Μία μοναδική εμπειρία εξερεύνησης και μάθησης έζησαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί 10 σχολείων της χώρας μας που παρακολούθησαν την πρωτοποριακή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, όλοι τους, μέσω διαδικτύου!
Στο Αστεροσκοπείο, που αποτελεί κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν δύο τηλεσκόπια με διάμετρο κατόπτρου 1.3 μ και 0.3 μ αντίστοιχα. Η λειτουργία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα υποστηρίζεται από προσωπικό του Τμήματος Φυσικής του Παν. Κρήτης και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ.
Οι μαθητές συνδέθηκαν διαδικτυακά για δύο ώρες με το Αστεροσκοπείο και είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους ερευνητές που εργάζονται εκεί και να παρακολουθήσουν πώς σχεδιάζουν το παρατηρησιακό πρόγραμμα του τηλεσκοπίου για τη συγκεκριμένη νύχτα, ενώ ξεναγήθηκαν και στους χώρους του Αστεροσκοπείου και είδαν σε λειτουργία το τηλεσκόπιο 1.3μ.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη, Δήμαρχο Ανωγείων και επικεφαλής της Αναπτυξιακής Εταιρείας που διαχειρίζεται το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, «ζήσαμε μία μαγική στιγμή την περασμένη Παρασκευή και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στην ξενάγηση! Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα αποτελεί ένα στολίδι για τον Ψηλορείτη και την Κρήτη». Στόχος του κ. Κεφαλογιάννη είναι, τόσο το Αστεροσκοπείο όσο και η ευρύτερη περιοχή του, αναγνωρισμένου ως "Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO", Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, να αποτελέσει «πόλο έλξης για επισκέπτες και επιστήμονες από όλον τον κόσμο και για κάθε εποχή του χρόνου».
Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα βρίσκεται στον Ψηλορείτη της Κρήτης σε υψόμετρο 1750 μ. και αποτελεί ένα από τα πιο παραγωγικά και άρτια εξοπλισμένα αστεροσκοπεία της Ευρώπης. Απέχει 20 χλμ. από τα ιστορικά Ανώγεια, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης.