Ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων καθώς καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Τα ποσά καταβλήθηκαν σε όσους προέκυψαν από τη διαδικασία διασταυρώσεων, πρόσθεσε ο κ.Τριαντόπουλος, και συμπλήρωσε πως η ΑΑΔΕ από χθες έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ η διαδικασία των διασταυρώσεων προχωρά.
Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Τριαντόπουλου
«Μια καταβολή αναγκαία, φυσικά, για πολίτες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Περισσότερα, λοιπόν, από 25 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν αυτόματα, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία ή δήλωση στην πλατφόρμα. Αυτοψίες θα ακολουθήσουν.
Καταβλήθηκαν μετά από ένα δύσκολο έργο διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Καταβλήθηκαν σε όσους δικαιούχους προέκυψαν από αυτό το έργο διασταυρώσεων. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι δεν έχουν καταβληθεί σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά σε όσους προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων.
Και αυτό διότι εντοπίστηκαν ελλείψεις στα δηλωθέντα στοιχεία τόσο των κατοίκων, αλλά ακόμα και απουσία δηλωθέντος στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Γι’ αυτόν το λόγο η ΑΑΔΕ από χθες έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία σε κάθε ΔΟY για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών.
(…) Παράλληλα, προχωρούν και οι αυτοψίες και οι καταγραφές σε ζημιές σε κτίρια και κτιριακές υποδομές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.
Ήδη με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου των κλιμακίων θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν και στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, αυτοψίες και από τις επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν φθάσει μέχρι σήμερα τις 1.081 και όπως σημειώνουν κάθε μέρα όλοι οι πληγέντες θα λάβουν αυτό που δικαιούνται και θα το λάβουν γρήγορα, δίκαια και με προσοχή.
Κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης. Θέλω να σημειώσω ότι τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που είναι στο πεδίο, συνεπικουρούμενα από το Στρατό, την Πολιτική Προστασία αλλά και την Πυροσβεστική, φέρουν διακριτικά της υπηρεσίας ή των υπηρεσιών τους, δεν ζητούν λογαριασμούς τραπεζών, δεν ζητούν προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί γι' αυτές τις ενδεχόμενες περιπτώσεις εξαπάτησης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι και παρακαλώ όποιος πολίτης αντιληφθεί τέτοια απόπειρα εξαπάτησης να απευθυνθεί άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία.
Οι στιγμές είναι δύσκολες για πολλούς συμπολίτες μας, αλλά θέλει προσοχή, διότι, δυστυχώς, κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυσκολία. Δυσκολία που όλοι μαζί εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε και οι Θεσσαλοί αλλά και η Θεσσαλία να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να αποκαταστήσουμε τις πληγές μας και να συνεχίσουμε τον δρόμο ανάπτυξης που έχουμε χαράξει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Σας ευχαριστώ και θα το πετύχουμε».
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες
Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Πριν προχωρήσω στη σημερινή σας ενημέρωση για τα στοιχεία δημόσιας υγείας που δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα, θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα βρέθηκα στα χωριά της Καρδίτσας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις πλημμύρες για να μοιράσουμε εξοπλισμό προστασίας, προστατευτικές στολές, γαλότσες από καουτσούκ. Είναι η τρίτη διανομή που γίνεται και θα συνεχίσουν να γίνονται τέτοιες διανομές. Θα φτάσουμε στο σύνολο 25.000 τεμάχια, διανομές σε πολίτες, προστατευτικό εξοπλισμό από τα λασπώδη ύδατα που υπάρχουν σε όλη την περιοχή.
Σήμερα μοιράσαμε εξοπλισμό σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό, γιατί πραγματικά είναι εκεί στο πεδίο, στο καθήκον, και βοηθούν όλους τους συμπολίτες μας. Βρεθήκαμε στα Καλογριανά, στην Αγία Τριάδα, στον Βλοχό, στη Μεταμόρφωση, στην Ψαθοχώρα, Μαραθέα και τον Κοσκινά και μοιράσαμε αυτό τον εξοπλισμό.
Φτάνει αυτό; Όχι, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Οι λάσπες έχουν καλύψει πολλά σημεία μέσα στα χωριά. Για το λόγο αυτό, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, η Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ήδη κινητοποιήσει επιπλέον συνεργεία και μηχανήματα για να μπορέσουν να συνδράμουν τους κατοίκους στο έργο του καθαρισμού των περιοχών.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε και περισσότερα σε σχέση με τις παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε για τα λιμνάζοντα ύδατα, για να διευκολύνουμε το έργο των συνεργείων και να μειώσουμε τη μολυσματικότητα των υδάτων που λιμνάζουν και τις λάσπες που υπάρχουν, με τα νεκρά ζώα σε όλες τις περιοχές.
Καθήκον μας, ξέρετε, δεν είναι μόνο να είμαστε εδώ, να βρίσκουμε λύσεις, αλλά και να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και εγώ, λοιπόν, βρέθηκα εκεί στο πεδίο και εκεί θα είμαι κάθε μέρα. Δεν θα φύγω από εδώ αν δεν βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι είναι υγιείς και ασφαλείς. Και όταν είσαι στο πεδίο μαζί με τους ανθρώπους μοιράζεσαι έντονα συναισθήματα. Εκεί είμαστε να δεχθούμε το θυμό, την οργή, τη θλίψη, να μοιραστούμε τον πόνο τους.
Γνώρισα ένα εξαιρετικό παλικάρι σήμερα που σκόπευε να παντρευτεί την Κυριακή και σήμερα το σπίτι του είναι μέσα στις λάσπες. Οι κάτοικοι πρέπει να ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους. Μπορεί να ματαιώθηκαν τα σχέδιά τους, μπορεί να έχει ανατραπεί η ζωή τους, αλλά είναι σημαντικό να μείνουμε ασφαλείς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.
Οι ανάγκες είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Αντίστοιχος είναι και ο σχεδιασμός μας. Το Υπουργείο Υγείας είναι Υπουργείο φροντίδας και καθήκον μας είναι ακριβώς να φροντίζουμε τους πολίτες. Γι’ αυτό θέλω να με συγχωρήσετε αν κάποιες φορές γίνομαι έντονη, επιμένω πολύ στα μέτρα προστασίας. Μπορεί να ακούγονται σαν νουθεσίες, να είναι κουραστικές ή και ενοχλητικές για κάποιους. Είναι από την αγωνία μου στην προσπάθειά μας να σας περάσουμε το μήνυμα για τα μέτρα που χρειάζεται για να είστε υγιείς. Είναι σαν την αγωνία μιας μάνας -επιτρέψτε μου να πω- που θέλει να προστατεύσει τα παιδιά της όταν συμβαίνει μια καταστροφή. Εκεί δεν κοιτάς το ύφος, κοιτάς την ουσία.
Μπορεί σε αυτό το πλαίσιο και εγώ να γίνομαι έντονη κάποιες φορές, αλλά είναι πραγματικά από αυτήν την αγωνία. Γιατί, όπως γνωρίζετε, η περιοχή δίνει κρούσματα λεπτοσπείρωσης, η μεγάλη μας αγωνία είναι να μην έχουμε τέτοια κρούσματα, να τα περιορίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Γι’ αυτό το λόγο, επιμένω, αν οι πολίτες έχουν συμπτώματα πυρετού με γαστρεντερίτιδα, αν έχουν εξανθήματα, ό,τι παρουσιάσουν, να πηγαίνουν άμεσα στις υπηρεσίες υγείας.
Για την προστασία όλων μας, λοιπόν, συνεχίζουμε τη σημερινή σας ενημέρωση.
Σήμερα, στις 26 δομές που έχουμε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, 26 δομές του ΕΣΥ, τις επισκέφθηκαν το τελευταίο 24ωρο 1.429 συμπολίτες μας για ανάγκες υγείας. Έτσι έχουμε σήμερα, για τις 15/9, 51 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 62 νέες διαγνωσμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σύνολο κρουσμάτων από την αρχή της πλημμύρας: έχουμε 181 γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Σε σχέση με τις νοσηλείες, έχουμε τρεις νέες νοσηλείες σήμερα και 12 ανθρώπους που νοσηλεύονται για γαστρεντερίτιδα. Σε σχέση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχουμε επτά νέες νοσηλείες και 15 συνολικά.
Σε σχέση με τα παθογόνα, για τη γαστρεντερίτιδα να πω ότι δεν έχουμε κάποιο νέο εντεροπαθογόνο. Αυτό που σας είχαμε αναφέρει χθες, για Clostridium difficile, ελέγχθηκε, είναι αρνητικό. Όλα έχουν ανιχνευθεί -αυτά που είχαμε ως ύποπτα γι΄ αυτό το σκοπό- με E. coli και προς το παρόν δεν έχουμε ανησυχία ως προς αυτό το κομμάτι.
Να πω ότι από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν αναφερθεί δύο περιστατικά ύποπτα για λεπτοσπείρωση στα οποία ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος ήταν αρνητικός, συνεχίζουμε όμως με τις εργαστηριακές αναλύσεις, για να βεβαιωθούμε 100% ότι δεν πρόκειται για λεπτοσπείρωση.
Ολοκληρώσαμε τη διανομή 10 συστημάτων γρήγορης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων στα νοσήματα γαστρεντερικού και αναπνευστικού, δύο εκ των οποίων εστάλησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και τα υπόλοιπα στα κέντρα υγείας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
Σε σχέση με το δίκτυο υδροδότησης και την ασφάλεια του νερού, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 170 δειγματοληψίες και έχουμε δύο αλλαγές.
Για τις υπόλοιπες περιοχές τα αποτελέσματα παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή ό,τι έχουμε ανακοινώσει ως τώρα για τους Δήμους όπου το νερό είναι κατάλληλο και ακατάλληλο εξακολουθεί να ισχύει.
Να πω ότι για την πόλη του Βόλου περιμένουμε κάποιες αναλύσεις, μικροβιακές, για συγκεκριμένα παθογόνα μέχρι αύριο το μεσημέρι. Εάν, λοιπόν, αυτές οι δύο αναλύσεις είναι καθαρές και οι μικροβιολογικοί δείκτες είναι κι αυτοί εντός των πλαισίων, τότε θα μπορέσουμε από αύριο να πούμε ότι το νερό στον Βόλο είναι κατάλληλο και για ανθρώπινη χρήση. Αναμένουμε, λοιπόν, αυτές τις αναλύσεις.
Για τις υπόλοιπες περιοχές παραμένουν -ξαναλέω- ίδια τα στοιχεία και έχουμε διαφοροποίηση στο Δήμο Τεμπών, στη Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Όλυμπο και την ιστορική Κοινότητα Αμπελακίου, όπου το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Και για το Δήμο Τρικκαίων, οι Κοινότητες Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικο, Γοργογυρίου, Γενεσίου και Αρδανίου, είναι επίσης ακατάλληλο το νερό.
Όλα τα άλλα, το ξαναλέω, παραμένουν ως έχουν.
Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι εργαστήριο του ΕΟΔΥ, πραγματοποιεί καθημερινά αναλύσεις με νέες δειγματοληψίες για το νερό και κάθε μέρα θα σας δίνουμε ό,τι νέο στοιχείο υπάρχει.
Σε σχέση με την εντομολογική επιτήρηση, για να έχουμε έγκαιρη και άμεση αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, έχουμε πει και τις προηγούμενες μέρες ότι έχουμε τοποθετήσει επιπλέον παγίδες και τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα αύριο, από τις παγίδες που αφορούν τα ενήλικα κουνούπια. Γιατί οι παγίδες αυτό ανιχνεύουν, ενήλικα κουνούπια.
Εκτός από αυτά όμως εξετάζουμε και τις προνύμφες, οι οποίες βρίσκονται στα λιμνάζοντα ύδατα. Έτσι ξεκίνησε η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και μέχρι τώρα οι έλεγχοι ήταν αρνητικοί για ζωντανές προνύμφες σε όλες τις περιοχές που ελέγχθηκαν και τις οποίες θα αναφέρω στη συνέχεια.
Στο αποστραγγιστικό κανάλι μετά τον Καλέντζη ποταμό προς Μεταμόρφωση ανιχνεύσαμε δύο νεκρές προνύμφες δευτέρου σταδίου. Στα παρόχθια νερά έξω από την κοίτη του Ενιπέα τρεις νεκρές προνύμφες, χωρίς να ανιχνευτούν ακμαία. Σε παρόχθια νερά έξω από την κοίτη του Ενιπέα ανιχνεύθηκαν τρεις νεκρές προνύμφες. Στον ποταμό Καλέντζη, στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Καρδίτσας-Μαραθέας, και σε πλημμυρισμένο χωράφι δίπλα στο Λειψίμο δεν ανιχνεύθηκαν ακμαία.
Δεν ανιχνεύσαμε προνύμφες ούτε ακμαίους γεννήτορες στην παρόχθια περιοχή του ποταμού Λειψίμου που είναι στη διασταύρωση με την επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Μαραθέας και στον Βλοχό, σε στάσιμα ύδατα, έξω από πλημμυρισμένη αγροτική αποθήκη και πλημμυρισμένη αυλή οικίας. Επίσης, στις δειγματοληψίες νερών με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην περιφερειακή οδό Βόλου-Λαρίσης, στην περιοχή Γλαύκη, έξω από τον οικισμό Αχίλλειο του Δήμου Κιλελέρ και μέσα στον οικισμό, έξω από την Καρδίτσα στον Καλέντζη ποταμό, στην άκρη του οικισμού Αρτεσιανό, στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Καρδίτσας και στον Δήμο Καρδίτσας.
Να πω ότι έχουμε πολλά ερωτήματα και στη γραμμή του Υπουργείου Υγείας που αφορούν σε ακτές κολύμβησης που είναι κοντά στις εκβολές του Πηνειού και θέλαμε να ενημερώσουμε ότι έχουμε στείλει εγκύκλιο από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε να μας στέλνουν δείγματα στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ, εδώ στη Θεσσαλία, για να γίνεται ανάλυση και παράλληλα, όπου υπάρχει ορατή ρύπανση, να γίνει άμεσα απαγόρευση κολύμβησης. Ήδη έχουν αποσταλεί και ελέγχονται δείγματα από τον Πλαταμώνα.
Αναφορικά με το θέμα καλλιεργειών οστρακοειδών, που αφορούν κυρίως στα μύδια, σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για τους μικροβιολογικούς δείκτες στα μύδια, οι οποίοι να πούμε ότι μέχρι τώρα είναι αρνητικοί και δεν έχουμε καμία ανησυχία. Να πω επίσης ότι τα μύδια αυτά είναι σε στάδιο γόνου και δεν διατίθενται για κατανάλωση.
Το λέω ακόμα μια φορά, θερμή παράκληση, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι, έχει σημασία να περιμένουμε τα συνεργεία, τα μηχανήματα, τους ανθρώπους που θα έρθουν να συνδράμουν τους Δήμους στην προσπάθεια του καθαρισμού από τις λάσπες. Και όσο μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν τις στολές που μοιράσαμε, να μας ρωτούν για τα θέματα στα οποία έχουν απορίες, γιατί βασικό θέμα είναι μέσα σε αυτή την καταστροφή να μην έχουμε και επιπλέον προβλήματα με τη δημόσια υγεία».
Αρτοποιός: Θα παραμείνουμε στο πλευρό των συμπολιτών μας μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε από την πλευρά του: «Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν τα δεδομένα της οδικής κυκλοφορίας, έχουμε τα εξής: από σήμερα Παρασκευή 15/9 και ώρα 17:00 αποδίδεται στην κυκλοφορία η νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ανοίγει μόνο η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, δηλαδή τόσο προς Θεσσαλονίκη, όσο και προς Αθήνα, για οχήματα έως 3,5 τόνους. Επαναλαμβάνω: από ώρα 17:00, έως 3,5 τόνους οχήματα. Γίνεται αντιληπτό ότι για οχήματα άνω των 3,5 τόνων δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών του οδοστρώματος.
Εξαιρούνται αυτού του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές, καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά των νεκρών ζώων.
Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο στο τρίγωνο μεταξύ Λάρισας-Καρδίτσας-Τρικάλων, σε όλες τις βασικές αρτηρίες, πλέον είναι ανοιχτή.
Το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί περισσότερες από 12.100 κλήσεις και έχει προβεί στη διάσωση 4.594 συμπολιτών μας.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 9.786 κλήσεις, 3.576 διασώσεις συμπολιτών μας και 3.070 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας μέχρι και αυτή τη στιγμή προβαίνουν στην απάντληση υδάτων, σύμφωνα με τα αιτήματα των συμπολιτών μας.
Ταυτόχρονα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό των συμπολιτών μας μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων».