Έκτακτη επιθεώρηση για τυχόν διάπραξη από μέρους δικαστικών λειτουργών του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος βρίσκεται σε εξέλιξη από την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ασημίνα Υφαντή.
Η κυρία Υφαντή ως επικεφαλής της επιθεώρησης δικαστηρίων έχει μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα μεταξύ άλλων για τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς σε πολεοδομίες δήμων της Χαλκιδικής, το οποίο εξαρθρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τότε είχαν συλληφθεί 21 άτομα σε βάρος των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες που κατά περίπτωση αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία-δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.α. Όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων και εγγυοδοσίας στους περισσότερους.
Άρειος Πάγος: Τα αδικήματα που διερευνώνται
Η επικεφαλής της επιθεώρησης δικαστηρίων διενεργεί ευρεία έρευνα που αφορά και τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Χαλκιδικής, προκειμένου πλέον των άλλων, να διακριβωθεί εάν οι δικαστικοί λειτουργοί, έχουν υποπέσει στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, εάν έχουν προσκομιστεί πλαστά στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση δημοσίων έργων και άλλα αδικήματα.
Ανάλογη έρευνα σε βάρος δικαστικών λειτουργών βρίσκεται σε εξέλιξη και στην υπόθεση του κυκλώματος πολεοδομίας Ρόδου, όπου και εκεί οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους και καταβολή εγγυήσεων.