Την ερευνητική του διαδικασία μεταξύ Κάσου και Καρπάθου ολοκλήρωσε το πλοίο Ievoli Relume και επιστρέφει στο Ρέθυμνο.
Το Ievoli Relume είναι το πλοίο που είχε προγραμματιστεί να ποντίσει καλώδια προκαλώντας χθες ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς τουρκικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή που ειχε δεσμευτεί με Navtex με την Αθήνα να στέλνει και δικά της πλοία και την ένταση να κλιμακώνεται. Η εκτόνωση της έντασης -που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο- ήρθε όταν -ευτυχώς- λειτούργησαν οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας.
Οπως εξήγησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας το πρωί στο Open το ιταλικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του και αποχώρησε από το σημείο. «Ξεκίνησαν στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, και ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλοίο «διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.10.2 ανακοινώνει ότι το πλοίο «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διενεργεί για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Το θερμό 24ώρο στο Αιγαίο
Χθες, η Τουρκία ανέπτυξε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου πραγματοποιούσε έρευνα το ιταλικό πλοίο levoli Relume για την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων κοντά στην Κάσο, θέλοντας να δηλώσει στο πεδίο ότι πέραν των έξι μιλίων από το νησί η υφαλοκρηπίδα είναι τουρκική και δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες.
Άμεση ήταν η αντίδραση από ελληνικής πλευράς με το Πολεμικό Ναυτικό να τίθεται άμεσα σε εγρήγορση.
Αμέσως μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας αποφασίστηκε η αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» και ενός σκάφους του λιμενικού για να συνδράμουν την κανονιοφόρο «Αήττητος», που δρούσε στην περιοχή.
Οι δύο ναυτικές δυνάμεις δεν βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, και δεν υπήρξε ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου. Όμως, ήταν η πρώτη φορά μετά την έναρξη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που πολεμικά πλοία των δύο χωρών βρέθηκαν στο Αιγαίο σε επιχειρήσεις επιτήρησης.