Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ Covid της χώρας -Τα εμπόδια για «Πάσχα στο χωριό» - iefimerida.gr

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ Covid της χώρας -Τα εμπόδια για «Πάσχα στο χωριό»

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ Covid της χώρας
Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασφυκτική συνεχίζει να είναι η πίεση που επικρατεί στις ΜΕΘ της χώρας, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να είναι 781. Παράλληλα, γρίφο εξακολουθεί να αποτελεί το τι θα γίνει το Πάσχα, αν δηλαδή θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν οι Έλληνες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στάθηκε μεταξύ άλλων στην επιβαρυμένη εικόνα του ΕΣΥ σημειώνοντας πως οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν κατά ποσοστό 4% επιπλέον, εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε σε μικρό βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο, την ίδια ώρα, η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, πρόσθεσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.801 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, 75 θάνατοι και 781 διασωληνωμένοι (την Παρασκευή έφτασαν τους 790). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.853 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 504 (ημερήσια μεταβολή -9.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

«Έχουν πέσει τα όρια ηλικίας των διασωληνωμένων»

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως η Αττική εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλο αριθμό εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε γρήγορα εξιτήρια. Υπάρχει πίεση, υπάρχουν άρρωστοι που βαραίνουν πολύ και χρειάζονται διασωλήνωση. Οι κλήσεις που δέχεται το ΕΚΑΒ είναι τριπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπάρχουν άρρωστοι που έχουν διασωληνωθεί και περιμένουν περισσότερο από 24 ώρες για να εισαχθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό υπήρχε πάντα. Γενικά πάντως υπάρχει διακίνηση σχετικά γρήγορη», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα όρια ηλικίας έχουν πέσει στα 50-60 έτη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι έχουν διασωληνωθεί ακόμα και 20αρηδες και 30αρηδες. «Αν και οι νέοι βγαίνουν πιο εύκολα από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας έχουμε χάσει και νέους ανθρώπους. Η πιθανότητα να αρρωστήσει σοβαρά ένας νέος άνθρωπος είναι μικρότερη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων στους νέους ανθρώπους είναι πάρα πολύ μεγάλος», δήλωσε και ζήτησε να τηρούνται πιστά στα μέτρα.

Γρίφος το «Πάσχα στο χωριό»

Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι και εμβολιασμοί είναι τα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν θα επιτραπεί η μετακίνηση του κόσμου στα χωριά για το Πάσχα, σύμφωνα με δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν», σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες και του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος εκτίμησε πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να φτάσουν τους 1.000.

Μιλώντας για Πάσχα στο χωριό ο Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος με μια πολύ σωστή δήλωση που έκανε, λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία. Το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του. Να μην εξαντλήσουμε αυτά τα όρια. Εγώ θα ήμουν επιφυλακτικός για το Πάσχα».

Παράλληλα, ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε και στις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού υποστηρίζοντας πως ήταν κάτι που δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. «Ήταν αναπόφευκτο αυτό», είπε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «πάνω από το 80% των συμπατριωτών μας φοράνε μάσκα. Στη Βρετανία δεν φορά ούτε το 10% και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι κάτι κάνουμε καλύτερα στην Ελλάδα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι σε εξωτερικούς χώρους, η πιθανότητα διασποράς είναι 18-19 φορές μικρότερη από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο αφού υπάρχει μία μερική χαλάρωση, αλλά δεν είναι μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουν», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ