Άννα Ροκοφύλλου: Σε ένα χρόνο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ χρηματοδότησε με πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας - iefimerida.gr

Άννα Ροκοφύλλου: Σε ένα χρόνο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ χρηματοδότησε με πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στην ημερίδα για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου, με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ημερίδα για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη σημασία του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), ενός εξαιρετικά σημαντικού εκπαιδευτικού θεσμού αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου.

Κατά τον χαιρετισμό της στην πρώτη κεντρική συνάντηση των Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Προκλήσεις και Προοπτικές», που συνδιοργάνωσε το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου, επισήμανε την ανάγκη να επικοινωνηθεί ευρύτερα το σπουδαίο κοινωνικό αποτύπωμα των ΣΔΕ με αντίκτυπο σε πολιτικό, κοινωνικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας θεσμός καινοτόμος, που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού και του κοινωνικού αποκλεισμού, παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης, ένταξης, κινητικότητας αλλά και συμπερίληψης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Ροκοφύλλου.

Επεσήμανε επίσης «στόχος της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης είναι να προσφέρει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για μόρφωση και ευημερία σε κάθε πολίτη, χωρίς αποκλεισμούς».

Η Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εξήρε τον σημαντικό ρόλο και την διαρκή αφοσίωση των Διευθυντών και Διευθυντριών των ΣΔΕ στην προσπάθεια δημιουργίας ενός θετικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στις σχολικές μονάδες που υπηρετούν. Διαβεβαίωσε ότι ο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης στηρίζει έμπρακτα το έργο τους, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνδέοντας τη συνεισφορά μας με το κοινό όραμα, σας διαβεβαιώνω ότι κάθε βήμα που κάνουμε έχει ως στόχο την βελτίωση των ευκαιριών που παρέχετε στους μαθητές σας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μάθησης, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης» υπογράμμισε η κα Ροκοφύλλου και παρέθεσε τα στοιχεία των δράσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα ΣΔΕ:

  • Τη σχολική χρονιά 2023-2024 λειτούργησαν συνολικά 79 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, εκ των οποίων 12 σε Καταστήματα Κράτησης και 23 τμήματα εκτός έδρας, στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
  • 5.026 εκπαιδευόμενοι , ανάμεσα στους οποίους 716 εκπαιδευόμενοι σε Καταστήματα Κράτησης, έλαβαν τις πολύτιμες εκπαιδευτικές υπηρεσίες από 759 άτομα Εκπαιδευτικό Προσωπικό και 163 Σύμβουλους , Ψυχολογίας και Σταδιοδρομίας)
  • Με ανασχεδιασμό, επικαιροποίηση και αναβάθμιση διαδικασιών και ροής εργασιών, υλοποιήθηκαν διαχειριστικές παρεμβάσεις με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος.
  • Πραγματοποιήθηκαν για το σύνολο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, μετά από αρκετά χρόνια, δράσεις και κάλυψη δαπανών από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, ύψους άνω των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ (5.504.548,42 €).
  • Ανάμεσα σε αυτά τα ποσά , πάνω από 4,65 εκ. Ευρώ δόθηκαν για την πληρωμή ωρομίσθιων εκπαιδευτών και συμβούλων, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για υλικά μέσα και λειτουργικά έξοδα, κ.λπ.

Παράλληλα, προχώρησε

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • η Έκδοση Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δημιουργία νέου ηλεκτρονικού Μητρώου ΣΔΕ εκπαιδευτών, συμβούλων σταδιοδρομίας και Ψυχολογίας
  • Η Αναβάθμιση και παραμετροποίηση του πληροφοριακού συστήματος Σ.Δ.Ε. προκειμένου να διασφαλιστεί: αφενός η ακρίβεια, ποιότητα και πληρότητα των δεδομένων χρηματοοικονομικής διαχείρισης, αφετέρου να μειωθεί σημαντικά το διοικητικό βάρος για τις διαδικασίες επιλογής και υπογραφής συμβάσεων και φυσικά να αυξηθεί το επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας, κατά την επιλογή του προσωπικού.
  • Για την υλοποίηση των ανωτέρω και για την τρέχουσα σχολική χρονιά έχει εγκριθεί αντίστοιχο κονδύλι σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του έργου.

Καταλήγοντας , η κα Ροκοφύλλου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «με τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια, το μέλλον των ΣΔΕ και των μαθητών τους είναι γεμάτο προοπτικές και νέες δυνατότητες».

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις δράσεις για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρία, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στην εκδήλωση- ημερίδα, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Γιώργος Ζερβός, προσκλήθηκαν για πρώτη φορά οι διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας από όλη την Ελλάδα. Στόχος ήταν να ανταλλάξουν απόψεις και να μεταφέρουν προτάσεις και προβληματισμούς για την βέλτιστη αξιοποίηση αυτού του σημαντικού εκπαιδευτικού θεσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Τα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» (Σ.Δ.Ε.) είναι δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (ν.4763/2020), δίνοντας έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Σκοπός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευόμενων, η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Οι στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι:

  • Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω
  • Η επανασύνδεση των εκπαιδευόμενων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης
  • Η απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική – οικονομική ένταξη και ανέλιξη
  • Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευόμενων
  • Η συμβολή στην ένταξη τους στην αγορά ή στη βελτίωση της θέσης τους στον χώρο της εργασίας

Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν εβδομήντα εννέα (79) Σ.Δ.Ε., εκ των οποίων τα δώδεκα (12) σε Καταστήματα Κράτησης και 23 εκτός έδρας τμήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε φωτογραφίες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ