«Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να "ανοίξουμε" κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας ενόψει των γιορτών, αφού ο κορωνοϊός παραμένει εδώ. Θα ήταν μέγα λάθος».
Σε αυτή την εκτίμηση προχωρά, μέσω του iefimerida.gr, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον ερχομό -και μάλιστα πολύ σύντομα- ενός τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, σε περίπτωση που γίνουν βεβιασμένες κινήσεις.
Κακό παράδειγμα το Ισραήλ - Πρέπει να αποφύγουμε το τρίτο κύμα
«Είναι όλα μαθηματικά», λέει με νόημα ο κ. Γκίκας στο iefimerida.gr. «Αν βιαστούμε να βγούμε από το lockdown, τα κρούσματα θα επιστρέψουν γρήγορα πίσω. Αν όμως πάμε κλιμακωτά προς την έξοδο και με έναν τρόπο που θα έχει επιδημιολογική συνέπεια, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα», σημειώνει και αναφέρεται στο παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο, όπως λέει, ετοιμάζεται για το τρίτο lockdown.
«Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται τα κρούσματα -που κάτι τέτοιο αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο- και μετά την αποκλιμάκωση να κάνουμε τον σχεδιασμό μας ώστε τουλάχιστον μέσα στον Ιανουάριο να μην έχουμε επάνοδο της αύξησης των κρουσμάτων», τονίζει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Γιορτές με ανοιχτά λίγα μόνο καταστήματα
Αναφερόμενος στη λειτουργία των καταστημάτων ο κ. Γκίκας ξεκαθαρίζει ότι «μπορούμε να κάνουμε γιορτές με κάποια καταστήματα μόνο ανοιχτά και υπό όρους. Όπως στο εξωτερικό, έτσι και στη χώρα μας υπάρχουν έρευνες που δείχνουν την επιβάρυνση από το άνοιγμα της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, των σχολείων, των πανεπιστημίων κ.ά. Καθένας από αυτούς τους τομείς έχει ένα ποσοστό επιβάρυνσης. Αν υπάρξει μια σωστή διαχείριση με επιστημονικό τρόπο, τότε μπορούμε να πετύχουμε το λιγότερο δυνατό κόστος».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, από αυτή την εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Είμαστε στην κορύφωση του παγόβουνου. Μπήκαμε στο lockdown στις 7 Νοεμβρίου, μετά από 14 μέρες φτάσαμε στα 3.200 κρούσματα και πλέον δέκα μέρες μετά έχουν εκδηλωθεί τυχόν σοβαρές επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς που θα τους οδηγούσαν στις ΜΕΘ. Αναμένουμε λοιπόν από αυτή την εβδομάδα να αποκλιμακωθούν τα κρούσματα. Ήδη αυτό συμβαίνει και θα ακολουθήσει και η αποκλιμάκωση των εισαγωγών. Στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα βλέπουμε αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών. Ακολούθως θα δούμε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες να μειώνεται και ο αριθμός εισαγωγών στις ΜΕΘ, καθώς και ο αριθμός των θανάτων», τονίζει ο κ. Γκίκας. Αν βεβαίως όλα πάνε καλά, γιατί, όπως συμπληρώνει, «η διαχείριση της πανδημίας είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Έχει πάρα πολλές παραμέτρους, οι οποίες καθορίζουν και την εξέλιξη των γεγονότων».
Πώς θα αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα
Δίνοντας, μάλιστα, έναν τόνο αισιοδοξίας, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων σχολιάζει ότι είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας στη χώρα εφαρμόζοντας πιστά μια σειρά από μέτρα στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού.