Μια μικρή κιβωτό που συντελεί στη διατήρηση αυτόχθονων φυλών ζώων αποτελεί το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ζουν σκυριανά αλογάκια, κατσίκες Σκοπέλου, πρόβατα φυλής Χίου αλλά και αγελάδες, γουρούνια και κότες.
Τα βλέμματα όμως των επισκεπτών αυτή την εποχή, κλέβουν τα τρία σκυριανά πουλαράκια που μετρούν λίγους μήνες ζωής, τρώνε αλεσμένη τροφή και ανακαλύπτουν παίζοντας και χοροπηδώντας τον κόσμο τους!
«Αυτή την εποχή φιλοξενούμε εννέα συνολικά σκυριανά άλογα -έξι ενήλικα και τρία πουλάρια- κι όταν αυξάνεται ο πληθυσμός τους, παραχωρούμε δωρεάν κάποια απ' αυτά με συμφωνητικά πάντα, που περιλαμβάνουν την τήρηση συνθηκών ευζωίας αλλά και τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από επιστήμονες», εξηγεί, σε περιήγηση που έκανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Αγρόκτημα, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Χρήστος Δόρδας.
Σημειώνεται ότι το 1988 έγινε από έναν ιδιώτη, δωρεά έξι σκυριανών αλόγων, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν, αφού δεν στειρώνονται, για να διατηρηθεί η σπάνια αυτή φυλή. Έκτοτε, έχουν δοθεί αρκετά ζώα προς δωρεά σε ομίλους, θεραπευτικές κοινότητες και σε ανθρώπους που αγαπούν τα άλογα, ενώ διατηρούνται και 100 δείγματα γενετικού τους υλικού για να προστατευθεί η καθαρότητα της φυλής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
«Επειδή υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο και δεν γίνονται επιμειξίες, μπορεί να είναι και τα μοναδικά καθαρόαιμα της φυλής σε ολόκληρη την Ελλάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Τομέας Ζωικής Παραγωγής, Μελπομένη Αυδή, προσθέτοντας ότι τα σκυριανά άλογα του Αγροκτήματος αποτέλεσαν και το θέμα για περισσότερες από 60 διατριβές. Παίρνοντας θέση στις καταγγελίες που έγιναν πριν από λίγες μέρες από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» για «υποσιτισμένα ιπποειδή», ο κ. Δόρδας επανέλαβε ότι τα άλογα είναι σε «άριστη κατάσταση» και οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους».
Κατσίκες Σκοπέλου και πρόβατα Χίου στη φάρμα του ΑΠΘ
Μέρος της εκπαίδευσης των φοιτητών του Τμήματος αποτελούν και τα υπόλοιπα αγροτικά ζώα που εκτρέφονται στο Αγρόκτημα. «Πρόκειται για 20 αγελάδες της φυλής Χολστάιν, 20 μοσχάρια για πάχυνση, που πάνε για κρεατοπαραγωγή, ζώα από αυτόχθονες φυλές αιγών, όπως η κατσίκα Σκοπέλου, πρόβατα της φυλής Χίου, τρία γουρούνια και περίπου 150 κότες», απαριθμεί ο κ. Δόρδας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι τα ζώα αποτελούν «όχι μόνο σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την έρευνα των φοιτητών γεωπονίας αλλά συνεισφέρουν στο συνολικό προϋπολογισμό του Τμήματος».
«Τα έσοδα από τα προϊόντα που παράγουν τα αγροτικά ζώα ήταν για το 2020 περίπου 90.000 ευρώ και αποτελούν το 50% των εσόδων που έχουμε απ' όλες τις γεωργικές δραστηριότητες και τα προϊόντα που παράγουμε ως αγρόκτημα». Σημαντική είναι και η συνεισφορά στην έρευνα για τα αγροτικά ζώα αφού, σύμφωνα με την κ. Αυδή, το Τμήμα συμμετείχε πριν από χρόνια σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο αιγοτροφίας με leader τη Γαλλία, και χάρη στη μελέτη για το κατσικίσιο γάλα και τα οφέλη του, συνεισέφερε σημαντικά στην προώθηση κατανάλωσης στην Ελλάδα.
Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό
Ωστόσο, η λειτουργία του Αγροκτήματος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού απασχολεί μόλις έναν ζωοκόμο που είναι και η τελευταία πρόσληψη της συγκεκριμένης ειδικότητας που έγινε το 1994 και ο υπάλληλος κοντεύει πλέον να συνταξιοδοτηθεί.
«Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε σημαντική μείωση των ζωοκόμων που χρειάζονται στο αντίστοιχο τμήμα, αφού υπηρετεί μόλις ένας υπάλληλος. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο τουλάχιστον πέντε υπαλλήλους για να μπορούν να φροντίζουν τα ζώα όλα το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο», ξεκαθαρίζει ο κ. Δόρδας.