Σημαντική μείωση στον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές αναμένεται, μετά τον ορισμό των περιφερειακών συντονιστών κρατικής αρωγής.
Πιο αναλυτικά, μείωση του χρόνου καταβολής αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές στους δικαιούχους αναμένεται να υπάρξει μετά τον ορισμό των περιφερειακών συντονιστών κρατικής αρωγής, σύμφωνα με τον αν. προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπη Στεργιάδη.
Με αφορμή την παρουσίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο των ετήσιων εκθέσεων των επτά περιφερειακών συντονιστών στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Στεργιάδης επισήμανε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας, οι συντονιστές που ορίστηκαν για πρώτη φορά το 2022 και συνέταξαν εκθέσεις, συγκεντρώνουν πλέον όλη την πληροφορία που αφορά κάποια φυσική καταστροφή και προωθούν το υλικό στα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία -Πιο γρήγορες διαδικασίες από τα αρμόδια υπουργεία
«Στο παρελθόν εμπλέκονταν διάφορες υπηρεσίες ενώ πλέον τα πράγματα θα γίνονται πιο σύντομα» ανέφερε και εκτίμησε ότι οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα και στα υπουργεία «χάρη σε καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργούνται και περιέχουν υποπρογράμματα για φυσικές καταστροφές».
«Έτσι θα μπορεί να καταβληθεί πιο σύντομα κάποια προκαταβολή στον πληγέντα, σε ποσοστό 30% της αποζημίωσης» προσθέτει, υπό την προϋπόθεση, όπως λέει, οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον φάκελό τους.
Για τις καταστροφές που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, ο αν. προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι το 2021 σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής και επλήγησαν κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και καταστήματα. Το 2022 σημειώθηκαν καταστροφές σε αγροτικές περιοχές της Πέλλας, του Κιλκίς και των Σερρών, ενώ ιδιαίτερα έντονο ήταν το φαινόμενο με τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε το 2019 τη Χαλκιδική.
Στην τελευταία περίπτωση, μόνο κατατέθηκαν 195 αιτήσεις για αποζημιώσεις και, όπως είπε, οι περισσότεροι από τους πληγέντες έχουν ήδη αποζημιωθεί.