Με θερμά λόγια υποδέχθηκαν την πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου, οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις στην 105η Σύνοδο των Πρυτάνεων που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.
«Οι άνθρωποι κάνουν τους θεσμούς και η κυρία Ροκοφύλλου το απέδειξε» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μυλωνάκης.
Συγκινημένη, η Άννα Ροκοφύλλου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της και διαβεβαίωσε ότι θα είναι στο πλάι τους για ο,τιδήποτε χρειαστούν από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.
Η κα Ροκοφύλλου, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου των αντιπρυτάνεων για την φοιτητική μέριμνα, περιέγραψε τις δράσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ: «Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συγκροτημένο σχέδιο, όσον αφορά το Ίδρυμά μας, στη Στέγαση και τη Σίτιση των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών» τόνισε.
Η κα Ροκοφύλλου επεσήμανε ότι «για να πετύχουμε στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει, αλλάζουμε μέρα με τη μέρα το μοντέλο λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ» και πρόσθεσε:
«Εφαρμόζουμε παντού μοντέλο διαφάνειας και διαχειριζόμαστε με ιδανικό τρόπο τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών προς όφελος της νέας γενιάς.
Δημιουργούμε καθημερινά νέες καλύτερες συνθήκες για τους φοιτητές που στεγάζονται και σιτίζονται στις Φοιτητικές Εστίες, των οποίων έχουμε την οικονομική διαχείριση».
Παράλληλα, περιέγραψε όχι μόνο τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η φοιτητική μέριμνα, αλλά και τις λύσεις που προτείνει.
Αύριο, Πέμπτη, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα απευθύνει χαιρετισμό στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Αναλυτικά η ομιλία της κας Ροκοφύλλου:
«Αγαπητές και Αγαπητοί,
Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή, να παραβρίσκομαι στην εκατοστή πέμπτη (105η) σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διοργανώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Όπως γνωρίζετε, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει ως σκοπό του την υλοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και έργων για:
- α) τη Διά Βίου Μάθηση,
- β) τη Νέα Γενιά, με έμφαση τη στήριξη των νέων στη σταδιοδρομία τους, την ανάδειξη και τη στήριξη της νεανικής καινοτομίας
- γ) τη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη μαθητική και φοιτητική μέριμνα.
Κύριος στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική συμβολή μας στο πλαίσιο των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων, στην υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής για τη στήριξη της νέας γενιάς.
Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συγκροτημένο σχέδιο, όσον αφορά το Ίδρυμά μας, στη Στέγαση και τη Σίτιση των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών.
Για να πετύχουμε στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει, αλλάζουμε μέρα με τη μέρα το μοντέλο λειτουργίας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Εφαρμόζουμε παντού μοντέλο διαφάνειας και διαχειριζόμαστε με ιδανικό τρόπο τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών προς όφελος της νέας γενιάς.
Δημιουργούμε καθημερινά νέες καλύτερες συνθήκες για τους φοιτητές που στεγάζονται και σιτίζονται στις Φοιτητικές Εστίες, των οποίων έχουμε την οικονομική διαχείριση.
Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω, με δυο λόγια δράσεις που υλοποιούμε για τη Διά Βίου Μάθηση και τη Νέα Γενιά, έτσι ώστε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη φοιτητική μέριμνα.
Α. Διά Βίου Μάθηση
Οι πυλώνες της Δια βίου Μάθησης ή διαφορετικά της εκπαίδευσης ενηλίκων, είναι δύο:
- Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων (στην οποία το ΙΝΕΔΙΒΙΜ συμμετέχει με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας)
- Επαγγελματική Κατάρτιση (στην οποία το ΙΝΕΔΙΒΙΜ συμμετέχει με τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) που παλαιότερα λέγονταν Δημόσια ΙΕΚ)
Μέσω των δράσεων αυτών στοχεύουμε:
- Στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
- Στην ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη
- Στη διασύνδεση και η ικανοποίηση των αναγκών των καταρτιζόμενων στην αγορά εργασίας, με στοχευμένα προγράμματα, έξυπνης εξειδίκευσης
- Στην ενίσχυση των προσόντων των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Β. Νέα Γενιά
Erasmus+/Youth 2021-2027 . «Ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές».
Το Erasmus+ για τον τομέα Νεολαία υποστηρίζει τους νέους, ώστε να καλλιεργήσουν πλήθος δεξιοτήτων μέσα από μεθόδους μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Οι δραστηριότητες μάθησης στον τομέα της Νεολαίας θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στους νέους, καθώς και στους εμπλεκόμενους οργανισμούς, στις κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι εν λόγω δραστηριότητες, στον ίδιο τον τομέα της νεολαίας και στον ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό τομέα γενικότερα.
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων:
Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13 – 30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, στην Ελλάδα όσο και σε πάνω από 5 ακόμα χώρες της Ευρώπης.
Γ. Φοιτητική μέριμνα
Η εισαγωγή των νέων της χώρας μας στα Πανεπιστήμια, σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου δυναμικού κύκλου στη ζωή τους με νέες προκλήσεις, καινούργιες εμπειρίες, δοκιμασίες και επιβραβεύσεις. Σε αυτή την διαδρομή μάθησης είναι σημαντικό οι φοιτητές και φοιτήτριες να αντιληφθούν τη δέσμευση όλων μας , στον κοινό αγώνα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών των Ιδρυμάτων.
Η βελτίωση της στέγασης και της σίτισης των φοιτητών και φοιτητριών, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τα Πανεπιστήμια, αλλά και για το Ίδρυμα.
Προς επίλυση των σημαντικών αυτών ζητημάτων, της στέγασης και σίτισης, κρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη τη άμεση συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη», ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, που κατά την άποψη μας συνοψίζονται ως εξής:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
- Πρόβλημα 1ο : Θεσμικό πλαίσιο Διαχείρισης Φοιτητικής μέριμνας (Σίτιση – Στέγαση)
- Πρόβλημα 2ο : Σίτιση – Αντίτιμο – Δικαιούχοι
- Πρόβλημα 3ο : Ανεπάρκεια Στέγασης Φοιτητών
- Πρόβλημα 4ο : Έλλειψη Συντήρησης/Ανακαίνισης στα υπάρχοντα κτίρια Φοιτητικών Εστιών (ΦΕ)
- Πρόβλημα 5ο: Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στη ΦΜ (Διοικητικό/Τεχνικό)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΥΣΕΩΝ
- Τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου διαχείρισης της φοιτητικής μέριμνας (πιθανά και με τη είσοδο του ιδιωτικού τομέα).
- Αύξηση του σιτηρεσίου από 2 ευρώ σε 5.
- Εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης των φοιτητικών εστιών, με τη χρηματοδότηση εθνικών, αλλά κυρίως Ευρωπαϊκών κονδυλίων
- Δημιουργία νέων εστιών (ίσως κ με ΣΔΙΤ)
- Φύλαξη των εστιών: ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης, με ένστολους φύλακες ιδιωτικών εταιριών και ελεγχόμενη είσοδο στις φοιτητικές εστίες και λέσχες»