Για την ερχόμενη Παρασκευή μετατίθεται η απολογία της Ρένας Δούρου στη δίκη για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017.
Το δικαστήριο υποχρεώθηκε σε διακοπή, καθώς ένα μέλος της έδρας νοσεί με κορωνοϊό.
Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για λάθη και παραλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα και ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την απολογία της, έχοντας μπροστά της φακέλους με έγγραφα και έναν φορητό υπολογιστή.
Όμως, ανακοινώθηκε από έδρας ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και το δικαστήριο θα επανέλθει στις 14 Ιανουαρίου.
Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με ακόμα 20 πρόσωπα κατηγορείται για λάθη και παραλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.
Τα αδικήματα για τα οποία έχουν παραπεμφθεί σε δίκη διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν:
- πλημμύρα από αμέλεια,
- ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή,
- σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και
- παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως
Η υπόθεση λόγω σοβαρότητας είχε οδηγηθεί στην ανάκριση. Η Ρένα Δούρου είχε απολογηθεί στην 7η τακτική ανακρίτρια τον Ιούλιο του 2019 και είχε αφεθεί ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων και εγγυοδοσίας.
Τι είχε υποστηρίξει η Ρένα Δούρου
Τότε είχε υποστηρίξει ότι η ίδια ήταν εκείνη που πρώτη είχε προσφύγει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και είχε ζητήσει διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην καταστροφή τονίζοντας ότι «πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας». Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, η κα Δούρου είχε υποστηρίξει ότι ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες τέτοιο φαινόμενο συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια.
Επιπλέον, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής είχε αναφερθεί σε 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη και είχε επικαλεστεί δύο πραγματογνωμοσύνες από 8 ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και 3 μηχανικούς, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ευθύνες από πλευράς Περιφέρειας.