Η εμπλοκή στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, σε μια περίοδο που -για πρώτη φορά, μετά από χρόνια- διαγράφονταν προοπτικές επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, δείχνει να αιφνιδίασε όχι μόνο τους διπλωμάτες αλλά και όλους όσοι ασχολούνταν με το εν λόγω εγχείρημα.
Μεταξύ αυτών και τον ομότιμο καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Χ. Αλιβιζάτο, ο οποίος συμμετέχει στο συμβουλευτικό συμβούλιο του «Parthenon Project», της οργάνωσης που διεξάγει εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Προσπαθούμε από χθες να καταλάβουμε τι έχει γίνει. Και εγώ αιφνιδιάστηκα. Δεν αναμενόταν σε καμία περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη. Η αίσθηση που είχαμε όλοι μας ήταν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια συνεννόηση και καλή διάθεση», αναφέρει στο iefimerida.gr ο κ. Αλιβιζάτος. Πρόσφατα, σε δηλώσεις του ο ίδιος είχε τονίσει ότι «για πρώτη φορά διαγράφονται οι προοπτικές της επιστροφής των Γλυπτών, και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».
Το Parthenon Project για τα Γλυπτά
Η είδηση της ένταξης του διακεκριμένου νομικού στην επιτροπή, που παρακολουθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και του επαναπατρισμού των ελληνικών αρχαιοτήτων από τη δεκαετία του ’80, όταν το θέμα τέθηκε από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, ήρθε μετά την ανακοίνωση του «Parthenon Project» για τη φιλόδοξη «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας». Μια συμφωνία που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων, αφενός χωρίς να θίγει θέματα ιδιοκτησίας τους και αφετέρου περιλαμβάνοντας την ανταλλαγή τους με άλλα ελληνικά έργα τέχνης, που θα παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις στο Λονδίνο.
Ο φορέας που ίδρυσε ο ομογενής βιομήχανος, Τζον Λέφας, με επικεφαλής των πρώην υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Έντ Βέιζι, συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης.
«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα εποικοδομητικού, μη μαχητικού και φιλικού διαλόγου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση- μία «Σύμπραξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», όπως την περιέγραψε πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο. Οι εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών είναι γεγονός», επιβεβαίωνε η εκπρόσωπος του «Parthenon Project», Τζουλιέτ Πάττερσον, υπό το «φως» των πρόσφατων δημοσιευμάτων και αναφορών για προχωρημένες συνομιλίες στο παρασκήνιο.
Η win-win λύση που θα είναι αμοιβαία επωφελής για Ελλάδα και Βρετανία
Η κυρία Πάττερσον έκανε λόγο για μια win-win λύση στο διαχρονικό αυτό ζήτημα, σχολιάζοντας: «Θέλουμε να υλοποιήσουμε μια win-win λύση για την επανένωση των μαρμάρων που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία. Η λύση μας επικεντρώνεται σε μια πολιτιστική συνεργασία που θα δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν μόνιμα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την έκθεση του Βρετανικού Μουσείου με άλλα ελληνικά αντικείμενα».
Εκτός από τον λόρδο Βέιζι, στη συμβουλευτική επιτροπή της εκστρατείας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα συμμετέχουν ο επίσης πρώην υπουργός Πολιτισμού και κάτοχος πολλών υπουργικών θέσεων στο παρελθόν, Μπεν Μπράντσοου, ο πολύ δημοφιλής, Βρετανός κωμικός ηθοποιός, Στίβεν Φράι, η δημοσιογράφος και διευθύντρια του «Marie Colvin Center for International Reporting», Σάρα Μπαξτερ, μέλη της Βουλής των Λόρδων και του Συντηρητικού Κόμματος κ.α.