Σάλος έχει προκληθεί στη φιλοζωική κοινότητα, λόγω της μυστήριας θανάτωσης σκύλου στην Άρτα, ενώ μάλιστα παρενέβη προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με καταγγελίες, το συγκεκριμένο σκυλί που βλέπετε στις φωτογραφίες, ζούσε επί πέντε τουλάχιστον χρόνια σε ακατάλληλες συνθήκες, «σε κλουβί με πρόχειρο υποτυπώδες κατάλυμα γεμάτο λάσπη και κόπρανα, ήταν υποσιτισμένο -μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες ταϊζόταν συχνά από γείτονες- και διαβιούσε μαζί με κότες».
Το σκυλί επίσης έφερε σημάδια βίαιου ξυλοδαρμού. Όπως αναφέρει η καταγγέλουσα Ευτυχία Κουρέλη, αρχικά η Αστυνομία δεν πραγματοποίησε τις ενέργειες που όφειλε έπειτα από την καταγγελία.
Όπως προκύπτει, ο κηδεμόνας του κακοποιημένου ζώου το μεσημέρι της 28ης Δεκεμβρίου το εξαφάνισε και μέχρι και το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου ο φερόμενος ως δράστης για τον ξυλοδαρμό και την εξαφάνιση του ζώου δεν συνελήφθη με τη διαδικασία σου αυτοφώρου όπως προβλέπεται. Εθελοντές και φιλοζωικές κάνουν ευθέως λόγο για παράβαση καθήκοντος και απειλούν με μηνύσεις και αναφορές στον Άρειο Πάγο.
Το χειρότερο είναι ότι το σκυλί το σκότωσε στις 28/12 κτηνίατρος με ευθανασία, αφού όπως αναφέρθηκε έπασχε από καρκίνο. Οι φιλόζωοι κάνουν λόγο για «συγκάλυψη» και ότι αποφασίστηκε η θανάτωση του σκύλου ώστε να μην φανεί η κακοποίηση. Όπως αναφέρουν, θα ζητήσουν νεκροψία-νεκροτομή του ζώου και τις εξετάσεις από τον κτηνίατρο που δείχνουν ότι η κατάσταση της υγείας του ζώου ήταν μη αναστρέψιμη.
Παρέμβαση Θεοδωρικάκου έπειτα από τις καταγγελίες
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για το θέμα και επικοινώνησε με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με τον Δήμαρχο της πόλης, από τον οποίο ζήτησε να συνεργαστεί με την καταγγέλουσα, έτσι ώστε η σορός του σκύλου να υποβληθεί σε νεκροψία προκειμένου να πέσει «φως» στην υπόθεση.
Ωστόσο, μέσω του iefimerida.gr, στέλνει και το μήνυμα πως αν διαπιστωθεί πως οι αστυνομικοί γνώριζαν την πραγματικότητα -κάτι για το οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις- θα υπάρχουν κυρώσεις, καθώς την ευθύνη της προστασίας έχουν τόσο η Αστυνομία όσο και ο Δήμος.
«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να πληρώσουν»
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με την Ευτυχία Κουρέλη, τη γυναίκα που προέβη στην καταγγελία και προσπάθησε να διασώσει το ζώο.
«Θα το πάω μέχρι τέλους. Αυτό το ζώο δυστυχώς δεν μπόρεσα να το σώσω. Θα πρέπει όλοι να μάθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να σωθούν άλλα ζώα στη μνήμη του», μας ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Στην αρχή, μετάνιωσα που εμπιστεύθηκα τον Νόμο και δεν το έσωσα με τα χέρια μου. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να πληρώσουν και να δικαιωθούν επιτέλους αυτά τα κόκκινα μάτια»...
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αφαιρέσουν το ζώο χωρίς εισαγγελική παραγγελία σε εξαιρετικές καταστάσεις όπως αυτή (άρθρο 3 παράγραφος 6 και άρθρο 33 παράγραφος 1 του 4830/2021). Επίσης, η παθητική κακοποίηση του ζώου συνιστά ποινικό αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα αλλά η βάναυση μεταχείριση ζώου αποτελεί κακούργημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη και πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ.
«Πρωτοφανές περιστατικό και απόπειρα συγκάλυψης»
Το iefimerida.gr συνομίλησε με τη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Σταματίνα Σταματάκου, η οποία ασχοληθήκε ενεργά με την υπόθεση, ενώ ήταν αυτή που ενημέρωσε και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η Σταματίνα Σταματάκου μας ανέφερε τα εξής για την υπόθεση:
«Έχω πάει σε δημοτικά κυνοκομεία και έχω αντιμετωπίσει δεκάδες κακοποιήσεις και σοβαρά περιστατικά. Τέτοια απόπειρα συγκάλυψης δεν έχω ξαναδεί. Μιλάμε για αστυνομικούς που δεν έκοψαν κανένα πρόστιμα, έγραφαν ότι το ζώο είναι μια χαρά και απέτρεπαν τους πολίτες να κάνουν καταγγελίες. Προσπαθούσαμε να βρούμε άκρη και αντιμετωπίζαμε απαξιωτικές συμπεριφορές τόσο από το τοπικό αστυνομικό τμήμα όσο και από τον δήμο. Το ζώο το άφησαν να ψυχορραγεί παρά τις καταγγελίες στις 25 και 26 Δεκεμβρίου και εντέλει να εξαφανιστεί και να ευθανατωθεί γιατί δήθεν είχε καρκίνο (!) χωρίς να έχουν γίνει εξετάσεις φυσικά.
Είναι μία κακοποίηση στην οποία δεν έχει ευθύνη μόνο ο γιος με τη μάνα που το είχαν περισσότερα από 5 χρόνια σε κλουβί με λάσπη και περιττώματα δίπλα με τις κότες, σε χώρο μάλιστα που έχει καταπατηθεί και ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, και το σάπισαν στο ξύλο και το πήγαν για ευθανασία προκειμένου να μην αποκαλυφθούν. Ευθύνη έχουν και οι δημόσιοι λειτουργοί και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της δήλωσής μου. Το ζώο πέθανε 4 μέρες μετά με ενήμερη την αστυνομία, τον δήμο και την εισαγγελία. Και δεν πέθανε μόνο του. Ευθύνη έχει και ο κτηνίατρος που έκανε ευθανασία ελαφρά τη καρδία σε ένα χτυπημένο ζώο για να γλιτώσει στην πραγματικότητα τους βασανιστές του και όχι για να το απαλλάξει από τους πόνους τους, ισχυριζόμενος ότι έχει καρκίνο.
Θα μπορούσε εξ αρχής η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία ή ακόμη και ο Δήμος να αφαιρέσουν άμεσα το ζώο σύμφωνα με το νέο νόμο (άρθρο 3 παράγραφος 6 και άρθρο 30 παράγραφος 1). Μάλιστα είχα προσφερθεί η ίδια να αναλάβω εξ ολοκλήρου το ζώο και να το υιοθετήσω.
Είναι αδιανόητο σε μία ευνομούμενη χώρα να πρέπει να ενημερωθεί το Πρωθυπουργικό Γραφείο και να αναλάβει προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απλώς για να εφαρμοστεί ο νόμος. Είναι ντροπή στην εκπνοή του 2021 να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο συναισθανόμενα πλάσματα. Την ώρα μάλιστα που ο βασανισμός ζώου συνιστά κακούργημα».