Βήμα βήμα και με με ιδιαίτερη προσοχή γίνεται η επιστροφή στην κανονικότητα με τους ειδικούς να αποσύρουν χθες ένα ακόμα μέτρο στην εστίαση και τη διασκέδαση.
Έτσι, σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και τη διασκέδαση, καθώς θα καταργηθεί ο αριθμός των 6 ατόμων. Ωστοσο, παραμένουν κανονικά σε ισχύ τα υπόλοιπα μέτρα στην εστίαση, δηλαδή η απαγόρευση ορθίων, αποστάσεις στα τραπέζια και περιορισμός στη χωρητικότητα των καταστημάτων, ενώ παραμένουν κανονικά τα πρωτόκολλα για τους κανόνες υγιεινής.
Οσον αφορά στα γήπεδα παραμένει το όριο του 10% για τους θεατές, αν και υπήρχε έντονη φημολογία τις επόμενες ημέρες ότι το μέτρο αυτό θα χαλαρώσει και θα αυξηθεί η χωρητικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα των Αποκριών, και η εισήγηση ήταν να μην υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και θα πυκνώσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας, και θεωρούν ότι ο συνωστισμός που δημιουργείται στα καρναβάλια μπορεί να παρεκτρέψει την κατάσταση. Ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός καθώς χθες ανακοινώθηκαν 19.618 νέες μολύνσεις, ενώ προβληματισμό προκαλεί και ο αυξημένος αριθμός θανάτων.
Κάπως έτσι, κλίνουν προς απαγόρευση των καρναβαλιών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος.
Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν χθες οι δηλώσεις επιστημόνων γύρω από το ζήτημα του εορτασμού της Αποκριάς, καθώς οι περισσότεροι συμπαρατάσσονταν με τη λογική να θυσιαστεί ώστε να γιορτάσουμε κανονικά το Πάσχα. «Νομίζω ότι μπορούμε πολύ προσεκτικά να κάνουμε ορισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αποφεύγοντας τα πολλά – πολλά. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Θα υπάρξει σίγουρα συνωστισμός και επίταση της πανδημικής έξαρσης και θα παρατείνει τα προβλήματα. Αν είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία να τα αποδεχτούμε όλα αυτά, και να μην γκρινιάζουμε πως έγινε αυτό το κακό, ας κάνουμε και το καρναβάλι. Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα, την τουριστική σεζόν, να εισέλθει η χώρα σε καλή θέση σε αυτή την αγορά», δήλωσε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Την άποψη ότι θα πρέπει να «θυσιαστούν» οι Απόκριες, προκειμένου να κάνουμε… Πάσχα στο χωριό, εξέφρασε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις για τις Απόκριες, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε: «Θα ήθελα να πω όχι, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».
«Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.