Γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται σήμερα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου.
Ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.
Η απόφαση αυτή ωστόσο έφερε διχογνωμία στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι χώρες προσέγγισαν διαφορετικά το πόρισμα της ΕΜΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην διάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ δεν υπήρξε κοινή γραμμή για το πώς θα κινηθούν οι χώρες μετά την είδηση αυτή. ΠΟΥ και ΕΜΑ τονίζουν ωστόσο πως τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca.
Θεμιστοκλέους: Δεν αναμένονται αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμού
Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. Πάντως παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca , το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.
«Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ. Οσον για το υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, απάντησε ότι «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες, το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%. Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca».
Πώς προσεγγίζουν την υπόθεση της AstraZeneca οι υπόλοιπες χώρες
Αφού οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση κι έτσι ήδη κάποιες χώρες προχωρούν σε συγκεκριμένα μέτρα για το εμβόλιο. Μετά από την προτροπή της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο παροτρύνθηκαν τα κράτη να προτείνουν διάφορα όρια ηλικίας για τη χρήση του εμβολίου.
Ηδη κάποια κράτη εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός Ευρώπης έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Χαρακτηριστικά:
Το Βέλγιο χορηγεί το εμβόλιο σε άτομα άνω των 55 ετών.
Η Βρετανία συνέστησε το εμβόλιο να μην δίνεται σε άτομα κάτω των 30 ετών
Στην Αυστραλία η κυβέρνηση απαγορεύει το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 50 ετών, ωστόσο εξετάζονται τα δεδομένα από την ΕΜΑ και πιθανόν να υπάρξουν κι άλλοι ηλικιακοί περιορισμοί
Η Πορτογαλία και η Ιταλία περιορίζουν τη χρήση του στους άνω των 60 ετών
Η Ολλανδία περιορίζει επίσης τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών
Στην Γερμανία προτείνεται να συνεχιστεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών με την AstraZeneca
Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει όσους είναι άνω των 60 ετών
Οι Φιλιππίνες αποφάσισαν τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Η αφρικανική Ενωση αποφάσισε να μην αγοράσει τα εμβόλια της AstraZeneca
Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca.
Αντίθετα, η Αυστρία είναι από τις χώρες που η κυβέρνηση τόνισε πως θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με την AstraZeneca.