Νέα αποστολή για τον ορειβάτη Αντώνη Συκάρη: Θέλει να κατακτήσει την κορυφή Αναπούρνα- Στα 8.091 μέτρα, μόλις 282 τα έχουν καταφέρει - iefimerida.gr

Νέα αποστολή για τον ορειβάτη Αντώνη Συκάρη: Θέλει να κατακτήσει την κορυφή Αναπούρνα- Στα 8.091 μέτρα, μόλις 282 τα έχουν καταφέρει

Αντώνης Συκάρης σε κορυφή στα Ιμαλάια
Έτοιμος να κατακτήσει μια πολύ δύσκολη κορυφή είναι ο Αντώνης Συκάρης/Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμος να κατακτήσει μία ακόμη κορυφή είναι ο Έλληνας Ιμαλαϊστής Αντώνης Συκάρης. Αυτή την φορά, στόχος είναι η δύσκολη κορυφή της Annapurna στα 8.091 μέτρα.

Μια κορυφή άνω των 8.000 μέτρων, από τις συνολικά 14 που υπάρχουν στον κόσμο, είναι ο στόχος που κάθε Ιμαλαϊστής ορειβάτης ονειρεύεται να πετύχει στη ζωή του, «όπως είναι γενικότερα το λεγόμενο Γκράν Σλάμ, όλες δηλαδή οι κορυφές πάνω αυτό το ύψος». Με αυτά τα λόγια, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Συκάρης, ο Έλληνας ορειβάτης που ετοιμάζεται για την δύσκολη κορυφή της Annapurna στα 8.091 μέτρα, περιγράφει τον πυρήνα του στόχου που έχει βάλει για το 2020 και δίνει τον τόνο για την προετοιμασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχω την τύχη και τη χαρά να έχω ανέβει μέχρι στιγμής σε τέσσερις κορυφές πάνω από τα 8.000 μέτρα, ενώ έχω προσπαθήσει επτά φορές. Η επιτυχία δεν είναι πάντοτε έτοιμη να δεχτεί την προσπάθεια», προσθέτει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας Ιμαλαϊστής που δηλώνει πως νιώθει πως «η λαμπρή φλόγα που καίει στις κορυφές των Ιμαλαΐων» τον καλεί «να τη νιώσει και πάλι». Στις 24 Μαρτίου του 2020 προγραμματίζεται η αναχώρηση από την Αθήνα για την Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου θα γίνει μια μικρή στάση μερικών ημερών, προκειμένου να γίνουν κάποιες τελευταίες ετοιμασίες για τη μεγάλη αναχώρηση της αποστολής από την Ελλάδα και μετά ακολουθεί το ταξίδι.

Ο Αντώνης Συκάρης
Ο Αντώνης Συκάρης

«Από εκεί και με μια εσωτερική πτήση θα πάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, την Ποκάρα, με τη γνωστή λίμνη της, μια πολύ όμορφη και γραφική περιοχή, ενώ από εκεί ξεκινά ένα τρέκινγκ σε δύσβατες περιοχές» περιγράψει στη συνέχεια, στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Συκάρης, ο οποίος αφού περάσει από την υπέροχη λίμνη της πόλης, «μια πολύ όμορφη και γραφική περιοχή», θα συνεχίσει με τρέκινγκ σε δύσβατες περιοχές, θα διαβεί περιοχές όπου υπάρχει ζωή, θα ζήσει σε ένα περιβάλλον με «καταρράκτες να τρέχουν από παντού», θα κινηθεί σε «ένα μονοπάτι που περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά με τους αιώνιους παγετώνες τους» και θα ζήσει «μια έντονη και όμορφη περιπέτεια με στόχο πάντα τον εγκλιματισμό» γιατί, όπως εξηγεί ο Έλληνας ορειβάτης σε αυτά τα εγχειρήματα «δεν μπορείς να πας κατευθείαν σε ένα υψόμετρο των 4.000 - 4.500 και παραπάνω μέτρων, υπάρχει μια σταδιακή προσαρμογή, ώστε να εγκλιματιστεί ο ανθρώπινος οργανισμός». Πρόκειται για μια αποστολή σε ένα βουνό, στο οποίο «έχουν χαθεί 72 άνθρωποι, από την πρώτη ανάβαση του 1950», ενώ στα 70 χρόνια που ακολούθησαν, μόλις 282 έχουν καταφέρει να φτάσουν στα παγωμένα 8.091 μέτρα. Εκεί όπου, αν όλα πάνε καλά θα ανεμίσει η ελληνική σημαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κάθετο βουνό των προκλήσεων

Η Αναπούρνα υπήρξε η πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μέτρων που κατακτήθηκε από τον άνθρωπο. Το 1950 οι Γάλλοι Μορίς Ερζόγ και Λουί Λασενάλ έφτασαν στα 8.091 μέτρα εκεί που δεν είχε καν πλησιάσει κάποιος πριν από αυτούς. Πρόκειται για το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό πάνω από τα 8.000 μέτρα του κόσμου και «μέχρι το 2012 τα ποσοστά θνησιμότητας έφταναν στο 34,82%» συντελεστής που το καθιστούσε το πιο επικίνδυνο βουνό.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή καθώς το βουνό αυτό είναι σχεδόν κάθετο. Την κορυφή του έχουν καταφέρει να την κατακτήσουν μόλις 282 άνθρωποι/Φωτογραφία: Facebook/ Antonis Sykaris - Greek Alpinist
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή καθώς το βουνό αυτό είναι σχεδόν κάθετο. Την κορυφή του έχουν καταφέρει να την κατακτήσουν μόλις 282 άνθρωποι/Φωτογραφία: Facebook/ Antonis Sykaris - Greek Alpinist

Στο σημείο υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που κάνουν το βουνό απροσπέλαστο, «καθώς μετά τα 6.000 μέτρα το σκηνικό αλλάζει δραματικά», ενώ πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποξία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από τις χιονοστιβάδες. «Ίσως σε κανένα άλλο βουνό του κόσμου το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι εντονότερο. Ακόμη και η επιλογή του σημείου διανυκτέρευσης ή πρόσκαιρης ανάπαυσης μετατρέπεται σε ρίσκο και στην Αναπούρνα ο ορειβάτης πρέπει να είναι και πολύ τυχερός», είναι ο τρόπος με τον οποίο, στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφει στο ευρύ κοινό τις συνθήκες της αποστολής ο κ. Συκάρης.

«Χρειάζεται να δοκιμάσεις ξανά και ξανά και ξανά, καθώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στα Ιμαλάια, όπως δεν είναι και στη ζωή μας. Πολλές φορές προσπαθούμε κάτι αλλά δεν το επιτυγχάνουμε. Σημασία έχει η επιμονή και η πίστη στην προσπάθεια, στο να μπορέσουμε κάποια στιγμή να το πετύχουμε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συκάρης, που θα προσθέσει πως για κάθε άνθρωπο υπάρχει μια εσωτερική κινητήριος δύναμη ανάλογα με τις επιδιώξεις του, έτσι και το προσωπικό του μότο είναι, όπως θα πει, το «μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου και κάποια στιγμή θα τα πραγματοποιήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ