Λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί προσγειώθηκε στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ξεκινήσει η επίσκεψή του, επιβεβαιώνοντας το κλίμα ηρεμίας που έχει εδραιωθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.
Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον οποίο είχαν ένα θερμό τετ α τετ.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιβιβάστηκε στο όχημά του και η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της υπογράμμισε την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος των δύο λαών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν και οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών, που θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών «να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού».
Έπειτα από 25 λεπτά, η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε. Κατά την αποχώρησή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση εγκαρδιότητας προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας το χέρι στην καρδιά του.
Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Ταγίπ Ερντογάν κοντοστάθηκε και συνομίλησε με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη. Ο δημοσιογράφος είπε στον Τούρκο πρόεδρο «καλώς ήρθατε» και εκείνος του αποκρίθηκε «καλώς σας βρήκα. Ελπίζω να κάνετε και τις ανάλογες ειδήσεις», με τον Μανώλη Κωστίδη να απαντά «κατά το δυνατόν».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν προκειμένου να απαθανατίσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών, την οποία τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν «ιστορική».
Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκεσε περισσότερο από το προβλεπόμενο και εν συνεχεία οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις.
«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.
Κατά τις δηλώσεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και τον ίδιο πολιτισμό. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε αδέλφια. Να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί».
Ο Τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».
Μόλις ο Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απάντησε στην αναφορά του περί «τουρκικής μειονότητας».
«Αφού εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για την υπογραφή αυτού του σημαντικού Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο μόνο για τα ζητήματα των μειονοτήτων.
Ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.
Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν τη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας».
Η Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, προβλέπει συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές/διαβουλευτικές συνομιλίες, τη Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.
Παράλληλα, «τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Τέλος, σημειώνεται ότι η Διακήρυξη «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη».
Μετά τις κοινές δηλώσεις πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο παρακάθισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους υπουργούς των δύο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού περιελάμβανε ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, ψάρι, καλαμαράκια, χαλβά και φρούτα.
Τελευταίος σταθμός για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ήταν η τουρκική πρεσβεία, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας και Τούρκους επιχειρηματίες.
Έξω από την πρεσβεία τον περίμενε ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού ΑKTOR, Εργκίν Αταμάν, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία.
Λίγα λεπτά μετά τις 17:00, ο Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε από την τουρκική πρεσβεία και κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα.