Υπολογιστικό μοντέλο που θα αποτυπώνει την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ.
Πρόκειται για ένα υπολογιστικό μοντέλο που επιχειρεί να απαντήσει στο πόσο μεταδοτικός είναι ο κορωνοϊός, με ποιο τρόπο γίνεται η διασπορά του, σε ποιο βαθμό βοηθά η απομόνωση αλλά και ποια είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ήδη έχει λάβει ή θα λάβει η Κυβέρνηση.
Στόχος του ΑΠΘ η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων περιορισμού
«Ο στόχος» όπως είπε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB , καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «είναι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τις διάφορες πολιτικές κοινωνικής «απόστασης» και απομονωτισμού αλλά και εκτεταμένων αναλύσεων και επίταξης ερευνητικών εργαστηρίων που μελετώνται και εφαρμόζονται από την ελληνική αλλά και άλλες κυβερνήσεις ώστε να γνωρίζουν από πριν, τη χρησιμότητά τους»
Το ΑΠΘ για την εξέλιξη του κορωνοϊού
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης «η Κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα όπως το «μένουμε σπίτι», τα οποία οδηγούν τον πληθυσμό σε αλλαγή συμπεριφοράς. Ωστόσο, δε μένουμε όλοι σπίτι. Άλλοι συμμορφώνονται πιο πολύ κι άλλοι καθόλου. Επίσης άλλα άτομα νοσούν, άλλα έχουν τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα κι άλλα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.
Με το μοντέλο μας έχουμε καταφέρει να πιάσουμε την εξέλιξη του κορωνοϊού, το έχουμε μάλιστα τεστάρει στα σχετικά πολλά διαθέσιμα δεδομένα της Κίνας, διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί πολύ καλά και τώρα το παραμετροποιούμε για τις ελληνικές και ιταλικές συνθήκες».