Είναι φορές που και να θες, δεν σ’ αφήνουν να αγιάσεις. Αν και θεωρώ αβάσιμη και άκριτη κάθε απλοϊκή σύγκριση μεταξύ αστικών περιοχών που ανήκουν σε πόλεις με διαφορετική ιστορική πορεία και πολιτισμική ταυτότητα, είναι γεγονός πως η πρόσφατη, κατά κοινή ομολογία άστοχη δήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κυρίας Κατερίνας Παπακώστα, η οποία χαρακτήρισε τα Εξάρχεια Μονμάρτρη της Πρωτεύουσας και όχι μια πολύπαθη περιοχή η οποία έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη της Πολιτείας (sic), κατάφερε να δοκιμάσει τα όρια διανοητικών μας αντοχών. Τι Εξάρχεια. Τι Μονμάρτρη!
Ευτυχώς δεν χάσαμε ακόμη την αίσθηση του χιούμορ. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως θα μπορούσαν πραγματικά τα Εξάρχεια να γίνουν η Μονμάρτρη της Αθήνας, όπως άλλωστε ήταν σε παλιότερες εποχές, όταν η περιοχή έσφυζε από δημιουργική ζωή και άνθιζε η καλλιτεχνική πρωτοπορία, δυστυχώς για την κα Παπακώστα και την πολιτική της οπτική για το σήμερα, επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση πως «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».
Καθώς όμως οι Έλληνες και οι Γάλλοι, εκτός από την αίσθηση του χιούμορ μοιραζόμαστε και την αγάπη μας για τους συμβολισμούς. Και επειδή έχω ζήσει στο Παρίσι αρκετά χρονιά, υπενθυμίζω ότι υπάρχει μια επιστημονική διχογνωμία για την ετυμολογία του τοπωνύμιου Μονμάρτρη (Montmartre). Μια διχογνωμία που κρατά χρόνια και που μας επιτρέπει συμβολικές προεκτάσεις χρήσιμες για τον καθ’ ημάς δημόσιο διάλογο που τόσο κακοφορμίζουμε όταν διασκεδάζουμε με πυροτεχνήματα, την επιλογή μας να αποφεύγουμε κρίσιμες αποφάσεις που οφείλουμε να λάβουμε για την πόλη μας.
Για την ιστορία, θα ήθελα να πληροφορήσω την κα Παπακώστα, πως κατά μία άποψη το τοπωνύμιο Μονμάρτρη προήλθε από το "Mont de Mars” που σημαίνει όρος του Άρη. Κατά μία άλλη άποψη προήλθε από το “Mont de Mercure” δηλαδή όρος του Ερμή. Σήμερα, είναι στην επιλογή των Αθηναίων και στην ευθύνη της Πολιτείας συμπεριλαμβανομένης της Αυτοδιοίκησης δηλαδή του Δήμου Αθηναίων, αν τα Εξάρχεια θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή όρος του Άρη, πεδίο πολέμου και καθημερινών συγκρούσεων ή θα μεταβληθεί με σχέδιο και συντονισμένη δράση σε όρος του Ερμή, του προστάτη της επικοινωνίας, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως κάποτε ήταν.
Στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ επεξεργαζόμαστε ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο αναγέννησης της περιοχής με επίκεντρο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα βασικά του σημεία περιλαμβάνει τη συνένωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο και το Ξενοδοχείο Ακροπόλ. Στοχεύουμε στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Πολυτεχνείου για να γίνει ξανά μέρος της ζωής της πόλης. Βεβαίως τα Εξάρχεια μπορούν να γίνουν Μονμάρτρη, όπως κάποτε ήταν, αγαπητή κα Παπακώστα. Δίχως εσάς μπορούν.
*Η Άννα Ροκοφύλλου είναι Δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, με τον Συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη.