Αρτοποιός (Πυροσβεστικό Σώμα): Η ΕΜΑΚ συνέχισε τις έρευνες έως την τελευταία στιγμή -Οι Τούρκοι πολίτες μάς αγκάλιασαν - iefimerida.gr

Αρτοποιός (Πυροσβεστικό Σώμα): Η ΕΜΑΚ συνέχισε τις έρευνες έως την τελευταία στιγμή -Οι Τούρκοι πολίτες μάς αγκάλιασαν

Η ομάδα της ΕΜΑΚ έσωσε πολίτες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία
Η ομάδα της ΕΜΑΚ έσωσε πολίτες από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία / Φωτογραφίες: twitter

Για μία εβδομάδα έδωσαν την δική τους σκληρή μάχη στα χαλάσματα μετά το σεισμό στην Τουρκία. Οι εικόνες των διασώσεων που πραγματοποίησαν μένουν χαραγμένες στη μνήμη Ελλήνων και Τούρκων.

Η αυτοθυσία τους και ο επαγγελματισμός τους έκαναν περήφανη τη χώρα μας και κατάφεραν να αλλάξουν ακόμα και το κλίμα στις «δύσκολες» μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ επέστρεψαν χθες το απόγευμα στην πατρίδα τιμώντας την Ελληνική σημαία και δείχνοντας στον Τουρκικό λαό ότι «οι γείτονες στα δύσκολα φαίνονται».

Ο επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος μιλά στο iefimerida.gr, για τους επίλεκτους διασώστες της ΕΜΑΚ.
Οπως λέει οι Τούρκοι αντιμετώπισαν με σεβασμό και αγάπη τους Έλληνες διασώστες καθόλη την διάρκεια των επιχειρήσεων στις ισοπεδωμένες πόλεις της Τουρκίας.

«Οι Τούρκοι πολίτες από την πρώτη στιγμή που μας είδαν στο πεδίο των επιχειρήσεων μπορώ να πω ότι μας αγκάλιασαν με πολύ αγνά συναισθήματα αγάπης και σεβασμού. Εκτίμησαν το γεγονός ότι οι Έλληνες έδειξαν αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό. Ότι πήγαμε στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους να τους βοηθήσουμε. Την στιγμή που άνθρωποι είδαν τα πάντα να καταστρέφονται, ζωές να χάνονται, πόλεις να ισοπεδώνονται, εμείς ήμασταν εκεί. Και το εκτίμησαν. Το πυροσβεστικό σώμα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ήταν από τις πρώτες αποστολές που έφτασαν εκεί παγκοσμίως. Και έδωσαν την μάχη. Το ευχαριστώ, η αγάπη και ο θαυμασμός τους ήταν από την πρώτη στιγμή χαραγμένα στο πρόσωπο τους και φυσικά το κουβαλάμε μαζί μας. Ηταν μια επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων μας μέσω αυτού του σεισμού. Οι Τούρκοι πολίτες νομίζω εκτίμησαν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες. Τους Έλληνες που ήρθαν να τους σώσουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ δεν ήθελαν να φύγουν από την Τουρκία

Ο Ιωάννης Αρτοποιός περιγράφει και τα πρώτα λόγια των ανδρών της ΕΜΑΚ όταν επέτρεψαν σε ελληνικό έδαφος και μιλάει σε πρώτο πρόσωπο καθώς ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα αισθάνεται ένα με τους διασώστες της ΕΜΑΚ.

«Αυτό που μας είπαν ήταν ότι τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα τις πρώτες ημέρες στην Τουρκία. Αντιμετωπίσαμε μία ισοπεδωμένη περιοχή, όπου τα πάντα ήταν “ανύπαρκτα”. Οι υποδομές, τα δίκτυα, ο ηλεκτρισμός, το νερό. Δεν υπήρχε τίποτα. Καταφέραμε κομμάτι κομμάτι να κάνουμε διασώσεις, γιατί το ζητούμενο εκείνες τις ώρες ήταν οι ανθρώπινες ζωές. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ επέστρεψαν τρομερά κουρασμένοι και καταπονημένοι από τις ατελείωτες ώρες των διασώσεων. Πραγματικά δεν θέλαμε να φύγουμε από εκεί. Ηθελαν να παραμείνουν στο σημείο και το απέδειξαν ακόμα και την τελευταία ημέρα με την επιχείρηση διάσωσης της 24χρονης αθλήτριας η οποία ήταν εγκλωβισμένη στο Χατάι, όπου κάτσαμε στο σημείο 14 ώρες, μέχρι τις 7 το πρωί και προσπαθούσαμε να την εντοπίσουμε. Μείναμε στο σημείο μέχρι το τελευταίο λεπτό στο πεδίο των επιχειρήσεων».

Οι διασώστες κάνουν σκληρή εκπαίδευση «εν καιρώ ειρήνης»

«Αυτό το οποίο όλοι μας είδαμε στο πεδίο των επιχειρήσεων από τους επαγγελματίες διασώστες να κάνουν επιχειρήσεις πολύπλοκες και επίπονες, είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα των ατελείωτων ωρών εκπαίδευσης που διεξάγεται την περίοδο της “ειρήνης” θα μπορούσαμε να πούμε. Ουσιαστικά εκπαιδεύονται συνεχώς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να είναι πάντα σε ετοιμότητα. Πολλές ασκήσεις πολλές εκπαιδεύσεις, πολλές προπονήσεις. Υπάρχει ο κανόνας που λέει ότι εάν δεν είσαι άρτια εκπαιδευμένος δεν μπορείς να δώσεις το κάτι παραπάνω στο πεδίο των επιχειρήσεων. Αυτό που όλοι μας βλέπουμε, το μεγαλείο της διάσωσης μιας ανθρώπινης ζωής δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα μιας σκληρής εκπαίδευσης. Φυσικά υπάρχει και το στοιχείο της υπέρβασης, της ψυχικής δύναμης που έχουν οι Έλληνες διασώστες, οι οποίοι πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος και καλά εξοπλισμένος.

Ο απολογισμός της ΕΜΑΚ από την αποστολή στην Τουρκία

«Ξεκινήσαμε στην Αρχή της περασμένης εβδομάδας. Πρώτα ξεκίνησε η πρώτη ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα με 21 άνδρες προσωπικό, πέντε διασώστες ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και δύο διασωστικούς σκύλους. Μετέβη στην επαρχία του Χατάι στην πόλη της Αντιόχειας στη Νότια Τουρκία εκεί που ήταν η περιοχή, η οποία είχε δεχτεί το πιο βαρύ πλήγμα από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς. Η ΕΜΑΚ μετέβη στις πληγείσες περιοχές και με δεύτερο κλιμάκιο την επόμενη ημέρα με 15 άντρες προσωπικό, 3 διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο. Τις αποστολές συνόδευε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο απολογισμός μετά και από την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από την Τουρκία ήταν πέντε διασώσεις - απεγκλωβισμοί ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν εν ζωή και δυστυχώς άλλων πέντε οι οποίοι δεν τα κατάφεραν. Οι ομάδες μας συμμετείχαν σε πολλές αποστολές έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με την Ολλανδική αποστολή, η οποία είχε το στοιχείο της διοίκησης και ο διασωστικός μας κύκλος έκλεισε μετά από μία εβδομάδα όταν και σταμάτησε να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης μέσα στα κατεστραμμένα κτίσματα. Οι αποστολές επέστρεψαν εχθές στην Ελλάδα κάνοντας περήφανους νομίζω όλους τους Έλληνες. Αυτό το οποίο ζητούν οι άνδρες της ΕΜΑΚ είναι ακόμα περισσότερες εκπαιδεύσεις. Θέλουν να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία στο εξωτερικό, για να γίνουν καλύτεροι. Θέλουν να είναι κοντά στις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς τα δεδομένα αλλάζουν. Για να γίνουν καλύτεροι, πιο αποδοτικοί. Για να είμαστε πάντα όλοι οι Έλληνες περήφανοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ