Οι ψαράδες σε ολόκληρη τη χώρα αντιδρούν στο νομοσχέδιο που τους υποχρεώνει να χρησιμοποιούν πιστοποιημένες ζυγαριές μέσα στα καΐκια και να ζυγίζουν τα αλιεύματα παρουσία του Λιμενικού.
Επίσης όπως λένε δεν είναι δυνατόν να κρατούν αρχεία με τα ζυγίσματα μέσα στα σκάφη τους για τρία χρόνια, καθώς η θάλασσα αλλά και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες θα καταστρέψουν τα έγγραφα.
Η ανακοίνωση των ψαράδων της Αστυπάλαιας
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ψαράδες της Αστυπάλαιας: «Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η πανελλήνια κινητοποίηση είναι η Υπουργική Απόφαση 65/23344/2024 όπου ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2024.
Τι προέβλεπε αρχικά:
1) 4 ώρες, πριν το αλιευτικό σκάφος προσεγγίσει το λιμάνι, θα έπρεπε να ενημερώσει το λιμεναρχείο έτσι ώστε να είναι παρόν κατά την εκφόρτωση των αλιευμάτων, για να έχουμε δικαίωμα να τα πουλήσουμε… πρακτικά αυτό τι προβλήματα μας δημιουργούσε….τα αλιευτικά δεν έχουν ποτέ σταθερή ώρα προσέλευσης στο λιμάνι, αυτό εξαρτάται καθημερινά από πολλούς παράγοντες και μεταβάλλεται συνεχώς. Ωστόσο με το που μπαίνουμε στο λιμάνι κύριο μέλημα μας είναι να πουλήσουμε τα ψάρια όσο γρηγορότερα για να είναι πιο φρέσκα…τα κατά τόπους λιμεναρχεία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα δικά μας ωράρια μιάς και δουλεύουν κατά κύριο λόγο ώρες δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον τα λιμάνια είναι πολλά, σίγουρα δεν θα υπάρξει το ανάλογο προσωπικό στα λιμεναρχεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.Έπειτα από μεγάλες πίεσης αυτό το πήραν πίσω.

2) θα πρέπει οι ζυγαριές που θα ζυγίζουμε τα ψάρια μας να είναι πιστοποιημένες με συγκεκριμένες προδιαγραφές…το κόστος αυτών κυμαίνετε στα 200-300€…στη κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος δεν αντέχει άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις.
3) μετά από τη ζύγιση θα πρέπει να συμπληρώνει ο κάθε ψαράς ένα έντυπο όπου θα το κρατά για αρχείο στο σκάφος του για 3 χρόνια… αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράξη γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων είναι αγράμματοι και δεν ξέρουν να βάλουν την υπογραφή τους… όχι ακόμα να συμπληρώνουν έγγραφο που θα πρέπει να το κρατάνε αρχείο στο σκάφος τους…με νερά , υγρασία κλπ..
Ποιος είναι ο κίνδυνος:
Μόλις γίνει κάποιος έλεγχος από το λιμεναρχείο όπου είναι η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου και δεν πληρεί ο συνάδελφος τις προϋποθέσεις που ορίζει η υπουργική απόφαση, αυτό θεωρείται αλιευτική παράβαση όπου επιφέρει χρηματικό πρόστιμο (αρκετό) συν ότι κάνουν στέρηση άδειας για κάποιες ημέρες και δεν αφήνουν το σκάφος να δουλέψει… Ζητάμε την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης από το υπουργείο"».
Αστυπάλαια: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις από τους αλιείς
Οι αλιείς της Αστυπάλαιας συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του νησιού, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε νέες κινητοποιήσεις.

Φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία αλιέων στη Θεσσαλονίκη


