Ανησυχία προκαλεί στους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης το νέο νομοσχέδιο για την online πειρατεία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης οπτικοακουστικού υλικού ενδέχεται να τους επιβαρύνει με βαριά πρόστιμα, εάν οι επισκέπτες των διαμερισμάτων τους «κατεβάσουν» πειρατικό περιεχόμενο.
Όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν κανέναν απολύτως έλεγχο στη διαδικτυακή δραστηριότητα των ενοικιαστών και δεν μπορούν να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες.
Το ifemerida.gr επικοινώνησε με τον Ανδρέα Χίου, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, ο οποίος δηλώνει ότι είναι πρακτικά αδύνατον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να ελέγχουν το «σερφάρισμα» των πελατών τους στο διαδίκτυο και να τους απαγορεύσουν να μπαίνουν σε σελίδες με πειρατικό υλικό.
Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα είναι αδύνατον για τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να μπλοκάρουν από μόνοι τους αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά και να απαγορεύσουν στους πελάτες τους να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι από εμάς, επειδή το έχουμε ψάξει, δεν έχουμε εντοπίσει 100% ασφαλή τρόπο ώστε να φιλτράρουμε σε τέτοιο βαθμό το περιεχόμενο που να μας επιτρέπει να δηλώσουμε προστατευμένοι και να μην κληθούμε στο μέλλον να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα, για παράνομες πράξεις που δεν έχουμε κάνει».
«Ζητάμε από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να συνεργαστεί με τους παρόχους ώστε να δημιουργήσουν συγκεκριμένα πακέτα ίντερνετ, με τα οποία να μην μπορεί κάποιος ακόμα και να θέλει να παρακολουθήσει παράνομο υλικό. Αλλιώς αναμένονται μεγάλα προβλήματα και διαμαρτυρίες. Αφού είναι παράνομο ένα υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο ας το μπλοκάρουν οι ίδιοι οι πάροχοι για να μην κινδυνεύουν οι τελικοί χρήστες», καταλήγει ο κύριος Χίου.
Τι λέει μηχανικός τηλεπικοινωνιών για τα πρόστιμα σε καταλύματα Αirbnb
Το θέμα έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια και ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό, καθώς εκεί ήδη επιβάλλονται πρόστιμα για «κατέβασμα παράνομου λογισμικού».
Ένας μηχανικός τηλεπικοινωνιών, o οποίος είναι Digital Nomad και ζει μεγάλα χρονικά διαστήματα σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά τον κόσμο, αναφέρει σε ιστοσελίδα του εξωτερικού:
«Ως επισκέπτης της Airbnb και digital nomad που τυγχάνει να έχει κάποια εμπειρία με την ασφάλεια δικτύου, εκπλήσσομαι με το πόσο λίγη ασφάλεια έχουν οι περισσότεροι οικοδεσπότες στους δρομολογητές τους στο Διαδίκτυο. Εκτός από έναν κωδικό πρόσβασης WiFi, όλα είναι συνήθως ορθάνοιχτα, επιτρέποντας torrents και άλλη αμφισβητήσιμη κίνηση. Σε πολλά μέρη που έχω μείνει, ο οικοδεσπότης αφήνει το δρομολογητή σε ένα τραπέζι όπου ένας γνώστης επισκέπτης θα μπορούσε πραγματικά να ταράξει τα πράγματα.
Ο πάροχος IP σας μπορεί να ακυρώσει την υπηρεσία σας για να επιτρέψει στους καλεσμένους σας να κατεβάσουν αρχεία με προστασία DMCA και μπορεί να καταλήξετε σε αγωγή από τους κατόχους του υλικού. Ακόμα κι αν αποδείξετε ότι ήταν κάποιος άλλος, χρειάζεται χρόνος, και ίσως χρήματα, για να υπερασπιστείτε τυχόν αξιώσεις DMCA. Με τον ίδιο τρόπο που προστατεύετε το σπίτι σας από φυσικές απειλές, πρέπει να προστατεύσετε το δρομολογητή σας».
«Θα πρέπει να ρυθμίσετε το μπλοκάρισμα θύρας για οτιδήποτε άλλο εκτός από την κυκλοφορία WEB και να ρυθμίσετε τον δρομολογητή σας ώστε να χρησιμοποιεί έναν "κατάλληλο για οικογένειες" διακομιστή DNS, ώστε ο επισκέπτης σας να πρέπει να εργαστεί για να ξεπεράσει την ασφάλειά σας. Εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό, προσλάβετε κάποιον, όπως ακριβώς θα προσλάβατε κάποιον για τη ρύθμιση της φυσικής ασφάλειας», καταλήγει.
Τσουχτερά τα πρόστιμα
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού, θεσπίζονται διοικητικά πρόστιμα για όσους παρακολουθούν ή διακινούν παράνομα προστατευμένο υλικό.
Οι τελικοί χρήστες που χρησιμοποιούν πειρατικές συνδρομές θα τιμωρούνται με πρόστιμο 700 ευρώ, ενώ για τους διακινητές το ποσό ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.
Επίσης, οι επαγγελματίες που θα προβάλλουν παράνομα περιεχόμενο σε δημόσιους χώρους, όπως καφετέριες ή μπαρ, καθώς και όσοι προωθούν τέτοιες υπηρεσίες μέσω διαφημίσεων, θα καλούνται να καταβάλλουν 5.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις υποτροπής, τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται.