Μία ημέρα, είναι σίγουρο, δεν αρκεί για να γίνει ανεμπόδιστη η καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία στην πόλη. Ο Δήμος Αθηναίων εργάζεται υλοποιώντας ένα σχέδιο με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όμως, που θεσπίστηκε το 1992 από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, αποτελεί ιδανική αφορμή για περαιτέρω αφύπνιση και δράση, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ισότιμα δικαιώματα και τις αδιαμφισβήτητες ανάγκες των συνανθρώπων μας ΑμεΑ, για μία ζωή χωρίς περιορισμούς. Κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί και αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της δημοτικής αρχής.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα, ήταν περισσότερες ράμπες αναπήρων στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης, νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ με σήμανση στους δρόμους και τα δημοτικά πάρκινγκ, υποστηρικτικές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, αλλά και αναβάθμιση των αθλητικών δομών με εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε αυτά. Είναι μερικά μόνο βήματα που έγιναν από ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων
Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων τον περασμένο χρόνο προχώρησε στις εξής παρεμβάσεις:
- Ένα μεγάλο σχέδιο εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του συνόλου των πεζοδρομίων της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος, η βελτίωση της βατότητας τους, η δημιουργία και επισκευή ραμπών ΑμεΑ, αλλά και η αφαίρεση εμποδίων, ώστε οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να μετακινούνται ανεμπόδιστα σε κάθε σημείο της πόλης.
- Τοποθετήθηκε ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων, στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, ώστε να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την μετακίνηση των ΑμεΑ στην πρωτεύουσα. Έχουν ήδη σημανθεί πάνω από 200 σημεία και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες.
- Δημιουργήθηκαν 22 νέες θέσεις στάθμευσης, με προδιαγραφές για οχήματα ΑμεΑ σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, που διευκολύνουν την απρόσκοπτη μετακίνηση των συνανθρώπων μας στον αστικό ιστό.
- Τα κολυμβητήρια Γουδή και Κολοκυνθούς εξοπλίστηκαν με αναβατόρια τελευταίας τεχνολογίας καθώς και με δύο καινούργια αναπηρικά αμαξίδια. Πλέον, η είσοδος και η έξοδος των Ατόμων με Αναπηρία στην κολυμβητική δεξαμενή είναι γρήγορη, εύκολη και κυρίως ασφαλής.
- Ένα πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών με δυσκολία ακοής, έχει τεθεί σε λειτουργία στο Ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων από τον Ιούλιο, ενισχύοντας την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των πολιτών που ζουν με δυσκολίες και αναπηρίες.
- Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπέγραψαν τον Ιούλιο πρωτόκολλο συνεργασίας, για την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της διαβίωση των ΑμεΑ στην πόλη.
Κώστας Μπακογιάννης: «Ο σεβασμός στο δικαίωμα για πρόσβαση και ποιότητα ζωής κατακτάται μόνο με πράξεις»
«Ο σεβασμός στο δικαίωμα για πρόσβαση και ποιότητα ζωής κατακτάται μόνο με πράξεις. Για κάθε ράμπα, για κάθε έργο που έχει αυτόν τον στόχο, κάνουμε ένα βήμα για την Αθήνα που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της. Για μία Αθήνα που σταματά να ανέχεται τις εξαιρέσεις», τονίζει σε δήλωσή του για τη σημερινή μέρα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Με γνώμονα λοιπόν τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής διαβίωσης των ΑμεΑ στην πόλη, η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να υλοποιεί αντίστοιχες παρεμβάσεις και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, στέλνοντας έμπρακτο μήνυμα υποστήριξης της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.