Νέα δεδομένα στην αναζήτηση κατοικίας, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρεται σε νέα έκθεση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η επιβολή των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων αλλά και ο κίνδυνος νόσησης δημιούργησαν την ανάγκη στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα όσων μένουν στο κέντρο αυτών να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της περιοχής διαμονής.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, ήδη μισθωτές ακινήτων που διαμένουν στις «καλές» περιοχές του κέντρου της Αθήνας και καταβάλλουν υψηλά μισθώματα για να βρίσκονται δίπλα στην εργασία τους, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν αυτή την επιλογή.
Αναζητούν κατοικία εκτός του κέντρου των πόλεων
«Οι περισσότεροι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή δεν απαιτείται πλέον η καθημερινή τους παρουσία στον εργασιακό χώρο. Αποτέλεσμα είναι πολλοί να έχουν αρχίσει να διερευνούν την πιθανότητα μετακόμισης σε προάστια της Αττικής, όπου με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα ή και χαμηλότερο θα μπορούσαν να μισθώσουν ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιπλέον δωμάτιο για χρήση γραφείου», σημειώνει ο κ. Μπάκας.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν κατοικίες με έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις επαγγελματικές τους ανάγκες. Ενώ, ταυτόχρονα, όπως καταγράφεται στην έκθεση, ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, που διατηρούν γραφειακούς χώρους επιφάνειας 40 τ.μ.- 60 τ.μ. αρχίζουν να «υιοθετούν» την ιδέα να μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στη κατοικία τους διαμορφώνοντας ένα χώρο αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση και όσοι αδυνατούν να το πράξουν λόγω έλλειψης χώρου αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση ή και αγορά που να υποστηρίζει τις νέες ανάγκες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του E-Real Estates, τα νέα δεδομένα οδηγούν τους υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές σε περιοχές του υπολοίπου Αττικής ή και σε περιοχές, όπως είναι η Σταμάτα, ο Άγιος Στέφανος, το Καπανδρίτι, η Παιανία κ.λπ. «Γενικότερα, όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα στο άμεσο μέλλον και σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αυξηθεί η ζήτηση για κατοικίες με μεγαλύτερη λειτουργικότητα ως γραφεία, που σημαίνει ειδική σχεδίαση, συνδεσιμότητα και ανάγκη για συγκροτήματα μεικτών χρήσεων», εξηγεί.
Σε κατάρρευση η φοιτητική στέγη αν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και το 2021
Την ίδια στιγμή, αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά φαίνεται ότι κράτησαν στάση αναμονής στη μίσθωση φοιτητικής στέγης, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των βάσεων λόγω ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο κ. Μπάκας λέει: «Τη φετινή χρονιά, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα έχει αγγίξει το 40%-50%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές, του 3ου και 4ου έτους φοίτησης, ξενοίκιασαν τη φοιτητική κατοικία και προέβησαν σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους για να μειώσουν τα μηνιαία έξοδά τους και παράλληλα να επισκέπτονται την πόλη όπου σπουδάζουν όταν πραγματικά απαιτείται από τη σχολή τους».
Άλλωστε, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων της πολιτείας, αρκετά πανεπιστήμια είχαν ήδη προϊδεάσει τους φοιτητές και τους γονείς ότι σε μεγάλο ποσοστό η τηλεκπαίδευση θα καταστεί υποχρεωτική. «Αρκετοί γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας έχουν επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες με στόχο τη δυνατότητα λύσης της μισθωτικής σύμβασης. Αν δεν αλλάξουν άμεσα τα δεδομένα με την πανδημία του κορωνοϊού και συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και το 2021, πολλά ακίνητα θα παραμείνουν στα αζήτητα και οι τιμές θα καταγράψουν πτωτικές τάσεις», τονίζει ο κ. Μπάκας.
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης
Σημειώνεται ότι οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων κατέγραψαν τα προηγούμενα δύο χρόνια αυξητικές τάσεις στο σύνολο της χώρας. Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 20%-30% κατά μέσο όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.
Η παράταση του lockdown ή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και οι τυχόν νέες συνθήκες που θα επιβληθούν μετά την άρση του lockdown, σε συνάρτηση με την εικόνα της «πραγματικής» οικονομίας, το ενδεχόμενο νέας πανδημίας, η τηλεργασία και η κυκλική φυσική παρουσία στην εργασία, οι δείκτες ανεργίας, η διαθεσιμότητα, η ευκολία δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα, το φορολογικό καθεστώς αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων αλλά και το σύνολο της κτηματαγοράς.
Κατοικίες με μηνιαίο μίσθωμα έως 800€/μήνα με 3 Υ/Δ
- Οι ειδήσεις live
- Κορωνοϊός: Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση, στον εμβολιασμό που ξεκινάει τον Ιανουάριο -Οσα εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου
- Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 -«Βράζουν» Αγκυρα και Μόσχα
- Κορωνοϊός: Οι ιδιαίτερες φετινές γιορτές -Ρεβεγιόν ως 9 άτομα, απαγόρευση κυκλοφορίας, μαγαζιά click away