Τα πυρά της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν συγκεντρώνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την ώρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Χαρακτηριστική προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση της υπεύθυνης του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ, Κατερίνα Δασκαλάκη η οποία δήλωσε πως το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. «Αξιοποιεί το ευέλικτο σύστημα απασχόλησης, με τρόπο που δεν συνάδει με τις σύγχρονες πρακτικές», είπε.
«Είναι ένα πολυνομοσχέδιο που αφήνει τους συντριπτικά περισσότερους δυσαρεστημένους», ανάφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαδάς σημειώνοντας πως έχει πολλές ασάφειες και χτυπά τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Το νομοσχέδιο έρχεται να απορρυθμίσει το Εργατικό Δίκαιο και την αγορά εργασίας και δεν αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης», σημείωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη να προσθέτει: «με τις νέες διατάξεις δημιουργείται μια εργασιακή ζούγκλα κι ένας εργαζόμενος "λάστιχο" που δεν θα έχει ωράριο, ούτε θα έχει ελεύθερες Κυριακές». Όπως σημείωσε με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αποδυναμώνεται η συλλογική αυτονομία και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος.
Με πιο σκληρό τρόπο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, Γιώργος Μυλωνάς, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο προστασίας της εργοδοσίας και του ΣΕΒ που υμνεί την ατομικότητα και «μισεί» τις συλλογικότητες.
Ωστόσο υπήρξαν και φωνές που στήριξαν τις προωθούμενες διατάξεις με τον Αντ. Μέγγουλη της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων να χαρακτηρίζει θετικές τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Όπως μάλιστα είπε, η ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θα εξυπηρετήσει το λιανεμπόριο ειδικά τη τουριστική σεζόν. Θετικό επίσης χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.