Σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού πραγματοποιείται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του κλάδου. Στην πράξη, αυτό που ισχύει είναι «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ανάμεσα στα μεγάλα λιανεμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, με τα τελευταία να απολαύουν αδικαιολόγητης εύνοιας.
Και αυτό γιατί, με βάση τους κανόνες του ανοίγματος, επιτρέπεται στα καταστήματα να βρίσκεται ταυτόχρονα ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. εμβαδού, με μέγιστο όμως αριθμό τα 20 άτομα.
Με άλλα λόγια, αν ένα κατάστημα έχει εμβαδόν 500 τετραγωνικά μέτρα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 20 άτομα. Το ίδιο όμως ανώτατο όριο ισχύει αν έχει εμβαδόν 1.000 ή και 2.000 τ.μ. Άρα, στην πράξη τα μεγάλα καταστήματα τιμωρούνται, αντί να επιβραβεύονται, καθώς μεγαλύτερο εμβαδόν σημαίνει μικρότερος συνωστισμός και άρα μεγαλύτερη ασφάλεια.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, με το μέγιστο όριο των 20 ατόμων δημιουργείται ταυτόχρονα μεγάλη και αδικαιολόγητη στρέβλωση με τα σούπερ μάρκετ, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός. Έτσι, ενώ σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ μπορούν να συνυπάρχουν και να συνωστίζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα, το μέγιστο για τα υπόλοιπα λιανεμπορικά καταστήματα είναι μόλις 20 άτομα!
Με άλλα λόγια, σε υγειονομικό επίπεδο υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία και λογική. Και ταυτόχρονα, ακριβώς λόγω αυτού του περιορισμού, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκύψουν φαινόμενα συνωστισμού έξω από μεγάλα καταστήματα, με πελάτες να δημιουργούν εστίες υπερμετάδοσης της νόσου ενώ περιμένουν να μπουν για να ψωνίσουν. Έτσι, το μέτρο φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας την κατάσταση.
«Τιμωρία» για εκείνους που επένδυσαν
Όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κλάδου, αποτελούν στην πραγματικότητα «τιμωρία» για τις μεγάλες αλυσίδες, που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να αναπτύξουν μεγάλα καταστήματα και να απασχολούν σημαντικό αριθμό προσωπικού.
Και αυτό γιατί με μέγιστο αριθμό πελατών τα 20 άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει ουσιαστική δυσκολία να καλυφθούν τα έξοδα που προκύπτουν από τη λειτουργία ενός πολύ μεγάλου καταστήματος, είτε αυτά αφορούν τα ενοίκια και τα έξοδα λειτουργίας είτε το προσωπικό που πρέπει να απασχολείται σε αυτό.
Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα λιανεμπορικά καταστήματα έχουν ήδη υποστεί πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ, καθώς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμειναν κλειστά ή αναγκάστηκαν να λειτουργούν με «click away».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν να αρθεί αμέσως η αδικία του πλαφόν των πελατών, προκειμένου το σύνολο του λιανεμπορίου να λειτουργεί επί ίσοις όροις, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό.