι αισιόδοξοι. Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε συνωστισμούς και ο εξαερισμός θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται και κυρίως ευλαβικά από τους ευάλωτους», σχολιάζει.