Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα επτά συλληφθέντες που κατηγορούνται για μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφθηκε στην Κρήτη, ύστερα από αστυνομική επιχείρηση.
Αρχικά, οι συλληφθέντες ήταν έξι, ένας Σικελός με το όνομα Τζιοβάνι, ένας συνταξιούχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ένας ξυλουργός, ένας πρώην λιμενικός, ένας φούρναρης και ένας βοσκός.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμη εμπλεκόμενου στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Πρόκειται για 57χρονο άνδρα, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην Αστυνομία και στον οποίον αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνεννοήσεις των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή των αρχαιοτήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Ο Σικελός εκτιμάται πως είχε έρθει στην Ελλάδα για να λειτουργήσει ως μεσάζων στην παράνομη πώληση των αρχαίων.
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες στο Ηράκλειο Κρήτης
Οι επτά συλληφθέντες έφτασαν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου, προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων).
Πρόκειται για αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Μεταξύ τους, επτά άθικτες σχεδόν λάρνακες Υστερομινωϊκής εποχής, του 13ου και 14ου αιώνα. Εκτιμάται ότι οι αρχαιοκάπηλοι βρήκαν ασύλητο θολωτό τάφο της Υστερομινωϊκής εποχής.
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία
Όπως ανέφερε χθες, Τρίτη, σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα, που αναζητούνται.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών περί κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων και περί όπλων.
Πώς δρούσαν οι αρχαιοκάπηλοι στην Κρήτη
Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, τουλάχιστον από το έτος 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα οι δύο εξ αυτών είχαν το ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό υπήκοο για την αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της Κυριακή του Πάσχα ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες, μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες.
Τι κατάσχεσαν οι αστυνομικοί
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, με τη συμμετοχή και του Τ.Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
- 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, Υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά,
- 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και Λίθινης εποχής,
- 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και
- ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.