Σε επιφυλακή παραμένει ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο παρά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση καθώς τα τουρκικά πλοία που είχαν φτάσει στα ανοιχτά του Καστελλόριζου αποσύρονται σταδιακά.
Υπενθυμίζεται ότι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν αργά το απόγευμα του Σαββάτου ότι τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.
Από την πλευρά τους όμως τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παραμένουν στις θέσεις και όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται να μετακινηθούν έως και τις 2 Αυγούστου οπότε και λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας. «Μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες τους προς τα πίσω στις βάσεις τους. Αξιολογούμε την κατάσταση. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ», ανέφεραν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές.
Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον διέγραψε το tweet για έναρξη ερευνών από το Oruc Reis null
Την ώρα ωστόσο που υπήρχαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης ανοιχτά του Καστελλόριζου, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον ανακοίνωνε ότι το Orus Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες .
«Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον σε ανάρτησή της στο Twitter και συνέχισε τονίζοντας ότι η «Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο» ανέφερε σε άλλη ανάρτηση. Παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι η Ελλάδα πιστεύει «ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων». «Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο», σημείωνε.
Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαγραφή του tweet που έκανε λόγο για έναρξη ερευνών από το Oruc Reis και δημοσίευσε άλλο tweet στο οποίο ανέφερε ότι «το τουρκικό ερευνητικό / ερευνητικό σκάφος Oruç Reis δήλωσε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020, στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει βλέψεις για το έδαφος ή τους φυσικούς πόρους κανενός, προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να απλώσει χέρι στα συμφέροντά της. «Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα», είπε συγκεκριμένα.
«Είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε και να διαπραγματευτούμε κάθε δίκαιη ηθική πρόταση. Την απάντησή μας ενάντια στις επιμονές και τους παλικαρισμούς τη δείχνουμε άλλωστε στο πεδίο της δράσης. Εάν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και περισσότερα», πρόσθεσε.