Σκηνές απείρου κάλλους εξακολουθούν να εκτυλίσσονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα, με κόσμο που συνωστίζεται για να προλάβει να εκδώσει την απλή ταυτότητα ώστε να γλιτώσει το...ψηφιακό του φακέλωμα.
Ο Παναγιώτης Ασημάκης, ένας από τους αρνητές της νέας ψηφιακής μορφής της αστυνομικής ταυτότητας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» με σκοπό να ξεκαθαρίσει τους λόγους που πιθανότατα εκφράζουν μεγάλο μέρος των όσων στήνονται καρτερικά στις ατέλειωτες ουρές.
Μάλιστα, η «εμμονή» τους να προλάβουν να πάρουν στα χέρια τους τις πλαστικές ταυτότητες είναι τέτοια που στο Ηράκλειο μια γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της από την ταλαιπωρία, αλλά όταν συνήλθε αρνήθηκε να πάει σε νοσοκομείο για να μην χάσει τη θέση της!
«Δεν δίνω τη συναίνεσή μου γιατί δεν ξέρω ποιος θα τα διαχειρίζεται»
«Τα προσωπικά δεδομένα που θα έχει η νέα ταυτότητα και μετά εξέλιξη να εισέρχονται και άλλα και επόμενα, ώστε να γεμίσουμε μία ψηφιακή ταυτότητα με πολλά προσωπικά δεδομένα δεν με ευχαριστεί το γεγονός, και δεν δίνω τη συναίνεσή μου γιατί δεν ξέρω ποιος θα τα διαχειρίζεται. Βλέπω από την Κίνα, την Αμερική και τη Σουηδία, το επόμενο στάδιο της εξέλιξης μίας ψηφιακής ταυτότητας, εμείς είμαστε πίσω ακόμα σε αυτό το θέμα, είναι πρώιμο στάδιο, αυτό που βλέπω δεν με ευχαριστεί», είπε αρχικά ο Ασημάκης στο Mega.
«Το επόμενο στάδιο είναι ότι ενσωματώνουν πολλά προσωπικά δεδομένα. Ενσωματώνεται το ΑΦΜ, το εμβόλιο. Στην ψηφιακή ταυτότητα θα ενσωματωθούν και αυτά και με αυτήν δίνω την συναίνεσή μου να τα διαχειρίζονται άτομα που δεν γνωρίζω», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να γνωρίζει το κράτος κάποια βασικά στοιχεία για τους πολίτες του εκείνος απάντησε: «Θα μιλήσω για τον κ. Οικονόμου που είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα εξωγήινο, αντιχριστιανικό και σατανικό στη νέα ταυτότητα. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχει μία ανομία, ανισότητα και αδικία, να μιλάει ο κ. Οικονόμου για την προστασία των δεδομένων μου.
»Η υποχρεωτικότητα που θα έχει η ψηφιακή ταυτότητα, με εμποδίζει ως ελεύθερο πολίτη με ελεύθερη βούληση ότι πρέπει να την πάρω με το ”έτσι θέλω”. Έχω έξυπνο κινητό, έχω social media, αποδέχομαι cookies. Έχω δώσει την συναίνεσή μου για όλα αυτά, για την ψηφιακή ταυτότητα δεν τη δίνω, γι΄αυτό γίνεται και η διαδήλωση στο Σύνταγμα».
«Το κακό είναι η υποχρεωτικότητα»
«Η τεχνολογία έχει πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Το κακό είναι η υποχρεωτικότητα. Όταν κάναμε το εμβόλιο δείχναμε το πιστοποιητικό, τώρα πρέπει όπου πάμε να δείχνουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα; Ο λαός έχει την εξουσία και δεν του δίνουν την εξουσία να αποφασίζει τι θέλει και τι δεν θέλει. Και η Εκκλησία βγαίνει να μας καθησυχάσει», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Χρήστος Συμεωνίδης, μέλος του ΔΣ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα και ξεκαθάρισε το τι ισχύει για την υποχρεωτικότητά της.
Η έκδοση της ταυτότητας σε ψηφιακή μορφή δεν είναι υποχρεωτική
«Αυτή τη στιγμή η ταυτότητα – η έκδοσή της σε ψηφιακή μορφή – δεν είναι υποχρεωτική. Το τμήμα Ασφαλείας που έχει κάνει κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις, πουθενά δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία από αυτά που προβλέπονται και που έχει ήδη περιλαμβάνονται. Αλλάζει η μορφή, και σε αυτό το περιβόητο τσιπ, που περιέχεται, είναι το δακτυλικό αποτύπωμα και υπάρχει και η ψηφιακή υπογραφή του κατόχου»
Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, «Αυτή τη στιγμή και ευρωπαϊκά δεν υπάρχει υποχρέωση για την ταυτότητα. Έχει εκδοθεί οδηγία για τους Έλληνες πολίτες που θα θέλουν να κινηθούν σε χώρες της ΕΕ και της Σένγκεν να προσαρμοστούν στις νέες ταυτότητες για είναι εύκολη η μετακίνησή τους. Για την ελληνική επικράτεια ισχύουν κανονικά οι ταυτότητες που έχουμε τώρα. Έχουμε τεράστια αύξηση στη ζήτηση για την έκδοση των παλιών ταυτοτήτων».
«Από τέλη Ιουλίου στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης υπήρχαν καθημερινά τουλάχιστον 4-6 άτομα που περίμεναν και εξυπηρετούνταν. Όταν έγινε αυτό με τις νέες ταυτότητες, ο κόσμος συσσωρεύτηκε στα ΑΤ. Είχαμε ουρές εκατοντάδων ατόμων, είχαμε ανθρώπους που είχαν πραγματικό πρόβλημα και είχαν χάσει τις ταυτότητές τους και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν και αντιδικίες έξω από τα ΑΤ.
Ραντεβού μέχρι Νοέμβριο για τις ταυτότητες...
»Αποφασίσαμε να επαναφέρουμε τα ραντεβού η ημερομηνία που έχουμε φτάσει στα ραντεβού είναι μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όποιον έχει πραγματικό πρόβλημα, δεν πρόκειται να αδικήσουμε τον πολίτη που έχει δουλειά ή ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Θέλω να πω είναι ότι αυτές οι ταυτότητες που τρέχουν να βγάλουν όλοι, είναι αυτές για τις οποίες κάποτε διαμαρτύρονταν», δήλωσε τέλος ο κ. Συμεωνίδης.