Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) μ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, κάνει μία βόλτα στο χρόνο και μία γνωριμία με το πιλοποιείο Πουλοπούλου στο Θησείο, το γνωστό σε όλους ως «Πιλ Πουλ».
Στο κτίριο του πιλοποιείου Πουλοπούλου σήμερα στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, το οποίο φιλοξενεί μόνιμες συλλογές και περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.
Ποιος ήταν όμως ο Πουλόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει το κτίριο, αλλά και η παρακείμενη γέφυρα;
Ο Ηλίας Πουλόπουλος καταγόταν από την Καρύταινα Αρκαδίας. Ως εμπορικό δαιμόνιο, ήρθε στην Αθήνα, αφού είχε ήδη δραστηριοποιηθεί εμπορικά στην Καλαμάτα και ίδρυσε το 1886 το πρώτο εργοστάσιο πίλων (καπέλων).
Το Ελληνικόν Πιλοποιείον – ΗΛ.ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ &ΥΙΟΣ γρήγορα έγινε από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις και τα καπέλα που κατασκεύαζε αποσπούσαν διεθνή βραβεία. Η επιχείρηση λειτούργησε ως τα μέσα του 20ου αιώνα στο λιθόκτιστο κτίριο στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης στο Θησείο, το οποίο σήμερα αποτελεί σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα στο πιλοποιείο Πουλοπούλου
Στις δράσεις του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα», στο πιλοποιείο Πουλοπούλου, υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα αλλά και εργαστήρια όπως το εικαστικό εργαστήριο «Πιλ-Πουλ».
Για να συμμετέχετε στο εικαστικό εργαστήρι «Πιλ - Πουλ» και να γνωρίσετε τους πίλους της εποχής μπείτε στο www.opanda.gr. Κι όταν δημιουργήσετε το δικό σας καπέλο εμπνευσμένο από μεγάλους καλλιτέχνες μπορείτε να το στείλετε στο pilpoul.melina@opanda.gr και να το δείτε δημοσιευμένο στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.