Έργα για την περαιτέρω ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία του εμβληματικού ενετικού λιμανιού και του ιστορικού κάστρου της Ναυπάκτου, υλοποιεί ή προγραμματίζει να υλοποιήσει ο δήμος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, τα έργα που θα γίνουν και στο μεγάλο παραλιακό μέτωπο της πόλης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν όλα μαζί στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κεντρικού πυρήνα της πόλης αλλά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας, η οποία ήδη καταγράφει σημαντική άνοδο.
Μάλιστα, όπως λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «τα τελευταία δύο χρόνια, ως Δήμος Ναυπακτίας, έχουμε θέσει σε εφαρμογή έναν ευρύ σχεδιασμό έργων και παρεμβάσεων, μεγάλων και μικρότερων, στο παραλιακό μέτωπο, το κάστρο και το ενετικό λιμάνι, με σκοπό να αναδείξουμε τον τόπο μας και να του δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται, ώστε να κάνει το παραπάνω βήμα που του αξίζει».
Όπως προσθέτει, «η Ναύπακτος είναι μία πόλη μοναδικού φυσικού κάλλους με μακραίωνη ιστορία, όπου στο κέντρο βρίσκεται το ενετικό λιμάνι, το οποίο αποτελεί την απόληξη των πέντε διαζωμάτων του κάστρου της, που ξεκινά από την κορυφή του λόφου, ενώ ανατολικά και δυτικά εκτείνονται οι παραλίες της Γρίμποβο και Ψανή».
Αναφερόμενος στο παραλιακό μέτωπο, ο Βασίλης Γκίζας, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχουν καταδείξει ότι η ολοκληρωμένη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου θα συντελέσει καθοριστικά στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος» και εξηγεί: «Για αυτόν τον λόγο, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε άμεσα παρεμβάσεις ύψους 1.790.000 ευρώ από το ανατολικό άκρο της παραλίας του Γριμπόβου έως το δυτικό άκρο της παραλίας της Ψανής, δηλαδή σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων».
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ο δήμαρχος σημειώνει ότι «αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα beach volley και πίστα BMX, skate κτλ, κερκίδες, παιδικές χαρές, υπαίθρια γυμναστήρια, έξυπνα ηλιακά καθιστικά, χημικές τουαλέτες, αρδευτικό σύστημα, οικολογικά βυθιζόμενα συστήματα υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, πλακοστρώσεις κ.α.».
Επίσης, αναφέρει ότι «θα τοποθετηθούν 'έξυπνες' ασύρματες συσκευές ραντάρ ανίχνευσης οχημάτων και συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων, φωτεινές συσκευές σήμανσης led οδοστρώματος κ.α.».
«Οι παρεμβάσεις αυτές» σύμφωνα με όσα περιγράφει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Βασίλης Γκίζας, «έρχονται να 'κουμπώσουν' ουσιαστικά στα όσα είτε έχουμε ήδη υλοποιήσει είτε έχουμε δρομολογήσει και πολύ σύντομα θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τόσο στην περιοχή του κάστρου όσο και στο Ενετικό λιμάνι». Συγκεκριμένα αναφέρει ενδεικτικά τα παρακάτω έργα:
- Παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού κάστρου της Ναυπάκτου
- Εκτέλεση των εργασιών για τη στερέωση και αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του ενετικού λιμανιού
- Συντήρηση και αποκατάσταση του νοτιοανατολικού τμήματος των οχυρώσεων της Ναυπάκτου
- Αντικατάσταση 17 φωτιστικών σωμάτων γύρω από το Ενετικό λιμάνι με νέα βενετσιάνικου τύπου
- Φωταγώγηση του δρόμου που οδηγεί στο κάστρο με φωτιστικά σώματα σύγχρονης τεχνολογίας και μικρής κατανάλωσης
- Διασύνδεση του κάστρου με την περιφερειακή οδό με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των εκδρομέων στο ιστορικό μνημείο
- Συστηματικοί και εκτεταμένοι καθαρισμοί με κοπές δέντρων στο λόφο του κάστρου
- Φωταγώγηση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου του κάστρου
- Ένταξη του κάστρου της Ναυπάκτου στον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων του υπουργείου Πολιτισμού που λειτουργούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με διευρυμένο ωράριο τα τελευταία δύο χρόνια (8:00-20:00)
- Κατασκευή αλιευτικού αγκυροβολίου
- Εξασφάλιση χωροθετημένης μαρίνας στο Γρίμποβο
- Αντικατάσταση μεγάλου τμήματος ξύλινου ντεκ στην παραλία του Γριμπόβου
Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «την περίοδο της πανδημίας, ο δήμος Ναυπακτίας κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε επίπεδα επισκεψιμότητας, αλλά και να τις αυξήσει, δεδομένης της ασφαλούς και εύκολης πρόσβασης μέσω των σύγχρονων οδικών δικτύων, αλλά και της εγγύτητας με τα μεγάλα αστικά κέντρα».
«Στα θετικά», συνεχίζει, «καταγράφεται φυσικά το γεγονός ότι δεν είχαμε όλο αυτό το διάστημα σοβαρή έξαρση κρουσμάτων, κάτι που οφείλεται στην υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι επιχειρηματίες και φυσικά οι ίδιοι οι συμπολίτες μας», προσθέτοντας:
«Ένα ενδεικτικό στοιχείο ως προς αυτά που αναφέρω είναι το ότι, το κάστρο της Ναυπάκτου, δέχθηκε τους τελευταίους μήνες περισσότερους από 12.500 επισκέπτες, λόγω του διευρυμένου ωραρίου του μετά και τις σχετικές ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται από το σύνολο των εμπλεκομένων έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν αποτέλεσμα σε μία μάλιστα απαιτητική και δύσκολη ομολογουμένως συγκυρία.
Να σημειώσω ακόμη ότι, η συμβολή των στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου μας έχει υπάρξει καθοριστική για το σχεδιασμό, τη μελέτη, τη δρομολόγηση και την υλοποίηση στο σύνολο των έργων. Όπως καθοριστική είναι η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό, Λίνα Μενδώνη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και την προϊσταμένη Ολυμπία Βικάτου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον πρόεδρο Σπύρο Τσέλι».