Άρχισε σήμερα ο τρύγος στον αστικό αμπελώνα, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε έκταση δύο στρεμμάτων απέναντι από το Καυτανζόγλειο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και με το Κτήμα Γεροβασιλείου.
Από νωρίς το πρωί υπάλληλοι του Δήμου με τον εντεταλμένο σύμβουλο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Βασίλη Διαμαντάκη, μαζί με εθελοντές και κατοίκους της περιοχής άρχισαν να μαζεύουν τα τσαμπιά από τις λευκές ποικιλίες, τα οποία στη συνέχεια θα σταλούν για επεξεργασία και εμφιάλωση.
Στον αστικό αμπελώνα του Δήμου ο Στέλιος Αγγελούδης
Τον αστικό αμπελώνα επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος δήλωσε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή, την οποία, όπως είπε, υποστηρίζει με θέρμη η δημοτική αρχή.
«Είμαστε στον αστικό αμπελώνα της πόλης, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και που ως νέος δήμαρχος είμαι πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος, γιατί συνεχίζουμε να την υποστηρίζουμε, να την υποστηρίζει η υπηρεσία, τα στελέχη του δήμου, που πραγματικά έχουν δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, προκειμένου ένα κοινωνικό πείραμα να έχει αυτήν την επιτυχία σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι το ζητούμενο προφανώς δεν είναι η παραγωγή του κρασιού, αλλά το μήνυμα ότι μέσα στα αστικά κέντρα μπορούν να ευδοκιμήσουν τέτοιες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες. «Γύρω από τα σπίτια, τις πολυκατοικίες, μπορούν να ξεφυτρώνουν, να οργανώνονται και να αναπτύσσονται τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες και τη συμμετοχή του κόσμου έχουν και της δημοτικής υπηρεσίας, αλλά και στέλνουν ένα μήνυμα ότι όλο αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπίζεται με έναν αποτελεσματικό τρόπο και κυρίως με τη δημιουργία αυτών των πράσινων νησίδων», σημείωσε ο Δήμαρχος. Μάλιστα, τόνισε πως ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε δεύτερη ανάλογη πρωτοβουλία με τρόπο εξίσου οργανωμένο, όπως και το 2013. «Έρχονται άνθρωποι και από το εξωτερικό να δουν αυτήν την προσπάθεια που ξεκίνησε από τη δημαρχία του Γιάννη Μπουτάρη, στον οποίο θέλω να στείλω χαιρετίσματα. Από το κρασί που θα βγάλουμε τώρα το πρώτο ποτήρι θα το πιούμε στην υγειά του», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Διαμαντάκης επισήμανε ότι ο τρύγος φέτος άρχισε 15 μέρες νωρίτερα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. «Ειδοποιηθήκαμε από το οινοποιείο του κ. Γεροβασιλείου, ο οποίος οινοποιεί τα σταφύλια, να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή. Μαζεύουμε τις δύο ποικιλίες των λευκών σταφυλιών, τη μαλαγουζιά και τη ρομπόλα και σε 15 μέρες θα μαζέψουμε και τα κόκκινα, το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο. Φέτος έχουμε καλή παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Υπολογίζουμε ότι θα εμφιαλώσουμε 400 με 600 φιάλες», δήλωσε.
Ο κ. Διαμαντάκης ανέφερε επίσης ότι έχει προγραμματιστεί και η αναβάθμιση του χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή τον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθούν δύο μεγάλα κιόσκια και παγκάκια, έτσι ώστε αυτοί που έρχονται να ξεναγηθούν να έχουν έναν χώρο να ξεκουραστούν, ενώ θα αλλαχθεί και η περίφραξη.