Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις σκέψεις για μαζικές προσφυγές συνταξιούχων δικαστικών μετά την απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους διακαστές.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που έχουν καταθέσει προσφυγές πρέπει να καθοριστούν βάσει των όσων ίσχυαν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για όσους έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Ωστόσο, αναφέρεται πως είναι πρόωρη οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση, καθώς δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί το κείμενο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ετοιμάζουν αγωγές οι συνταξιούχοι βουλευτές
Οι συνταξιούχοι βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας -μετά τους δικαστές- αναδρομικά τις διαφορές των συντάξεών τους.
Οι βουλευτές ψάχνουν λύσεις ώστε να βρεθεί νομική διέξοδος για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η νομολογία του Μισθοδικείου που έχει διαμορφωθεί από το 2013 και έπειτα, δεν συνδέει πλέον το μισθολογικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών με αυτό των δικαστών.
Από το 2013 αντιστράφηκαν οι όροι και πλέον οι βουλευτές ζητούν να αυξηθούν οι αποδοχές και οι συντάξεις τους στα επίπεδα των δικαστών (όπου συνέβαινε το αντίθετο).
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν αιτήσεις για την καταβολή διαφορών από βουλευτικές αποζημιώσεις.
Η απόφαση - σταθμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστές
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε για συνταξιούχοι δικαστές, μετά την «απόφαση Αγγελάρα» του Μισθοδικείου οι περικοπείσες συντάξεις τους να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ 2012.
Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.
Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.
Το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.