Απάτη 30 εκατ. ευρώ με «γαϊτανάκι» ΦΠΑ σε e- shop - iefimerida.gr

Απάτη 30 εκατ. ευρώ με «γαϊτανάκι» ΦΠΑ σε e- shop

e-shop ηλεκτρονικές αγορές
e-shop ηλεκτρονικές αγορές / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως τις καταγράφει η Εκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

Οπως προκύπτει από έρευνα του ΣΔΟΕ, κύκλωμα χρησιμοποίησε ως βιτρίνα καταστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων προκειμένου αφενός να κατακλέψει το Δημόσιο αφετέρου να θησαυρίσει σε βάρος άλλων νόμιμων επιχειρήσεων.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησε το κύκλωμα είναι απλή και δοκιμασμένη: συνδυασμός αχυρανθρώπων, εικονικών τιμολογίων και πωλήσεων κάτω του κόστους. Από τη δράση του κυκλώματος προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ποσού άνω των 14.000.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2019 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται άνω των 30.000.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολα ξεκίνησαν όταν, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, οι Ράμπο του ΣΔΟΕ διενήργησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοραπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ, και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Αυτό που κινητοποίησε τις διωκτικές αρχές ήταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης, ενώ στις πρώτες διασταυρώσεις προέκυψε συστηματική μη απόδοση ΦΠΑ.

Διενεργήθηκε έλεγχος σε 14 επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων 3 (τελικοί λήπτες των εικονικών τιμολογίων) πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop).

Από την έρευνα προέκυψε ότι το παραπάνω κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται και στην ουσία να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Με απλά λόγια, οι εν λόγω εταιρίες αγόραζαν από επιχειρήσεις χωρίς ΦΠΑ -όπως προβλέπεται-, πουλούσαν με ΦΠΑ, αλλά στη συνέχεια παρουσίαζαν «μαϊμού» δαπάνες με εικονικά τιμολόγια για να «τρώνε» τον ΦΠΑ.

Επιπλέον, με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους).

Ενα ακόμα στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι αποδείξεις που έκοβαν οι εν λόγω εταιρείες ήταν σε ΑΦΜ τρίτης εταιρείας, συνήθως εξαφανισμένου εμπόρου, έτσι ώστε να χάνονται τα ίχνη τους και φυσικά να αποκρύπτουν έσοδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια.

Επιπλέον, ερευνάται η συμμετοχή υποκρυπτόμενων προσώπων, καθώς και η δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων, πλέον των διαχειριστών-εκπροσώπων των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ