Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, κατόπιν αιτήματός της, πραγματοποίησε στις 13 Μαρτίου η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Laura Codruta Kovesi.
Η συνάντηση της κυρίας Κοβέσι με την ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε με αιχμές, αφού η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημείωσαν αφ’ ενός την «πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας», επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή πρέπει να γίνεται «μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου
«Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Αρεοπαγίτης Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου
Δανιάς κατά Κοβέσι
Λάβρος εναντίον της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι εμφανίστηκε, στις 15 Μαρτίου, και ο πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, τονίζοντας πως «υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών» για τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη.
Ο Παναγιώτης Δανιάς σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει:
«Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της. Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης. Και δεν την εμποδίζει, βέβαια, η ασυλία των Υπουργών να ζητήσει έγγραφα (το σημαντικότερο), μαρτυρίες από μέλη Διοικήσεων κ.λπ., και στοιχεία από οποιαδήποτε πηγή της είναι χρήσιμα για την εργασία της. Και η εργασία της δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα και να μιλάει για το "τραύμα" των συγγενών των θυμάτων (αναμφίβολα υπαρκτό, αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΟ για την αναζήτηση της αλήθειας).
Και αν διαπιστώσει, πράγματι, εμπόδια στο έργο αυτό από Υπουργούς, να τους κατονομάσει και να τα στείλει στην (Ελληνική) Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να επιληφθεί. Εκτός, αν ο σκοπός της είναι να κατέβει και αυτή στις Ευρωεκλογές, σαν τον Βέλγο ανακριτή της υπόθεσης της Καϊλή.»