Εχει εδώ και καιρό ανακοινώσει ο Κώστας Μπακογιάννης μια βεντάλια έργων για την ανάδειξη του Εθνικού Κήπου, της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Φιλοπάππου, του Λυκαβηττού και του Λόφου Στρέφη. Όμως φαίνεται ότι οι συμβάσεις για την Ακαδημία Πλάτωνος και τον Λόφο Φιλοπάππου κρύβουν αγκάθια.
Είναι μεγάλη η σπουδή του Κώστα Μπακογιάννη να αρχίσουν άμεσα οι παρεμβάσεις σε εμβληματικές περιοχές της πόλης, συνδεδεμένες με σημαντικό αρχαιολογικό απόθεμα και ιστορικές φορτίσεις προκειμένου να αναδειχθούν. Πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, αφού η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Λόφος Φιλοπάππου, ο Λόφος του Στρέφη και ο Εθνικός Κήπος είναι περιοχές ενδιαφέροντος είναι υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σήμερα στο Οpen ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος κυρίως στην Ακαδημία Πλάτωνος παραπονέθηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού καθυστερεί επί τρεις εβδομάδες να υπογράψει τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις. Aναζητήσαμε τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης στο υπουργείο Πολιτισμού.
Οσον αφορά στην Ακαδημία Πλάτωνος είναι προφανές ότι έχει ξεχωριστή σημασία και προσωπικά για τον δήμαρχο Αθηναίων, ότι σηματοδοτεί πολλά, αφού εκεί επέλεξε διόλου τυχαία να ορκιστεί δήμαρχος. Το σπουδαιότερο αρχαιολογικό πάρκο της χώρας, η ανά τον κόσμο γνωστή περιοχή όπου δίδαξε ο Πλάτωνας, μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, μόλις δέκα λεπτά από την Ομόνοια, αποτελεί ένα τοπόσημο που χρήζει όχι μόνο προστασίας αλλά και ανάδειξης. Αλλωστε ήδη το 2010 είχε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρότζεκτ για την ανάδειξη της Ακαδημίας με την ενεργοποίηση του χώρου, των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ, απαλλοτριώσεις κτιρίων πέριξ του χώρου κ.ο.κ..
Φαίνεται όμως ότι οι προγραμματικές συμβάσεις έχουν «κολλήσει» στην Μπουμπουλίνας, εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων που έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα κείμενα. Εκει οφείλεται η καθυστέρηση στην οποία αναφέρεται ο δήμαρχος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στις προγραμματικές συμβάσεις για την Ακαδημία Πλάτωνος και τον Λόφο Φιλοπάππου επί της ουσίας δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψιν ο αρχαιολογικός νόμος, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος σημειώσεων και παρατηρήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρουν πηγές μας στο υπουργείο Πολιτισμού. Προσθέτουν ότι εδώ και 20 μέρες οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου βρίσκονται σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου Αθηναίων προκειμένου τα κείμενα των συμβάσεων να προσαρμοστούν στο γράμμα και το πνεύμα του Αρχαιολογικού Νόμου.
Πρόκειται για μείζονες αρχαιολογικούς χώρους και προφανώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΥΠΠΟ οφείλουν να δώσουν την δέουσα προσοχή. Θυμίζουμε άλλωστε ότι σε επιστολή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών έγραφε ότι «Στα άρθρα της τροπολογίας περιγράφεται ένα μόρφωμα που αναλαμβάνει την διαχείριση των δύο προστατευόμενων από τον αρχαιολογικό νόμο τόπων και εν δυνάμει κάθε προστατευόμενου χώρου μέσα στο αθηναϊκό πεδίο, με μόνη προϋπόθεση την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος».
Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης είπε χαρακτηριστικά σήμερα στη εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open. «Είναι πολύ σημαντικό έργο υποδομών που το κάνουμε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό. Ακολουθούν ο Λυκαβηττός, ο λόφος του Στρέφη, αλλά έχουμε και το λόφο του Φιλοπάππου και την Ακαδημία Πλάτωνος. Τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να σπρώχνει τις ευθύνες αλλού, εμείς έχουμε καταθέσει μία πρόταση στο Υπουργείο, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Υπάρχει μία καθυστέρηση, αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή τη συνεργασίας μας, είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο τμήμα του έργου αλλά να κάνουμε και τη δουλειά ώστε να δώσουμε σε αυτές τις περιοχές τη θέση που τους αξίζει». Είναι ξεκάθαρο ότι οι προθέσεις και των δύο πλευρών είναι να προχωρήσουν στη συνεργασία, χωρίς σε καμία περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε έκπτωση στον Αρχαιολογικό Νόμο.